Chef van The Jane is boos over kritiek op Instagram

Nick Bril, de super getalenteerde chef van het beroemde twee sterrenrestaurant The Jane, dat hij samen met Sergio Herman heeft in Antwerpen, heeft zich de voorbije dag nog eens behoorlijk boos gemaakt op Instagram. Nick is niet alleen een geweldige chef, maar hij is ook een gast met karakter, die niet over zich heen laat lopen. En wanneer mensen te moeilijk doen over het menu, omdat er teveel allergieën zijn of teveel ‘goestingskes‘ dan zegt hij eerlijk hoe moeilijk klanten het hem op deze manier wel maken. Dat is behoorlijk gedurfd. Ik snap het, ik hou wel van wat branie, maar het kan klanten wel eens afschrikken ook. Maar ook als mensen te kritisch zijn, dan durft Nick te reageren.

Gisteren postte hij dat hij eigenlijk een perfecte zaterdag beleefde, die enkel verstoord werd door een ronduit negatieve recensie over The Jane, die hij kreeg op Instagram, van een zekere voedsel.vitter die echt op elk detail aan het afgeven was. En op de koop toe had deze voedselvitter “maar 17 volgers” aldus Bril, wat wel aangaf hoe “belangrijk” (not) dit personage dus eigenlijk wel was. En daarom poste Nick zijn verhaal integraal op zijn eigen Instagram Stories. En hij zei er nog bij dat hij het even deelde, omdat het anders nutteloos geschreven was. Grappig. Moedig. Maar ja… ik ben het wel gaan lezen natuurlijk, en ik zal niet de enige geweest zijn.

Eerlijk: die voedselvitter schrijft wel goed. Scherp. Beetje grappig. Maar ook erg negatief. Niet enkel over The Jane, maar de paar recensies die hij verder op z’n Instagram Profiel heeft zijn van hetzelfde kaliber. Negatief. Dat vind ik te makkelijk, en daarom ook niet aangenaam om te lezen. Moeilijk doen over het feit dat een chef zeewolf of tonijn op het menu heeft staan is gewoon flauw. Geen enkel ingrediënt moet gediscrimineerd worden, alles heeft z’n plaats. En soms smijt hij met complimenten om dan toch te zeggen: “neen, dit is niet goed.” En inderdaad, amper 17 mensen volgen deze “vitter”. Plus zijn naam zegt alles. Moet een grote chef als Nick Bril hier dan van wakker liggen?

Ja en neen. Hij ligt er wel degelijk van wakker. Hij bekent het zelfs. Hij post het op zijn stories. Mensen lezen dat daardoor. Ik schrijf er hier nu ook over. Anderen misschien ook. Intussen heeft de schrijver al 28 volgers. Nog niet gigantisch. Maar wel bijna 50 procent meer dan voor de posts van Nick.

Ik snap het wel dat Nick zich aan het opwinden gaat. Kritiek is makkelijk. Zeker van een anonieme account die zichzelf vitter noemt en duidelijk de bedoeling heeft om vanuit een negatief standpunt te gaan beoordelen. Maar aan de andere kant: Nick zou natuurlijk ook de kritiek even kritisch kunnen bekijken. Deze mens is een vitter, neem hem dus niet al te serieus. Maar… misschien zit er in de opmerkingen ook wel iets waar Bril wel iets mee kan.

Laat je niet zo opjagen Nick. En dat geldt bij uitbreiding voor alle chefs die al te negatieve recensies krijgen. Je kunt niet voor iedereen goed doen. Vecht voor datgene waarin je gelooft. Blijf de lat belachelijk hoog leggen. Neem terechte kritiek ter harte. En als de recensent ongelijk heeft, laat je dan niet van de wijs brengen. Adem even in en uit. Drink een glas. Je bent en blijft een ster met twee sterren, Nick. En alles kan altijd beter. De kritiek. Maar jij misschien ook. Succes!