Corona-virus brengt horeca in Barcelona enorme klap toe
Nieuws

Corona-virus brengt horeca in Barcelona enorme klap toe

Minstens 429 miljoen euro schade, op amper vier dagen tijd, dat zijn nu al de gevolgen van het corona-virus voor de stad Barcelona, ook al is de ziekte nog helemaal niet hier. Maar deze week zou in principe het Mobile World Congres (MWC) plaatsvinden. Dat is een jaarlijks congres van alle grote GSM-operatoren en aanverwanten. Naar dat event komen sinds 2006 elk jaar meer dan honderdduizend medewerkers uit de mobiele telefonie naar Barcelona afgezakt, en het is dan ook een topweek voor de horeca. Maar heel veel van die deelnemers komen uit Azië. En daarom hebben de organisatoren samen met de stad Barcelona beslist om absoluut geen risico te nemen, nu het corona virus, met name in Azië steeds heftiger vormen aanneemt. En daarom is het congres dit jaar volledig geannuleerd.

De gevolgen zijn wel immens. De financiële schade voor de luchthaven en bij de taxibedrijven is ontzettend groot. 13000 tijdelijke werknemers die normaal mee instaan voor de organisatie verliezen nu ook allemaal hun weekcontract. En de grootste klap is wellicht voor de horeca. De hotelsector verliest de aller-drukste week en dus ook de duurste week van het volledige jaar. Dit jaar gingen meer dan 110000 bezoekers naar de stad komen die nu allemaal hun kamer hebben gecanceld. Dat is een gigantische streep door de rekening.

En in de restaurants klaagt men ook steen en been. Normaal zitten alle toprestaurants in Barcelona  (zeker ‘s avonds) een week lang volledig volgeboekt. En ik weet uit eigen ervaring dat dat topweken zijn voor de restaurateurs, niet alleen door de drukte, maar ook door het spendeer-gedrag van bepaalde deelnemers aan het congres. Ik zag in het verleden tijdens het MWC heel vaak Aziatische deelnemers aan de beurs ‘s avonds op restaurant de allerduurste flessen wijn van de kaart bestellen, en nadien nog volledige flessen peperdure whisky of cognac. Al die inkomsten zijn de restaurateurs nu kwijt, hun allerbeste week van het jaar valt compleet in het water. Eén klein voordeel: als je nu, zoals wij, op krokusvakantie bent in Barcelona, kun je redelijk last minute nog een tafeltje boeken in de allerbeste restaurants waar je normaal niet zomaar binnen kunt…

Natuurlijk is corona niet om mee te lachen. Wereldwijd zijn er meer en meer zieken en het dodental loopt ook heel snel op. Het is een ernstig gevaar voor de wereldgezondheid. Maar de economische schade is ook niet te onderschatten, nu al niet. Door de paniek èn de terechte bezorgdheid om de verspreiding van het virus in te perken lijdt Barcelona bijvoorbeeld vandaag al een verlies van naar schatting 429 miljoen euro, op amper 4 dagen tijd. Een verlies dat nu al een enorme deuk geeft in de inkomsten van 2020. En dan spreken we nog niet eens over de vele toeristen uit Azië (en de rest van de wereld) die nu misschien niet meer naar de stad zullen reizen de komende maanden. Heftig. Ze zijn er hier in Barcelona niet gerust op…

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer