Corona-virus brengt horeca in Barcelona enorme klap toe
Nieuws

Corona-virus brengt horeca in Barcelona enorme klap toe

Minstens 429 miljoen euro schade, op amper vier dagen tijd, dat zijn nu al de gevolgen van het corona-virus voor de stad Barcelona, ook al is de ziekte nog helemaal niet hier. Maar deze week zou in principe het Mobile World Congres (MWC) plaatsvinden. Dat is een jaarlijks congres van alle grote GSM-operatoren en aanverwanten. Naar dat event komen sinds 2006 elk jaar meer dan honderdduizend medewerkers uit de mobiele telefonie naar Barcelona afgezakt, en het is dan ook een topweek voor de horeca. Maar heel veel van die deelnemers komen uit Azië. En daarom hebben de organisatoren samen met de stad Barcelona beslist om absoluut geen risico te nemen, nu het corona virus, met name in Azië steeds heftiger vormen aanneemt. En daarom is het congres dit jaar volledig geannuleerd.

De gevolgen zijn wel immens. De financiële schade voor de luchthaven en bij de taxibedrijven is ontzettend groot. 13000 tijdelijke werknemers die normaal mee instaan voor de organisatie verliezen nu ook allemaal hun weekcontract. En de grootste klap is wellicht voor de horeca. De hotelsector verliest de aller-drukste week en dus ook de duurste week van het volledige jaar. Dit jaar gingen meer dan 110000 bezoekers naar de stad komen die nu allemaal hun kamer hebben gecanceld. Dat is een gigantische streep door de rekening.

En in de restaurants klaagt men ook steen en been. Normaal zitten alle toprestaurants in Barcelona  (zeker ‘s avonds) een week lang volledig volgeboekt. En ik weet uit eigen ervaring dat dat topweken zijn voor de restaurateurs, niet alleen door de drukte, maar ook door het spendeer-gedrag van bepaalde deelnemers aan het congres. Ik zag in het verleden tijdens het MWC heel vaak Aziatische deelnemers aan de beurs ‘s avonds op restaurant de allerduurste flessen wijn van de kaart bestellen, en nadien nog volledige flessen peperdure whisky of cognac. Al die inkomsten zijn de restaurateurs nu kwijt, hun allerbeste week van het jaar valt compleet in het water. Eén klein voordeel: als je nu, zoals wij, op krokusvakantie bent in Barcelona, kun je redelijk last minute nog een tafeltje boeken in de allerbeste restaurants waar je normaal niet zomaar binnen kunt…

Natuurlijk is corona niet om mee te lachen. Wereldwijd zijn er meer en meer zieken en het dodental loopt ook heel snel op. Het is een ernstig gevaar voor de wereldgezondheid. Maar de economische schade is ook niet te onderschatten, nu al niet. Door de paniek èn de terechte bezorgdheid om de verspreiding van het virus in te perken lijdt Barcelona bijvoorbeeld vandaag al een verlies van naar schatting 429 miljoen euro, op amper 4 dagen tijd. Een verlies dat nu al een enorme deuk geeft in de inkomsten van 2020. En dan spreken we nog niet eens over de vele toeristen uit Azië (en de rest van de wereld) die nu misschien niet meer naar de stad zullen reizen de komende maanden. Heftig. Ze zijn er hier in Barcelona niet gerust op…

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer