Creatieve reactie van Nederlands restaurant op zachte lockdown
Nieuws

Creatieve reactie van Nederlands restaurant op zachte lockdown

Iedereen houdt de komende dagen zijn hart vast. Woensdag komt er een nieuw vervroegd overleg comité, en iedereen is bang dat er weer een verstrenging zal komen. De cijfers zijn uiteraard niet goed, ze zijn zelfs slecht volgens de experts, en het personeel in de ziekenhuizen is het zat, en moe, en valt nu blijkbaar massaal uit. Door besmettingen, doordat ze andere jobs gaan zoeken, door burn-outs.

De kans is groot dat de evenementen sector straks als eerste weer flinke beperkingen krijgt opgelegd. Ik krijg aan de lopende band annuleringen binnen voor DJ-sets de komende weken. Her en der verbieden burgemeesters fuiven en beurzen, en sommige organisatoren trekken er zelf de stekker uit. Omdat door de ernstige covid situatie de ticketverkoop gewoon stil is gevallen. Mensen zijn weer bang om te gaan dansen.

De volgende sector die ongetwijfeld weer aan het bibberen is, is de horeca. Ik zie weer verdacht veel take away initiatieven opstarten. Dat is richting de feestdagen logisch, maar zou het ook kunnen dat de horeca wil anticiperen op een mogelijke (zachte of harde) lockdown en een (beperkte of volledige) sluiting?

In Nederland is het al zover. De horeca moet er sinds dit weekend dicht om acht uur. Ik blijf dat allemaal bijzonder raar vinden. De situatie in België is zelfs ernstiger dan in Nederland, en toch denken ze “met een harde klap de curve plat te kunnen slaan” ook om de zorg te redden. Maar ik denk dan altijd: wordt het virus actiever na acht uur dan ervoor? Natuurlijk niet. Ze doen het daar vooral om te vermijden dat mensen van café naar café gaan hoppen in de late uurtjes, maar ook de restaurants delen weer in de klappen.

Er is veel protest in Nederland, maar je ziet ook plots weer veel creativiteit opduiken. Ik zag op Instagram de formule waarmee restaurant Spetters in Breskens uitpakt. Ze klagen niet, dat heeft uiteindelijk toch niet veel zin, maar pakken uit met een originele formule, het “Flatten The Curve” menu.

Op hun site leggen ze het als volgt uit:

“Vervelend nieuws…. Maar we blijven positief! Het Nederlands demissionair kabinet heeft besloten dat de horeca in Nederland dient te sluiten om 20.00 uur. Indien u een reservering heeft bij Spetters voor de lunch verandert er verder niets. Heeft u een reservering voor het diner dan nemen wij contact met u op over de mogelijkheden. Wat verandert er? Laten we de komende periode eens gek doen… Lunchen wordt het nieuwe dineren. In de avond doen we het tijdelijk even anders. Informeel, smaakvol, diversiteit en vooral vlot geserveerd zijn de kernwoorden van ons tijdelijke concept. We beginnen de avond stipt om 17.30 uur en eindigen om 20.00 uur. Wat kunt u verwachten? 7 belevingen maar dan versneld en als verrassing geserveerd. Ons Fast experience “to flatten the curve” menu omvat… 1 amuse om de smaakpapillen los te maken, 3 bites in 1 x geserveerd, 1 warm vis tussengerecht, 1 vlees hoofdgerecht, 1 dessert. Aan 90 euro.”

Ik weet ook wel dat Nederlanders sowieso een stuk vroeger eten dan in Zuidelijker landen, zelfs vroeger dan ons, en dan kun je net iets makkelijker met dit soort oplossing komen, maar ik vind het wel creatief. En wat ik er ook van vind: ze pakken het tenminste positief en commercieel aan. Een alternatief bestaat er in feite ook niet. Ik heb me in het verleden ook al vaak opgejaagd over de maatregelen van de overheid, vooral omdat de besmettingen in restaurants echt bijzonder laag zijn en de sector telkens weer als één van de eerste getroffen wordt, maar zeuren helpt toch niet, en een gouden formule bestaat er ook al niet.

Ik vrees dat ook in ons land de horeca zich al stilletjes mag gaan voorbereiden op een mogelijke verstrenging en dus maar beter creatieve oplossingen kan bedenken. En wie weet kan het voorbeeld van Restaurant Spetters in Breskens zelfs een beetje inspiratie brengen. Al hoop ik van harte dat er andere antwoorden verzonnen kunnen worden op de toenemende kracht van de pandemie, ik hou toch mijn hart vast de komende dagen.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer