Het was alweer enkele jaren geleden dat ik er nog eens bij was, toen nog op de site van Tour & Taxis, maar ik ben blij dat ik dit jaar nog eens naar Culinaria ben afgezakt. Het blijft een fantastisch culinair festival waar 30 topchefs heerlijke signature dishes bereiden, en waar je dus in aanraking kunt komen met hun verschillende keukens. Het principe is simpel, je koopt een paspoort waarmee je kunt genieten van een Hendrick’s Gin aperitief, 5 gangen à volonté (4 hartige gerechten en een dessert), 1 Leffe ervaring, 1 kaasbord verkozen door de Zwitserse kazen, S.PELLEGRINO® naar believen en 1 Masalto koffie. In voorverkoop kosten die tickets 70€. Ter plaatse: 80€. Voor 20 euro meer krijg je er ook drie prima aangepaste wijnen bij.
Er zijn drie verschillende menu’s om uit te kiezen en wij gingen voor menu 1. We begonnen met een ei gegaard op 63° met gesmolten zachte Gruyère AOP van Senzanome in Brussel. Een mooie starter. Meteen daarna toverde chef Axel Colonna-Cesari van Centpourcent een mooie tagliatelle van knolselder met Griekse basilicum en nootjes tevoorschijn. Voor het visgerecht zorgden de mensen van l’ Epicérie Du Cirque. Het was behoorlijk lang aanschuiven hier, en je had een beetje het gevoel dat het redelijk kleine keukenteam het succes maar net aankon, maar wat op het bord kwam was wel superlekker. Maite, mijn nieuwscollega bij Joe, die mij vergezelde naar Culinaria bleef de hele avond herhalen dat de makreel met vadouvan en courgette haar lievelingsgerecht was, en ik moet eerlijk toegeven: dit was een erg smaakvol gerecht en het wachten wel waard. Daarna kregen we een lekker lamsgerecht met een mooie toets van citroen en artisjok van restaurant Magis in Tongeren. En eindigen deden we met een Zwitsers kaasbordje en een fris dessert van L’Amandier in Genval. Culinaria blijft dus een zeer mooi event, en een aanrader voor wie eens het werk van verschillende chefs proberen wil. Het heeft mij in elk geval zin gegeven om enkele van deze restaurants eens te gaan bezoeken.
S.PELLEGRINO® CULINARIA loopt van 18 tot 22 oktober 2017 in Brussel, aan de Vaartdijk. Tijdens CULINARIA wordt u meegevoerd in een gastronomisch avontuur rond het thema gezelligheid, betrokkenheid en de kunde van de Belgische chefs. Nu CULINARIA haar negende jaar ingaat, keert zij terug naar de bron en geeft de chefs een centrale plaats tijdens de feestelijkheden.
Alle info op http://www.culinaria.brussels
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer