Grappig. Zaterdag 7 oktober is blijkbaar World Frappé Day. We deden bij onze vrienden en kennissen even een kleine rondvraag, wat is dat eigenlijk: frappé. Er waren duidelijk twee kampen. Fifty-fifty. De ene helft wist meteen het antwoord. De andere had ergens een klok horen luiden, maar wist niet exact waar de klepel precies hangt. Eerlijk? Ik zat een beetje in het tweede kamp, wellicht omdat ik maar een occasionele koffiedrinker ben. Maar ik heb het even opgezocht, en kan het nu perfect uitleggen…
Een frappé is een verfrissende ijskoffie uit Griekenland. Het wordt gemaakt met oploskoffie, suiker en water. De ingrediënten worden geschud of gemixt met ijsblokjes. Het resultaat is een schuimige, koude koffiedrank, vaak geserveerd met melk en suiker naar smaak. Een populaire zomerse koffievariant in Griekenland. Bijzonder dat die feestdag in oktober valt. Maar kijk, met de opwarming van de aarde…
14 november is wereld pickles dag, en dat is een culinaire feestdag die ik niet graag zomaar laat passeren. Want niks zo lekker als gepickelde groenten bij een gerecht … Lees meer
Het is vandaag British Pudding Day. En dat is niet per se wat je denkt dat het is. Bij ons is het simpel: pudding is crème. Maar in Engeland zit dat toch net iets anders … Lees meer
De sandwich, zoals we die vandaag kennen, is vernoemd naar John Montagu, de vierde graaf van Sandwich, een Engelse edelman uit de 18e eeuw. Graaf Sandwich was blijkbaar een fervent kaartspeler en hij had vaak lange speelsessies waarbij hij absoluut geen tijd wilde verspillen aan een maaltijd … Lees meer
22 oktober is Wereld Notendag. En dat vier ik graag, want ik hou ontzettend van noten. Wist je trouwens dat ze zeer gezond zijn? Ze zijn namelijk een uitstekende bron van gezonde vetten, eiwitten en voedingsvezels, wat bijdraagt aan een gezond hart en gewichtsbeheersing … Lees meer
Je kent de uitdrukking wel: iets kopen voor een appel en een ei. Maar welke van de twee heeft het meeste calorieën? Zo uit mijn blote hoofd zou ik het eigenlijk niet weten … Lees meer
Zal ik je eens verrassen? Not. Peking Duck, ook wel bekend als Beijing Duck, vindt wel degelijk zijn oorsprong in China, in de regio Beijing, de hoofdstad van China, waar meer dan 21 miljoen mensen wonen, en waar het een ware delicatesse is … Lees meer
In de keuken is het goed om de juiste tools te gebruiken. En ik heb ook echt alles in huis om goed aan de slag te kunnen gaan. Van blenders, tot thermomixen, speciale messen en andere hebbedingetjes, je kunt het allemaal wel vinden in mijn keuken … Lees meer
Duizendjarige eieren, honderdjarige eieren, Chinese eieren, “century eggs” in het Engels: allemaal verschillende en fascinerende namen, maar eigenlijk zijn het stuk voor stuk dezelfde wereldberoemde eieren … Lees meer