Grappig. 7 oktober is blijkbaar World Frappé Day. We deden bij onze vrienden en kennissen even een kleine rondvraag, wat is dat eigenlijk: frappé. Er waren duidelijk twee kampen. Fifty-fifty. De ene helft wist meteen het antwoord. De andere had ergens een klok horen luiden, maar wist niet exact waar de klepel precies hangt. Eerlijk? Ik zat een beetje in het tweede kamp, wellicht omdat ik maar een occasionele koffiedrinker ben. Maar ik heb het even opgezocht, en kan het nu perfect uitleggen…
Een frappé is een verfrissende ijskoffie uit Griekenland. Het wordt gemaakt met oploskoffie, suiker en water. De ingrediënten worden geschud of gemixt met ijsblokjes. Het resultaat is een schuimige, koude koffiedrank, vaak geserveerd met melk en suiker naar smaak. Een populaire zomerse koffievariant in Griekenland. Bijzonder dat die feestdag in oktober valt. Maar kijk, met de opwarming van de aarde…
Na een paar drukke maar hele mooie DJ-weekends in eigen land ben ik de komende maand helemaal in vakantiemodus. Dat wil zeggen dat ik in Spanje veel ga niksen, koken, lezen, wandelen, genieten van het leven, en verder schrijven aan mijn nieuwe boek dat er in het najaar zit aan te komen, als alles goed gaat … Lees meer
Een Cuban sandwich, ook wel bekend als een Cubano, is een populaire sandwich die oorspronkelijk afkomstig is uit Cuba en ook in Amerika zeer populair is en zeker op die plaatsten waar de Cubaanse gemeenschap leeft, zoals Miami, Tampa, en Fort Lauderdale inFlorida … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Roomijs heeft een lange geschiedenis die zeker teruggaat tot oude beschavingen. Reeds in de tijd van de oude Grieken en Romeinen zou zoet ijs geconsumeerd zijn, vaak gemengd met honing en fruit … Lees meer
Het zijn allebei zalige desserts, allebei zijn ze heel populair, en op het eerste zicht zou je zelfs denken dat ze precies hetzelfde zijn, met gewoon een andere naam, maar toch is er een verschil … Lees meer
Vergis je niet, “Pizza Hawaii”, ook bekend als Hawaiiaanse pizza, komt oorspronkelijk niet uit Hawaï, maar werd lang geleden, in het jaar 1962 blijkbaar “uitgevonden” door ene Sam Panopoulos, een Griekse immigrant in Canada … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
In Barcelona hebben we er gek genoeg geen last van, maar in België komt er ook wel eens zo’n rotmug onze slaapkamer binnen. Muggen kunnen je echt wakker houden en lastig zijn, vooral in de zomermaanden, wanneer je toch af en toe het huis wil verluchten … Lees meer