DE CULINAIRE INNOVATIE VAN 2017: DE DIALOG OVEN VAN MIELE
Nieuws

De culinaire innovatie van 2017: de dialog oven van miele

Het einde van 2017 komt er aan. Zeven dagen lang deel ik pluimen uit op deze blog… en vandaag is het tijd om mijn tweede culinaire pluim uit te reiken. En die gaat naar een keukentoestel waar we de komende jaren nog veel van zullen horen: de Miele Dialog Oven. Samen met Yves Matagne (Sea Grill), VTM-kok Sandra Bekkari, foodblogger Cookameal en mijn goede vriend Roger Van Damme van Het Gebaar, werd ik door de mensen van Miele eind augustus naar Berlijn uitgenodigd voor de voorstelling van een nieuwe oven. We maakten daar kennis met één van de strafste toestellen die ik ooit zag.

‘De grootste innovatieve stap vooruit sinds inductie koken.’ zei Dr. Markus Miele bij de voorstelling van de oven. En hij overdreef niks. Want voor de eerste keer slaagt de technologie erin om via elektromagnetische golven op een intelligente manier te communiceren met de textuur van voedsel. De antennetjes in de oven praten als het ware met de ingrediënten, en weten zo hoeveel energie die bevatten, en kunnen zo exact inschatten hoeveel extra energie ze nodig hebben om gaar uit de oven te komen. Het resultaat is ongezien. Vlees blijft veel sappiger en wordt gelijkmatiger gegaard, vis en groenten behouden hun fijne structuur en deeg rijst nog beter. Bovendien kunnen verse ingrediënten voor een complete maaltijd samen op één bakplaat de oven in en zullen ze allemaal op exact dezelfde tijd perfect bereid zijn – en dit 70% sneller dan met conventionele kookmethodes. En wat fijn is: in de Dialog Oven zullen ook die conventionele technieken nog steeds aanwezig zijn. Het wordt dus een soort van combi-verhaal zodat je geen drie verschillende inbouwtoestellen in je keuken zult moeten laten inbouwen, wat toch echt wel goed nieuws is.

De voorbeelden die we te proeven kregen waren ronduit indrukwekkend. Kabeljauw die bereid werd in de oven op een dik stuk ijs, smaakte perfect zoals het hoort, terwijl het ijs totaal niet smolt. Stukjes zalm werden voor de helft in aluminiumfolie gewikkeld en zo klaar gemaakt. Resultaat: het niet ingewikkelde stukje gaarde perfect, terwijl het ingewikkelde stukje lekker rauw bleef. Hoe bijzonder was dat!? Zalm die half smaakt als een ceviche of sashimi en voor de rest gegaard is als een gebakken stukje vis. Zalig toch? En een volledig gebraad dat samen met paddenstoelen en knapperige verse tomaatjes, tegelijk, de oven in ging voor een veertigtal minuutjes kwam er perfect gegaard uit, niet te ver, niet te weinig. Onwaarschijnlijk. Probeer dat met een klassieke oven en dat lukt gewoon niet Moderne culinaire abracadabra zeg maar.

Zeven jaar lang hebben de ingenieurs van Miele aan deze nieuwe techniek gewerkt, in alle stilte. In augustus werd het toestel voorgesteld aan honderden foodies en chefs van over de hele wereld. In April 2018 zal de Dialog Oven in Duitsland gelanceerd worden, later volgt de rest van de wereld. België volgt dan weer een paar maand later, maar de mensen van Miele hebben beloofd dat ik lezers van m’n blog zal mogen uitnodigen om er in 2018 mee te gaan experimenteren. Je zult merken dat ik niks overdreven heb. Een welverdiende pluim voor een indrukwekkend keukentoestel waar we de komende jaren nog veel van zullen horen. Morgen: pluim drie!! Wil je op de hoogte blijven van alle culinaire pluimen die ik hier uitreik, maar ook van wedstrijden en nieuwe recepten? Schrijf je dan hier in op mijn nieuwsbrief: www.wouldbechef.be/nieuwsbrief/

DE CULINAIRE INNOVATIE VAN 2017: DE DIALOG OVEN VAN MIELE
DE CULINAIRE INNOVATIE VAN 2017: DE DIALOG OVEN VAN MIELE
DE CULINAIRE INNOVATIE VAN 2017: DE DIALOG OVEN VAN MIELE
DE CULINAIRE INNOVATIE VAN 2017: DE DIALOG OVEN VAN MIELE
DE CULINAIRE INNOVATIE VAN 2017: DE DIALOG OVEN VAN MIELE

Gerelateerde nieuwsberichten

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer