DE CULINAIRE INNOVATIE VAN 2017: DE DIALOG OVEN VAN MIELE

Het einde van 2017 komt er aan. Zeven dagen lang deel ik pluimen uit op deze blog… en vandaag is het tijd om mijn tweede culinaire pluim uit te reiken. En die gaat naar een keukentoestel waar we de komende jaren nog veel van zullen horen: de Miele Dialog Oven. Samen met Yves Matagne (Sea Grill), VTM-kok Sandra Bekkari, foodblogger Cookameal en mijn goede vriend Roger Van Damme van Het Gebaar, werd ik door de mensen van Miele eind augustus naar Berlijn uitgenodigd voor de voorstelling van een nieuwe oven. We maakten daar kennis met één van de strafste toestellen die ik ooit zag.

‘De grootste innovatieve stap vooruit sinds inductie koken.’ zei Dr. Markus Miele bij de voorstelling van de oven. En hij overdreef niks. Want voor de eerste keer slaagt de technologie erin om via elektromagnetische golven op een intelligente manier te communiceren met de textuur van voedsel. De antennetjes in de oven praten als het ware met de ingrediënten, en weten zo hoeveel energie die bevatten, en kunnen zo exact inschatten hoeveel extra energie ze nodig hebben om gaar uit de oven te komen. Het resultaat is ongezien. Vlees blijft veel sappiger en wordt gelijkmatiger gegaard, vis en groenten behouden hun fijne structuur en deeg rijst nog beter. Bovendien kunnen verse ingrediënten voor een complete maaltijd samen op één bakplaat de oven in en zullen ze allemaal op exact dezelfde tijd perfect bereid zijn – en dit 70% sneller dan met conventionele kookmethodes. En wat fijn is: in de Dialog Oven zullen ook die conventionele technieken nog steeds aanwezig zijn. Het wordt dus een soort van combi-verhaal zodat je geen drie verschillende inbouwtoestellen in je keuken zult moeten laten inbouwen, wat toch echt wel goed nieuws is.

De voorbeelden die we te proeven kregen waren ronduit indrukwekkend. Kabeljauw die bereid werd in de oven op een dik stuk ijs, smaakte perfect zoals het hoort, terwijl het ijs totaal niet smolt. Stukjes zalm werden voor de helft in aluminiumfolie gewikkeld en zo klaar gemaakt. Resultaat: het niet ingewikkelde stukje gaarde perfect, terwijl het ingewikkelde stukje lekker rauw bleef. Hoe bijzonder was dat!? Zalm die half smaakt als een ceviche of sashimi en voor de rest gegaard is als een gebakken stukje vis. Zalig toch? En een volledig gebraad dat samen met paddenstoelen en knapperige verse tomaatjes, tegelijk, de oven in ging voor een veertigtal minuutjes kwam er perfect gegaard uit, niet te ver, niet te weinig. Onwaarschijnlijk. Probeer dat met een klassieke oven en dat lukt gewoon niet Moderne culinaire abracadabra zeg maar.

Zeven jaar lang hebben de ingenieurs van Miele aan deze nieuwe techniek gewerkt, in alle stilte. In augustus werd het toestel voorgesteld aan honderden foodies en chefs van over de hele wereld. In April 2018 zal de Dialog Oven in Duitsland gelanceerd worden, later volgt de rest van de wereld. België volgt dan weer een paar maand later, maar de mensen van Miele hebben beloofd dat ik lezers van m’n blog zal mogen uitnodigen om er in 2018 mee te gaan experimenteren. Je zult merken dat ik niks overdreven heb. Een welverdiende pluim voor een indrukwekkend keukentoestel waar we de komende jaren nog veel van zullen horen. Morgen: pluim drie!! Wil je op de hoogte blijven van alle culinaire pluimen die ik hier uitreik, maar ook van wedstrijden en nieuwe recepten? Schrijf je dan hier in op mijn nieuwsbrief: www.wouldbechef.be/nieuwsbrief/