DE CULINAIRE TREND VAN 2018: YOSHOKU

Volgens verschillende toonaangevende magazines en culinaire kenners is Yoshoku dè culinaire trend om de komende maanden en jaren naar uit te kijken. Kenners van de Japanse keuken weten ongetwijfeld waar ik het over heb: Yoshoku is de Japanse kookstijl die zwaar beïnvloed is door onze Westerse eetgewoonten. Al lange tijd integreren onze topchefs, en in navolging de hele culinaire wereld, graag Japanse invloeden in onze keuken, dat weten we. Terecht natuurlijk, want de Japanse keuken is echt dè absolute wereldtop. Niet zelden krijg je vandaag dus een culinaire sushi of sashimi gepresenteerd tijdens een gastronomisch menu in een toprestaurant. Gert De Mangeleer van het heerlijke drie sterrenrestaurant Hertog Jan reist bijvoorbeeld heel vaak naar Japan, maar ook Sergio Herman en Peter Goossens hebben er de voorbije jaren veel inspiratie gehaald. Westerse keuken met Japanse invloeden, dat kennen we dus wel.

Maar de trend die we nu gaan leren kennen is dus precies het omgekeerde. Yoshoku is een Japanse kookstijl die rechtstreeks beïnvloed werd door onze Westerse keuken. De strekking zou zo’n 150 jaar geleden ontstaan zijn tijdens het Mei tijdperk, waarin de Japanse keizer in ere werd hersteld en alle grenzen openzette voor een snelle Westerse industrialisatie. Niet enkel Westerse technologie werd in die periode omarmd, maar ontzettend veel invloeden uit onze keuken werden toen ook overgenomen. Zo werden kroketjes geïntroduceerd in de Japanse keuken, spaghetti ook, net als diverse curry’s en lekkere stoofschotels. De Japanners gaven er natuurlijk hun eigen twist aan, met eigen kruiding en bijzondere ingrediënten.

In Japan kun je heel wat restaurants vinden die deze culinaire stroming beoefenen. En het is de keuken die op die manier ontstond die (onder andere door Monocle) begin dit jaar werd uitgeroepen tot dè nieuwste culinaire trend van 2018 wereldwijd. Benieuwd wanneer straks de eerste Yoshuku-restaurants in Europa tevoorschijn zullen komen!