DE CULINAIRE TREND VAN 2018: YOSHOKU
Nieuws

De culinaire trend van 2018: yoshoku

Volgens verschillende toonaangevende magazines en culinaire kenners is Yoshoku dè culinaire trend om de komende maanden en jaren naar uit te kijken. Kenners van de Japanse keuken weten ongetwijfeld waar ik het over heb: Yoshoku is de Japanse kookstijl die zwaar beïnvloed is door onze Westerse eetgewoonten. Al lange tijd integreren onze topchefs, en in navolging de hele culinaire wereld, graag Japanse invloeden in onze keuken, dat weten we. Terecht natuurlijk, want de Japanse keuken is echt dè absolute wereldtop. Niet zelden krijg je vandaag dus een culinaire sushi of sashimi gepresenteerd tijdens een gastronomisch menu in een toprestaurant. Gert De Mangeleer van het heerlijke drie sterrenrestaurant Hertog Jan reist bijvoorbeeld heel vaak naar Japan, maar ook Sergio Herman en Peter Goossens hebben er de voorbije jaren veel inspiratie gehaald. Westerse keuken met Japanse invloeden, dat kennen we dus wel.

Maar de trend die we nu gaan leren kennen is dus precies het omgekeerde. Yoshoku is een Japanse kookstijl die rechtstreeks beïnvloed werd door onze Westerse keuken. De strekking zou zo’n 150 jaar geleden ontstaan zijn tijdens het Mei tijdperk, waarin de Japanse keizer in ere werd hersteld en alle grenzen openzette voor een snelle Westerse industrialisatie. Niet enkel Westerse technologie werd in die periode omarmd, maar ontzettend veel invloeden uit onze keuken werden toen ook overgenomen. Zo werden kroketjes geïntroduceerd in de Japanse keuken, spaghetti ook, net als diverse curry’s en lekkere stoofschotels. De Japanners gaven er natuurlijk hun eigen twist aan, met eigen kruiding en bijzondere ingrediënten.

In Japan kun je heel wat restaurants vinden die deze culinaire stroming beoefenen. En het is de keuken die op die manier ontstond die (onder andere door Monocle) begin dit jaar werd uitgeroepen tot dè nieuwste culinaire trend van 2018 wereldwijd. Benieuwd wanneer straks de eerste Yoshuku-restaurants in Europa tevoorschijn zullen komen!

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer