Volgens verschillende toonaangevende magazines en culinaire kenners is Yoshoku dè culinaire trend om de komende maanden en jaren naar uit te kijken. Kenners van de Japanse keuken weten ongetwijfeld waar ik het over heb: Yoshoku is de Japanse kookstijl die zwaar beïnvloed is door onze Westerse eetgewoonten. Al lange tijd integreren onze topchefs, en in navolging de hele culinaire wereld, graag Japanse invloeden in onze keuken, dat weten we. Terecht natuurlijk, want de Japanse keuken is echt dè absolute wereldtop. Niet zelden krijg je vandaag dus een culinaire sushi of sashimi gepresenteerd tijdens een gastronomisch menu in een toprestaurant. Gert De Mangeleer van het heerlijke drie sterrenrestaurant Hertog Jan reist bijvoorbeeld heel vaak naar Japan, maar ook Sergio Herman en Peter Goossens hebben er de voorbije jaren veel inspiratie gehaald. Westerse keuken met Japanse invloeden, dat kennen we dus wel.
Maar de trend die we nu gaan leren kennen is dus precies het omgekeerde. Yoshoku is een Japanse kookstijl die rechtstreeks beïnvloed werd door onze Westerse keuken. De strekking zou zo’n 150 jaar geleden ontstaan zijn tijdens het Mei tijdperk, waarin de Japanse keizer in ere werd hersteld en alle grenzen openzette voor een snelle Westerse industrialisatie. Niet enkel Westerse technologie werd in die periode omarmd, maar ontzettend veel invloeden uit onze keuken werden toen ook overgenomen. Zo werden kroketjes geïntroduceerd in de Japanse keuken, spaghetti ook, net als diverse curry’s en lekkere stoofschotels. De Japanners gaven er natuurlijk hun eigen twist aan, met eigen kruiding en bijzondere ingrediënten.
In Japan kun je heel wat restaurants vinden die deze culinaire stroming beoefenen. En het is de keuken die op die manier ontstond die (onder andere door Monocle) begin dit jaar werd uitgeroepen tot dè nieuwste culinaire trend van 2018 wereldwijd. Benieuwd wanneer straks de eerste Yoshuku-restaurants in Europa tevoorschijn zullen komen!
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer