DE CULINAIRE TREND VAN 2018: YOSHOKU
Nieuws

De culinaire trend van 2018: yoshoku

Volgens verschillende toonaangevende magazines en culinaire kenners is Yoshoku dè culinaire trend om de komende maanden en jaren naar uit te kijken. Kenners van de Japanse keuken weten ongetwijfeld waar ik het over heb: Yoshoku is de Japanse kookstijl die zwaar beïnvloed is door onze Westerse eetgewoonten. Al lange tijd integreren onze topchefs, en in navolging de hele culinaire wereld, graag Japanse invloeden in onze keuken, dat weten we. Terecht natuurlijk, want de Japanse keuken is echt dè absolute wereldtop. Niet zelden krijg je vandaag dus een culinaire sushi of sashimi gepresenteerd tijdens een gastronomisch menu in een toprestaurant. Gert De Mangeleer van het heerlijke drie sterrenrestaurant Hertog Jan reist bijvoorbeeld heel vaak naar Japan, maar ook Sergio Herman en Peter Goossens hebben er de voorbije jaren veel inspiratie gehaald. Westerse keuken met Japanse invloeden, dat kennen we dus wel.

Maar de trend die we nu gaan leren kennen is dus precies het omgekeerde. Yoshoku is een Japanse kookstijl die rechtstreeks beïnvloed werd door onze Westerse keuken. De strekking zou zo’n 150 jaar geleden ontstaan zijn tijdens het Mei tijdperk, waarin de Japanse keizer in ere werd hersteld en alle grenzen openzette voor een snelle Westerse industrialisatie. Niet enkel Westerse technologie werd in die periode omarmd, maar ontzettend veel invloeden uit onze keuken werden toen ook overgenomen. Zo werden kroketjes geïntroduceerd in de Japanse keuken, spaghetti ook, net als diverse curry’s en lekkere stoofschotels. De Japanners gaven er natuurlijk hun eigen twist aan, met eigen kruiding en bijzondere ingrediënten.

In Japan kun je heel wat restaurants vinden die deze culinaire stroming beoefenen. En het is de keuken die op die manier ontstond die (onder andere door Monocle) begin dit jaar werd uitgeroepen tot dè nieuwste culinaire trend van 2018 wereldwijd. Benieuwd wanneer straks de eerste Yoshuku-restaurants in Europa tevoorschijn zullen komen!

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer