Zwarte peperbessen zijn eigenlijk groene peperbessen die kort worden gekookt, waardoor het velletje barst, en die daarna gedroogd worden in de zon. Zo krijgen ze hun bruine kleur en gaan ze verrimpelen. Peper is een aromatische, pittige, specerij die je best op het einde van een bereiding toevoegt om zoveel mogelijk van zijn smaak en aroma te behouden. Zonder twijfel is vers gemalen zwarte peper de beste peper voor je gerechten.
In peper zitten vitamines A en C, en peper is ook rijk capsaïcine, die combinatie is goed voor hart- en bloedvaten. Het wat pikante karakter heeft de peper te danken aan de piperine, die stof komt vooral in de zwarte peper voor en zou volgens een onderzoek de aanmaak van vetcellen tegengaan. Het is trouwens diezelfde piperine die het neusslijmvlies prikkelt, waardoor je moet niezen als je peper opsnuift.
Peper komt al voor in eeuwenoude Indiase geschriften in het Sanskriet, waar het “pipali” genoemd werd. Via Perzië kwam het gebruik van peper bij de Egyptenaren en de Oude Grieken terecht. De Romeinen noemden de specerij “piper”, waar het Nederlandse woord peper direct van afstamt.
Peper is altijd zeer duur geweest, vandaar het woord peperduur. Zwarte peper of het zwarte goud konden alleen rijke burgers zich veroorloven. Peperkorrels werden zelfs een tijdje gebruikt als betaalmiddel. Gelukkig kan iedereen nu peper kopen aan democratische prijzen en is peper niet meer peperduur.
Nu ik al een paar maanden gezond probeer te eten, is een van de favoriete tradities bij ons thuis: soep eten ’s middags. En daarom een ferme shout out en dankjewel naar mijn mama Anny, die heel vaak soep voor ons maakt … Lees meer
Ice Cream for Breakfast Day is een leuke, niet-officiële feestdag die elk jaar op de eerste zaterdag van februari wordt gevierd. Het werd in 1966 bedacht door Marian O’Rourke uit New York, die haar kinderen wilde aanmoedigen om af en toe van het leven te genieten … Lees meer
Dim sum maken is zoooo makkelijk. Maar het is, net als kroketten, een ideaal gerecht om mee te experimenteren en variëren. Ik heb enkele super simpele recepten op Would Be Chef staan … Lees meer
Spruiten worden “Brussels sprouts” genoemd omdat ze oorspronkelijk uit België komen, en specifiek rond de stad Brussel werden verbouwd. De naam “Brussels” verwijst dus naar de locatie van de teelt, en “sprouts” betekent ‘scheuten’ of ‘kiemen’ … Lees meer
Sapjes zijn lekker en behoorlijk gezond, maar bevatten, zelfs als ze versgeperst zijn vaak behoorlijk veel suikers. Niet zolang geleden heb ik je hier op de blog daarom aangeraden om af en toe wat groenten in je versgeperste sapje of smoothie te verwerken … Lees meer
Taco’s komen oorspronkelijk uit Mexico. Ze zijn een traditioneel gerecht uit de Mexicaanse keuken, waar ze werden gemaakt van maïstortilla’s gevuld met vlees, vis, groenten of andere ingrediënten … Lees meer
Opgelet! Dit is geen artikel voor gevoelige zieltjes, zoals ikzelf. Een beetje spicy mag van mij, maar ik hou het toch liefst mild. Maar er zijn mensen die kicken op extreem hete sauzen … Lees meer
Een abrikoos is kleiner, heeft een gladde, eetbare schil en een korreliger, zoet-zurige smaak, terwijl een perzik meestal wat groter is, een vachtige schil heeft die meestal niet gegeten wordt, sappiger en zoeter is, en een zachter vlees heeft … Lees meer