“Daarom ga ik nooit een burn-out hebben”

Alle specialisten in burn-outs zullen zeggen: wat een domme titel. De mensen die roepen dat ze nooit een burn-out zullen hebben, maar die wel een bomvolle agenda hebben, zijn net de mensen die er het meest ontvankelijk voor zijn. Alleen, ze beseffen het niet. En ze maken jammer genoeg evenveel kans om plots bij de lurven gegrepen te worden, en alle energie en kracht te verliezen. Een burn-out kan iedereen overkomen, de non-believers eerst.

Toch heb ik goede hoop, en ik zal je uitleggen waarom. Toen we vorige week het nieuws kregen dat de immer energieke Marco Borsato te kampen heeft met een burn-out, belden Anke en ik in onze ochtendshow op Joe met stress- en burn-outexpert Luc Swinnen. Hij legde ons uit dat burn-outs vaak te maken hebben met een overload aan prikkels, en een gebrek aan rust. Rust in de agenda en vooral rust in het hoofd. “Mensen vandaag moeten zo ontzettend veel.”

En toen ik dr. Luc Swinnen vroeg wat je tegen burn-outs kunt doen, kreeg ik een antwoord dat mij eigenlijk bijzonder gelukkig wist te maken. Een aantal dingen die hij opsomde horen immers al jaren bij mijn dagelijkse routine. Ik zet ze even op een rijtje, misschien kun je er ook je profijt mee doen.

Ik moet niks

Dat klinkt raar, want ik moet wel veel. Maar ik heb het gevoel dat ik al die dingen mag doen. radio maken, een blog schrijven, DJ’n. Het zijn allemaal dingen die ik erg graag doe en die mij energie geven. Ik heb daarnaast niet de verplichtingen van een gezin. En zowat alles wat ik niet graag doe laat ik aan anderen over. Dat geeft veel rust.

Ik ben positief

Ja, ik kan wel eens klagen, maar zelden fundamenteel en nooit te lang. Ik ben positief en gewoon erg gelukkig. Dat helpt volgens verschillende onderzoeken om burn-outs te vermijden

Ik doe middagdutjes

Bijna elke middag ga ik dutten. En geen kleine dutjes. Ik slaap net zo lang tot ik vanzelf weer wakker word. Soms is dat een kwartiertje. Maar als mijn lichaam het vraagt slaap ik anderhalf uur. Dat is een immense luxe. Ik loop nooit echt vermoeid rond, ook al sta ik elke dag iets over vier op en ga ik laat slapen.

Ik eet gezond

Erg belangrijk om burn-outs te vermijden. Gezond eten. Ik eet ook wel eens iets vettiger of een snack met suiker, maar toch zelden. ik kook graag en haal daar mijn plezier uit. Evenwichtig en gezond eten helpt om het teveel aan prikkels te kanaliseren.

Ik wandel

Oh, wat was ik blij om het nog eens bevestigd te krijgen van Luc Swinnen: bewegen is zo zo belangrijk. Een half uurtje per dag is al genoeg. Maar ik doe veel meer. Vaak ben ik twee of drie uur onderweg. Het helpt me om gezond te blijven. Om tijd voor mezelf te hebben. Om te genieten van de natuur. Wandelen is een soort van yoga voor mij, maar zonder matje, want daarop gaan liggen zou me niet gelukkiger maken.

Ik gun mezelf veel

Wanneer je hard werkt, dan mag je ook hard genieten. En ja, dan heb ik het over lekkere etentjes, een glas wijn of een reisje. Maar niet enkel daarover. Het kan ook gaan over jezelf de kans geven om af en toe lui te zijn. Om te niksen. Om een boek te lezen. Een half uur te knuffelen met je kat. Gun jezelf ook af en toe rust, en laat je brein maar eens ont-stressen, of je mailbox nu vol berichten zit of niet, negeer ze gerust en werk wat in de tuin of ga eens zwemmen.

Conclusie

Ik wil eigenlijk nooit “nooit” zeggen, want je weet nooit wat het leven je brengt. Maar ook al heb ik een drukke agenda, en veel potjes tegelijk op het vuur. Zonder er dikke boeken over gelezen te hebben, of veel experts te hebben gehoord, pas ik vanuit mezelf al heel veel trucjes toe om een burn-out te vermijden. Niet iedereen heeft de tijd en de ruimte, de energie of de goesting om al die trucjes toe te passen. Maar gun het jezelf toch maar om zoveel mogelijk rust en me-momenten in te bouwen. Je verdient het, en het helpt je om je leven op het juiste spoor te houden. Wil je meer lezen over het vermijden van burn-outs, ga dan even naar de site van dr. Luc Swinnen: www.stressmanagment.be