Daarom is Ottolenghi vandaag de superster van de keuken!
Nieuws

Daarom is Ottolenghi vandaag de superster van de keuken!

Vandaag is Yotam Ottolenghi in ons land. Vanmiddag heeft de hippe superster van de kookboeken een paar interviews gegeven en ook z’n boeken gesigneerd, en vanavond geeft hij een lezing in De Vooruit. De lezing voor zo’n 700 fans is blijkbaar het snelst verkochte event ooit in De Vooruit. Moet je maar doen als chef. Maar Ottolenghi is geen gewone chef natuurlijk.

De in Israël geboren 190 cm grote groentengod is immens populair. Z’n boeken verkopen ontzettend goed en z’n aanpak inspireert miljoenen mensen over de hele planeet.

Op dit moment heeft hij een nieuw boek te promoten: “Simpel“. Straffe titel, want Ottolenghi zijn recepten stonden er voor bekend dat ze best veel ingrediënten bevatten. Maar, zo zegt hij zelf altijd, “als je al eens een ingrediënt uit één van m’n recepten vergeet of achterwege laat, dan is dat geen probleem. Meestal blijven de gerechten overeind, de smaak of textuur zal hooguit wat wijzigen.” Toch is “Simpel” een makkelijker te gebruiken boek dan z’n vorige, simpeler zeg maar, maar zeker even lekker.

Wat maakt Ottolenghi zo straf? Een paar dingen. Hij is behoorlijk autodidact. Is pas van rond z’n dertigste echt actief in restaurants gaan werken, en heeft dus niet het traditionele parcours van vele andere topchefs afgelegd. Hij heeft net daarom heel veel respect voor ons, hobbykoks, en houdt rekening met de smaak, skills en mogelijkheden van koken in je eigen gewone koken.

Op de koop toe is Ottolenghi zo slim geweest om z’n roots uit te spelen. Vandaag heeft hij in London restaurants en shops die naar hem genoemd zijn, maar hij blijft de Israëlische basis van z’n keuken trouw. Mensen houden vandaag van authenticiteit. Je roots niet verloochenen, integendeel, er mee aan de slag gaan, wordt zeer gewaardeerd, zeker als je er een fijne twist aan geeft. En de keuken van Israël kenden we misschien niet zo goed, maar zit echt bomvol smaak.

Het grote succes van z’n keuken is dat hij de groenten zo’n centrale plaats geeft, op een bijzonder smaakvolle manier. Toch is hij geen vegetariër, en z’n keuken ook niet. Soms moet vlees wel eens kunnen, vis ook, maar ze spelen minder de hoofdrol in zijn keuken. Dit zegt Ottolenghi daar altijd over: “geef mij een stuk vlees of vis, en als ik dat goed bereid dan is daar weinig aan op te merken. Groeten zijn wat bewerkelijker, je moet er iets mee gaan doen, bakken, stomen, stoven of roosteren, en liefst met speciale kruiden of extra smaakmakers.” Van die groenten heeft hij trouwens weer echte sterren gemaakt. Aubergines, de pitjes van granaatappelen, allerlei knollen, hij gaat er mee aan de slag, en zorgt dat ze allemaal vol smaak zitten.

En wat Ottolenghi in al zijn aanstekelijke eenvoud wellicht zo groot maakt: z’n gerechten zijn zeer herkenbaar, telkens verrassend en toch redelijk typisch. Ze zien er rustiek uit en toch ook weer modern. Ze smaken intens en je hebt (overigens terecht door de vele groenten) het gevoel dat je heel gezond aan het eten bent zonder dat hij kookt vanuit één of andere dieetmethode. Ik denk dat dat de kenmerken en talenten zijn die zo gigantisch aanslaan bij ons, hobbykoks in 2019. Eerlijk: ik ben behoorlijk jaloers dat ik er vanavond niet bij ben in Gent.

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer