Daarom is Ottolenghi vandaag de superster van de keuken!
Nieuws

Daarom is Ottolenghi vandaag de superster van de keuken!

Vandaag is Yotam Ottolenghi in ons land. Vanmiddag heeft de hippe superster van de kookboeken een paar interviews gegeven en ook z’n boeken gesigneerd, en vanavond geeft hij een lezing in De Vooruit. De lezing voor zo’n 700 fans is blijkbaar het snelst verkochte event ooit in De Vooruit. Moet je maar doen als chef. Maar Ottolenghi is geen gewone chef natuurlijk.

De in Israël geboren 190 cm grote groentengod is immens populair. Z’n boeken verkopen ontzettend goed en z’n aanpak inspireert miljoenen mensen over de hele planeet.

Op dit moment heeft hij een nieuw boek te promoten: “Simpel“. Straffe titel, want Ottolenghi zijn recepten stonden er voor bekend dat ze best veel ingrediënten bevatten. Maar, zo zegt hij zelf altijd, “als je al eens een ingrediënt uit één van m’n recepten vergeet of achterwege laat, dan is dat geen probleem. Meestal blijven de gerechten overeind, de smaak of textuur zal hooguit wat wijzigen.” Toch is “Simpel” een makkelijker te gebruiken boek dan z’n vorige, simpeler zeg maar, maar zeker even lekker.

Wat maakt Ottolenghi zo straf? Een paar dingen. Hij is behoorlijk autodidact. Is pas van rond z’n dertigste echt actief in restaurants gaan werken, en heeft dus niet het traditionele parcours van vele andere topchefs afgelegd. Hij heeft net daarom heel veel respect voor ons, hobbykoks, en houdt rekening met de smaak, skills en mogelijkheden van koken in je eigen gewone koken.

Op de koop toe is Ottolenghi zo slim geweest om z’n roots uit te spelen. Vandaag heeft hij in London restaurants en shops die naar hem genoemd zijn, maar hij blijft de Israëlische basis van z’n keuken trouw. Mensen houden vandaag van authenticiteit. Je roots niet verloochenen, integendeel, er mee aan de slag gaan, wordt zeer gewaardeerd, zeker als je er een fijne twist aan geeft. En de keuken van Israël kenden we misschien niet zo goed, maar zit echt bomvol smaak.

Het grote succes van z’n keuken is dat hij de groenten zo’n centrale plaats geeft, op een bijzonder smaakvolle manier. Toch is hij geen vegetariër, en z’n keuken ook niet. Soms moet vlees wel eens kunnen, vis ook, maar ze spelen minder de hoofdrol in zijn keuken. Dit zegt Ottolenghi daar altijd over: “geef mij een stuk vlees of vis, en als ik dat goed bereid dan is daar weinig aan op te merken. Groeten zijn wat bewerkelijker, je moet er iets mee gaan doen, bakken, stomen, stoven of roosteren, en liefst met speciale kruiden of extra smaakmakers.” Van die groenten heeft hij trouwens weer echte sterren gemaakt. Aubergines, de pitjes van granaatappelen, allerlei knollen, hij gaat er mee aan de slag, en zorgt dat ze allemaal vol smaak zitten.

En wat Ottolenghi in al zijn aanstekelijke eenvoud wellicht zo groot maakt: z’n gerechten zijn zeer herkenbaar, telkens verrassend en toch redelijk typisch. Ze zien er rustiek uit en toch ook weer modern. Ze smaken intens en je hebt (overigens terecht door de vele groenten) het gevoel dat je heel gezond aan het eten bent zonder dat hij kookt vanuit één of andere dieetmethode. Ik denk dat dat de kenmerken en talenten zijn die zo gigantisch aanslaan bij ons, hobbykoks in 2019. Eerlijk: ik ben behoorlijk jaloers dat ik er vanavond niet bij ben in Gent.

Gerelateerde nieuwsberichten

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

National Chocolate Chip Day: een ode aan een geliefde lekkernij

Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer

Nakd_Lifestyle image_Fruit & Fibre bars_Apple & Strawberry_SP (1)

Verantwoord snacken was nog nooit zo lekker: ontdek de nieuwe nākd. Fruit & Fibre Bars #advertentie

Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer

Zin in iets lichts, feestelijks en boordevol smaak? 7x recepten met garnalen

Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer

Wat is moscato wijn en is het echt lekker of niet?

Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer

Zo maak je de perfecte geroosterde lamsbout in de oven

Ik was vorig jaar bij vrienden in het Zuiden van Frankrijk en ik zou bij hen koken met de ingrediënten die ze in huis hadden. De frigo zat vol met lekkers: onder andere een prachtige lamsbout … Lees meer