Daarom is Ottolenghi vandaag de superster van de keuken!
Nieuws

Daarom is Ottolenghi vandaag de superster van de keuken!

Vandaag is Yotam Ottolenghi in ons land. Vanmiddag heeft de hippe superster van de kookboeken een paar interviews gegeven en ook z’n boeken gesigneerd, en vanavond geeft hij een lezing in De Vooruit. De lezing voor zo’n 700 fans is blijkbaar het snelst verkochte event ooit in De Vooruit. Moet je maar doen als chef. Maar Ottolenghi is geen gewone chef natuurlijk.

De in Israël geboren 190 cm grote groentengod is immens populair. Z’n boeken verkopen ontzettend goed en z’n aanpak inspireert miljoenen mensen over de hele planeet.

Op dit moment heeft hij een nieuw boek te promoten: “Simpel“. Straffe titel, want Ottolenghi zijn recepten stonden er voor bekend dat ze best veel ingrediënten bevatten. Maar, zo zegt hij zelf altijd, “als je al eens een ingrediënt uit één van m’n recepten vergeet of achterwege laat, dan is dat geen probleem. Meestal blijven de gerechten overeind, de smaak of textuur zal hooguit wat wijzigen.” Toch is “Simpel” een makkelijker te gebruiken boek dan z’n vorige, simpeler zeg maar, maar zeker even lekker.

Wat maakt Ottolenghi zo straf? Een paar dingen. Hij is behoorlijk autodidact. Is pas van rond z’n dertigste echt actief in restaurants gaan werken, en heeft dus niet het traditionele parcours van vele andere topchefs afgelegd. Hij heeft net daarom heel veel respect voor ons, hobbykoks, en houdt rekening met de smaak, skills en mogelijkheden van koken in je eigen gewone koken.

Op de koop toe is Ottolenghi zo slim geweest om z’n roots uit te spelen. Vandaag heeft hij in London restaurants en shops die naar hem genoemd zijn, maar hij blijft de Israëlische basis van z’n keuken trouw. Mensen houden vandaag van authenticiteit. Je roots niet verloochenen, integendeel, er mee aan de slag gaan, wordt zeer gewaardeerd, zeker als je er een fijne twist aan geeft. En de keuken van Israël kenden we misschien niet zo goed, maar zit echt bomvol smaak.

Het grote succes van z’n keuken is dat hij de groenten zo’n centrale plaats geeft, op een bijzonder smaakvolle manier. Toch is hij geen vegetariër, en z’n keuken ook niet. Soms moet vlees wel eens kunnen, vis ook, maar ze spelen minder de hoofdrol in zijn keuken. Dit zegt Ottolenghi daar altijd over: “geef mij een stuk vlees of vis, en als ik dat goed bereid dan is daar weinig aan op te merken. Groeten zijn wat bewerkelijker, je moet er iets mee gaan doen, bakken, stomen, stoven of roosteren, en liefst met speciale kruiden of extra smaakmakers.” Van die groenten heeft hij trouwens weer echte sterren gemaakt. Aubergines, de pitjes van granaatappelen, allerlei knollen, hij gaat er mee aan de slag, en zorgt dat ze allemaal vol smaak zitten.

En wat Ottolenghi in al zijn aanstekelijke eenvoud wellicht zo groot maakt: z’n gerechten zijn zeer herkenbaar, telkens verrassend en toch redelijk typisch. Ze zien er rustiek uit en toch ook weer modern. Ze smaken intens en je hebt (overigens terecht door de vele groenten) het gevoel dat je heel gezond aan het eten bent zonder dat hij kookt vanuit één of andere dieetmethode. Ik denk dat dat de kenmerken en talenten zijn die zo gigantisch aanslaan bij ons, hobbykoks in 2019. Eerlijk: ik ben behoorlijk jaloers dat ik er vanavond niet bij ben in Gent.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer