Je hebt twee type mannen. Zij die altijd zittend plassen, en de andere, wellicht grotere groep die dat liever rechtstaand doet. Ik behoor tot die laatste club. Wanneer er een urinoir is, zoals op het werk, of in de horeca, dan plas ik altijd rechtstaand. Er wordt wel eens gezegd dat dat niet zo super gezond is, maar ik vind het zeker wel hygiënischer. Zo neer gaan zitten op een vreemde wc-bril, ik probeer dat te vermijden.
Maar er is een goede reden om de komende maanden wel wat vaker de toiletdeur achter je dicht te slaan, en zittend (of rechtstaand) te plassen. En de reden is heel simpel. Het heerlijke aspergeseizoen is weer gestart. En als je asperges (zowel witte als groene) eet gaat je urine gek ruiken.
Die vreemde geur komt door de zwavel die je uitplast. Asperges bevatten namelijk asparagusine, een bepaald zuur dat je lichaam moet zien te verwerken. En daarbij ontstaan zwavelverbindingen. Na het verwerken van die zuren bevat je urine gigantisch veel meer zwavel dan normaal. Soms tot duizend keer meer. En ja, dat ruik je. En dat ruikt de kerel die twee urinoirs verder staat te plassen ook. En dat is natuurlijk een beetje vervelend.
Maar, er is een maar. Misschien zeg jij nu wel: wat een verhaal, ik eet vaak asperges, maar dit zegt me niets. Misschien ruik jij immers zelf niet hoeveel zwavel je urine bevat na het eten van asperges, en dan ga je het van de plassende man naast je ook niet ruiken. Ongeveer de helft van de mensen, volgens sommige bronnen zelfs 60 procent, kan die onaangename geur niet ervaren doordat het chromosoom dat maakt dat ze zwavelgeur herkennen lichtjes gemuteerd is.
Ben jij in dat geval, dan ben je bij deze wel gewaarschuwd. Het is niet omdat je het zelf niet ruikt, dat je buurman twee urinoirs verder niet denkt: jeetje wat een stank, die heeft duidelijk asperges gegeten…. Daarom: misschien toch beter even niet aan een urinoir plassen wanneer er asperges op het menu stonden.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer