Daarom kunnen mannen de komende tijd beter urinoirs vermijden

Je hebt twee type mannen. Zij die altijd zittend plassen, en de andere, wellicht grotere groep die dat liever rechtstaand doet. Ik behoor tot die laatste club. Wanneer er een urinoir is, zoals op het werk, of in de horeca, dan plas ik altijd rechtstaand. Er wordt wel eens gezegd dat dat niet zo super gezond is, maar ik vind het zeker wel hygiƫnischer. Zo neer gaan zitten op een vreemde wc-bril, ik probeer dat te vermijden.

Maar er is een goede reden om de komende maanden wel wat vaker de toiletdeur achter je dicht te slaan, en zittend (of rechtstaand) te plassen. En de reden is heel simpel. Het heerlijke aspergeseizoen is weer gestart. En als je asperges (zowel witte als groene) eet gaat je urine gek ruiken.

Die vreemde geur komt door de zwavel die je uitplast. Asperges bevatten namelijk asparagusine, een bepaald zuur dat je lichaam moet zien te verwerken. En daarbij ontstaan zwavelverbindingen. Na het verwerken van die zuren bevat je urine gigantisch veel meer zwavel dan normaal. Soms tot duizend keer meer. En ja, dat ruik je. En dat ruikt de kerel die twee urinoirs verder staat te plassen ook. En dat is natuurlijk een beetje vervelend.

Maar, er is een maar. Misschien zeg jij nu wel: wat een verhaal, ik eet vaak asperges, maar dit zegt me niets. Misschien ruik jij immers zelf niet hoeveel zwavel je urine bevat na het eten van asperges, en dan ga je het van de plassende man naast je ook niet ruiken. Ongeveer de helft van de mensen, volgens sommige bronnen zelfs 60 procent, kan die onaangename geur niet ervaren doordat het chromosoom dat maakt dat ze zwavelgeur herkennen lichtjes gemuteerd is.

Ben jij in dat geval, dan ben je bij deze wel gewaarschuwd. Het is niet omdat je het zelf niet ruikt, dat je buurman twee urinoirs verder niet denkt: jeetje wat een stank, die heeft duidelijk asperges gegeten…. Daarom: misschien toch beter even niet aan een urinoir plassen wanneer er asperges op het menu stonden.