Daarom lukt het niet om een tafeltje te reserveren in toprestaurants
Nieuws

Daarom lukt het niet om een tafeltje te reserveren in toprestaurants

Dit weekend schreef ik dat het bijna onmogelijk is om (last minute) nog een tafeltje te boeken in één van onze toprestaurants. Dat was vroeger al onmogelijk, uiteraard, je moest altijd wel op tijd reserveren, zeker voor diners in het weekend. Maar dat ook in deze vreemde covid-tijden zoiets nauwelijks lukt vond ik wel opvallend. Ik vroeg me zelfs af of m’n gevoel dat de horeca weer op volle toeren draaide wel klopte.

Ik kreeg ontzettend veel reacties van mensen uit de horeca zelf, en ook van klanten. Het verhaal dat zij brachten was heel dubbel. Sommige restaurateurs laten me weten dat ze inderdaad niet kunnen klagen en dat hun restaurant effectief vaak volgeboekt zit. Maar ze maakten wel de belangrijke kanttekening dat door de corona-maatregelen natuurlijk een beperktere beschikbaarheid is omdat er zoveel ruimte tussen de tafels moet worden gelaten. Dus echt draaien zoals voor de coronacrisis doet nu bijna niemand. Maar goed, klagen deden zij niet.

Veel andere restaurantuitbaters lieten me echter een totaal ander verhaal horen. Bij hen draaide de zaak alles behalve op volle toeren, en verschillende mensen lieten me zelfs weten dat al het spaargeld intussen op is en dat ze zelfs personeel (hebben) moeten ontslaan. Het is voor velen in de horeca ondanks de steunmaatregelen van de overheid de voorbije maanden, echt wel 5 seconden voor twaalf… als het al niet te laat zal zijn.

Maar dan nog? Hoe komt het dat ik er maar niet in slaag om een tafeltje voor twee in één van onze betere restaurants vast te krijgen? De reden is heel eenvoudig. Eigenlijk zat het antwoord al vervat in mijn vorige artikel… Ik schreef namelijk dat ik maar geen” tafeltje voor twee vast” kreeg in het Hof Van Cleve, terwijl er wel wat last minute mogelijkheden waren de komende maand voor een tafel van vier of zes personen.

En daar zit dus de ware reden. Onze chefs moeten hun restaurants vandaag immers helemaal anders organiseren. Tussen de tafels moet steeds voldoende afstand gelaten worden. En afhankelijk van de indeling van hun zaak is het daardoor vaak voordeliger om met enkele grote tafels te werken dan met telkens tafeltjes voor twee personen. Die grote tafels zijn net als de kleinere tafels eigenlijk bubbels op zich, maar je kunt op die manier wel meer volk bedienen per service.

Ik snap de horeca ook wel. Het zijn al waanzinnig lastige maanden geweest voor hen. En dat ze nu proberen om alles zo goed mogelijk te optimaliseren is logisch. De capaciteit zo goed en veilig mogelijk benutten is gewoon een slim idee. Alleen jammer voor mensen die per se nog eens een tête-à-tête willen beleven. Die moeten wat meer geduld oefenen. Of double daten. Maar aangezien double daten vandaag ook bubble daten betekent ben je daar ook beperkt met je mogelijkheden.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer