
Daarom lukt het niet om een tafeltje te reserveren in toprestaurants
Dit weekend schreef ik dat het bijna onmogelijk is om (last minute) nog een tafeltje te boeken in één van onze toprestaurants. Dat was vroeger al onmogelijk, uiteraard, je moest altijd wel op tijd reserveren, zeker voor diners in het weekend. Maar dat ook in deze vreemde covid-tijden zoiets nauwelijks lukt vond ik wel opvallend. Ik vroeg me zelfs af of m’n gevoel dat de horeca weer op volle toeren draaide wel klopte.
Ik kreeg ontzettend veel reacties van mensen uit de horeca zelf, en ook van klanten. Het verhaal dat zij brachten was heel dubbel. Sommige restaurateurs laten me weten dat ze inderdaad niet kunnen klagen en dat hun restaurant effectief vaak volgeboekt zit. Maar ze maakten wel de belangrijke kanttekening dat door de corona-maatregelen natuurlijk een beperktere beschikbaarheid is omdat er zoveel ruimte tussen de tafels moet worden gelaten. Dus echt draaien zoals voor de coronacrisis doet nu bijna niemand. Maar goed, klagen deden zij niet.
Veel andere restaurantuitbaters lieten me echter een totaal ander verhaal horen. Bij hen draaide de zaak alles behalve op volle toeren, en verschillende mensen lieten me zelfs weten dat al het spaargeld intussen op is en dat ze zelfs personeel (hebben) moeten ontslaan. Het is voor velen in de horeca ondanks de steunmaatregelen van de overheid de voorbije maanden, echt wel 5 seconden voor twaalf… als het al niet te laat zal zijn.
Maar dan nog? Hoe komt het dat ik er maar niet in slaag om een tafeltje voor twee in één van onze betere restaurants vast te krijgen? De reden is heel eenvoudig. Eigenlijk zat het antwoord al vervat in mijn vorige artikel… Ik schreef namelijk dat ik maar geen” tafeltje voor twee vast” kreeg in het Hof Van Cleve, terwijl er wel wat last minute mogelijkheden waren de komende maand voor een tafel van vier of zes personen.
En daar zit dus de ware reden. Onze chefs moeten hun restaurants vandaag immers helemaal anders organiseren. Tussen de tafels moet steeds voldoende afstand gelaten worden. En afhankelijk van de indeling van hun zaak is het daardoor vaak voordeliger om met enkele grote tafels te werken dan met telkens tafeltjes voor twee personen. Die grote tafels zijn net als de kleinere tafels eigenlijk bubbels op zich, maar je kunt op die manier wel meer volk bedienen per service.
Ik snap de horeca ook wel. Het zijn al waanzinnig lastige maanden geweest voor hen. En dat ze nu proberen om alles zo goed mogelijk te optimaliseren is logisch. De capaciteit zo goed en veilig mogelijk benutten is gewoon een slim idee. Alleen jammer voor mensen die per se nog eens een tête-à-tête willen beleven. Die moeten wat meer geduld oefenen. Of double daten. Maar aangezien double daten vandaag ook bubble daten betekent ben je daar ook beperkt met je mogelijkheden.
Reacties