Daarom zijn enkele absolute toprestaurants uit de TOP 50 verbannen

Ik krijg al de hele dag vragen van mensen waarom toprestaurants als El Celler de Can Roca en Osteria Francescana niet meer in de TOP 50 van de wereld staan. Allebei toprestaurants, die ooit zelfs op één stonden, en nu nergens meer te bespeuren zijn. Wat is er fout gegaan? Niks.

De reden voor hun verdwijnen is namelijk heel simpel. De organisatie van The 50 Best Restaurants heeft dit jaar besloten dat restaurants die ooit het absolute goud hebben behaald, en dus ooit eens op de nummer 1 terecht zijn gekomen vanaf nu in een soort van erelijst terechtkomen, met enkel de allergrootsten. En ze staan dus niet meer in de gewone lijst.

Daar zijn verschillende redenen voor. Het zorgt voor wat meer spanning en variatie in de lijst. En het zorgt er ook voor dat de voormalige nummer 1-restaurants van de wereld de vervelende afgang bespaard blijven om te zakken in de lijst. Dat is bijvoorbeeld de reden waarom ook The Fat Duck niet meer in de lijst staat, die stond ook ooit op 1 namelijk, maar stond nu veel lager genoteerd.

Dat Noma er wel weer instaat is omdat het restaurant zich op een andere plaats heeft gevestigd, en ook een (min of meer) andere naam heeft gekregen. Het heet nu Noma 2.0.

Ik geef toe dat dat qua redenering natuurlijk een dubbeltje op z’n kant is. Want aangezien het nieuwe Noma alweer op 2 staat, en de nieuwe nummer 1 volgend jaar ook niet meer mee mag dingen naar goud, bestaat de kans uiteraard dat Noma 2.0 volgend jaar weer de winnaar wordt… Toch wat vreemd. Moeten alle toppers dan een 2.0 en later zelfs 3.0 of 4.0 achter hun naam zetten en op zoek gaan naar een nieuw pand, willen ze nog eens kunnen winnen?

Anderzijds, Tickets van Albert Adria is ook een soort van hedendaagse en lossere voortzetting van het vroegere El Bulli en staat toch ook alweer mooi op 20. Maar soit, maakt niet uit. Als je maar weet dat dat de reden is waarom sommige toppers niet meer in de lijst staan.