Ik krijg al de hele dag vragen van mensen waarom toprestaurants als El Celler de Can Roca en Osteria Francescana niet meer in de TOP 50 van de wereld staan. Allebei toprestaurants, die ooit zelfs op één stonden, en nu nergens meer te bespeuren zijn. Wat is er fout gegaan? Niks.
De reden voor hun verdwijnen is namelijk heel simpel. De organisatie van The 50 Best Restaurants heeft dit jaar besloten dat restaurants die ooit het absolute goud hebben behaald, en dus ooit eens op de nummer 1 terecht zijn gekomen vanaf nu in een soort van erelijst terechtkomen, met enkel de allergrootsten. En ze staan dus niet meer in de gewone lijst.
Daar zijn verschillende redenen voor. Het zorgt voor wat meer spanning en variatie in de lijst. En het zorgt er ook voor dat de voormalige nummer 1-restaurants van de wereld de vervelende afgang bespaard blijven om te zakken in de lijst. Dat is bijvoorbeeld de reden waarom ook The Fat Duck niet meer in de lijst staat, die stond ook ooit op 1 namelijk, maar stond nu veel lager genoteerd.
Dat Noma er wel weer instaat is omdat het restaurant zich op een andere plaats heeft gevestigd, en ook een (min of meer) andere naam heeft gekregen. Het heet nu Noma 2.0.
Ik geef toe dat dat qua redenering natuurlijk een dubbeltje op z’n kant is. Want aangezien het nieuwe Noma alweer op 2 staat, en de nieuwe nummer 1 volgend jaar ook niet meer mee mag dingen naar goud, bestaat de kans uiteraard dat Noma 2.0 volgend jaar weer de winnaar wordt… Toch wat vreemd. Moeten alle toppers dan een 2.0 en later zelfs 3.0 of 4.0 achter hun naam zetten en op zoek gaan naar een nieuw pand, willen ze nog eens kunnen winnen?
Anderzijds, Tickets van Albert Adria is ook een soort van hedendaagse en lossere voortzetting van het vroegere El Bulli en staat toch ook alweer mooi op 20. Maar soit, maakt niet uit. Als je maar weet dat dat de reden is waarom sommige toppers niet meer in de lijst staan.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer