Het gebeurde niet zo ontzettend lang geleden in een restaurant waar ik op zich graag kom. Het decor is er knap. Het eten is er lekker. Ze hebben er zelfs een ster. En terecht. Ik keek dus uit naar m’n nieuwe bezoekje. Maar toen deed ik wat ik niet had moeten doen. Het was een lange dag geweest. En ik had wel zin in een goede fles. Maar om even op adem te komen, en puur omdat ik flinke dorst had, wou ik eerst een frisdrankje als aperitief. Een Cola Light. Dat vind ik lekker soms. Nou….
Daar was ik dus plots, zonder het goed te beseffen, aan het vloeken in de kerk. Wat een doodzonde. Ik vroeg EEN COLA in een sterren restaurant. Maar neen, dat hadden ze dus niet in huis. En ze vonden m’n vraag precies behoorlijk ongepast. Cola is een commercieel massaproduct dat niet thuishoort in een klasse-zaak als de hunne, zoiets. Ze hadden wel een eigen soort brouwsel dat leek op cola. Een mocktail-achtig drankje. Volgens m’n gezelschap, die daar dus wel voor ging, een heerlijk aperitief, maar ik had daar geen zin in. Voor de Bordeaux en de Bourgogne wou ik even iets echt fris. Een cola light. Maar dat lukte dus niet, heiligschenner die ik was.
Beste restaurateur, het is uw restaurant, het zijn uw regels. Alle begrip. En het eten was lekker en zo. Maar ik had toch een beetje een verveeld en ongezellig gevoel. Echt gastvrij voelde het allemaal niet. Ik snap uw principes hoor, maar toch. Al besef ik dat er ergens ook wel grenzen zijn. Klanten zijn niet altijd koning. En uw restaurant is geen kantine.
Ik snap dat je in een sterrenrestaurant graag een beetje standing wil houden. Onlangs hoorde ik iemand in een klasse-restaurant bij een prachtig gerecht, waar dat ook totaal niet bij thuishoorde, “een beetje mayonaise en ketchup” vragen. De ober keek raar. Ik vond het zelf erg ongepast. Maar…. de ober bracht wel een potje mayonaise en wat ketchup. Omdat die het vroeg, kreeg hij het ook. Knap hoor. Om maar te zeggen: het kan wèl. Geef je klanten in de mate van het mogelijke een goed gevoel. Want daar draait het toch om? Neen? En ooooh wat kan een cola light na een lange rit en voor een goede maaltijd soms lekker zijn. Sorry he…
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer