Het gebeurde niet zo ontzettend lang geleden in een restaurant waar ik op zich graag kom. Het decor is er knap. Het eten is er lekker. Ze hebben er zelfs een ster. En terecht. Ik keek dus uit naar m’n nieuwe bezoekje. Maar toen deed ik wat ik niet had moeten doen. Het was een lange dag geweest. En ik had wel zin in een goede fles. Maar om even op adem te komen, en puur omdat ik flinke dorst had, wou ik eerst een frisdrankje als aperitief. Een Cola Light. Dat vind ik lekker soms. Nou….
Daar was ik dus plots, zonder het goed te beseffen, aan het vloeken in de kerk. Wat een doodzonde. Ik vroeg EEN COLA in een sterren restaurant. Maar neen, dat hadden ze dus niet in huis. En ze vonden m’n vraag precies behoorlijk ongepast. Cola is een commercieel massaproduct dat niet thuishoort in een klasse-zaak als de hunne, zoiets. Ze hadden wel een eigen soort brouwsel dat leek op cola. Een mocktail-achtig drankje. Volgens m’n gezelschap, die daar dus wel voor ging, een heerlijk aperitief, maar ik had daar geen zin in. Voor de Bordeaux en de Bourgogne wou ik even iets echt fris. Een cola light. Maar dat lukte dus niet, heiligschenner die ik was.
Beste restaurateur, het is uw restaurant, het zijn uw regels. Alle begrip. En het eten was lekker en zo. Maar ik had toch een beetje een verveeld en ongezellig gevoel. Echt gastvrij voelde het allemaal niet. Ik snap uw principes hoor, maar toch. Al besef ik dat er ergens ook wel grenzen zijn. Klanten zijn niet altijd koning. En uw restaurant is geen kantine.
Ik snap dat je in een sterrenrestaurant graag een beetje standing wil houden. Onlangs hoorde ik iemand in een klasse-restaurant bij een prachtig gerecht, waar dat ook totaal niet bij thuishoorde, “een beetje mayonaise en ketchup” vragen. De ober keek raar. Ik vond het zelf erg ongepast. Maar…. de ober bracht wel een potje mayonaise en wat ketchup. Omdat die het vroeg, kreeg hij het ook. Knap hoor. Om maar te zeggen: het kan wèl. Geef je klanten in de mate van het mogelijke een goed gevoel. Want daar draait het toch om? Neen? En ooooh wat kan een cola light na een lange rit en voor een goede maaltijd soms lekker zijn. Sorry he…
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer