De 10 Leukste weetjes over Nutella

Wereld Nutelladag vandaag. Voor veel mensen is deze 5de februari dan ook een speciaal feestje, want Nutella is bij het ontbijt gewoon super populair. Als je zelf een fan bent, zul je het ongetwijfeld fijn vinden dat we deze tien straffe weetjes vanochtend op je boterham smeren. Leuk om aan het koffieapparaat te vertellen op kantoor straks.

1. NUTELLA wordt WERELDWIJD enorm veel verkocht

Nutella wordt in 160 landen verkocht en je zou er per jaar 1000 voetbalvelden mee kunnen insmeren.

2. NUTELLA ZIT VOL HAZELNOTEN

Er zitten 53 hazelnoten in elke pot Nutella.

3. FERRERO KOOPT ELK JAAR MASSA’S HAZELNOTEN OP

Een kwart van alle hazelnoten in de wereld wordt door Ferrero opgekocht, zowat 100.000 ton per jaar. De grootste hazelnootleverancier ter wereld werd trouwens enkele jaren geleden opgekocht door Ferrero.

4. NUTELLA HEEFT Z’N EIGEN POSTZEGEL

Om de 50ste verjaardag van Nutella te vieren werd in 2014 in Italië een speciale Nutella postzegel gelanceerd.

5. EEN KIND NUTELLA NOEMEN MAG NIET

In elk geval niet in Frankrijk. Een koppel (grote fans van Nutella) kregen in januari 2015 van de rechtbank te horen dat ze de naam Nutella niet mocht geven aan hun dochtertje. Ze hebben dan maar de ‘Nut’ laten vallen en het meisje heet nu dus Ella.

6. DE EERSTE NUTELLA WAS GEEN PASTA

De eerste Nutella werd in ‘schellekes’, in ‘plakjes’ dus gelanceerd. Een beetje zoals plakjes kaas die je op je boterham kunt leggen. Later werd het een pasta.

7. FerRero is meer dan de Nutella familie

Ferrero, de eigenaarsfamilie van Nutella is ook eigenaar van de Tic Tac-muntjes.

8. JE KUNT OOK KOKEN MET NUTELLA

Nutella is niet enkel populair bij het ontbijt. Je kunt er ook mee koken. In veel Italiaanse restaurants kun je een zoete pizza met Nutella als toetje krijgen. En er zijn ook ontzettend veel kookboeken te koop met als hoofdingrediënt Nutella.

9. DE fAMILIE FERRERO IS STINKEND RIJK GEWORDEN VAN NUTELLA

55 jaar na de lancering van Nutella door Pietro Ferrero is de familie gigantisch rijk geworden door de populaire hazelnootpasta. In 2008 werd Michele Ferrero de rijkste man van Italië met een fortuin van meer dan € 11 miljard.

10. DE FABRIKANT WAS NIET ZO GEK OP DEZE WORLD NUTELLA DAY

Eigenlijk zijn het twee Italiaanse bloggers die in 2005 beslisten om deze World Nutella Day te lanceren. Ferrero was daar niet zo mee opgezet en probeerde deze feestdag in 2013 te verbieden, maar intussen hebben ze het inititatief wel omarmd.