Als je over bier praten wil, dan kan ik je een gesprek aanraden met minister Sven Gatz. Vandaag is hij in Vlaanderen verantwoordelijk voor media, Jeugd, Brussel en… cultuur. Maar de jaren voordien is hij even uit de politiek gestapt om de grote baas van de Belgische bierbrouwers te worden. In een mooi lang gesprek dat de minister onlangs had met Anke en mezelf dat je nog opnieuw eens kunt beluisteren in onze podcast “Het leven begint bij 40” vertelde de minister dat dat een zeer leerrijke en boeiende periode was in zijn carrière. Als groot bierliefhebber was het een hele eer om zo’n mooie organisatie te mogen leiden. Vlaams minister Sven Gatz is dus de ideale persoon om te interviewen over bier, en onze Belgische bieren in het bijzonder.
Ik ben natuurlijk heel trots op onze biercultuur. In ons land zijn we te vaak te bescheiden en beseffen we dus niet hoe goed de rest van de wereld onze bieren vindt. Toen ik enkele jaren geleden nog directeur van de federatie voor Belgische Brouwers heb ik daarom geprobeerd onze biercultuur als immaterieel cultureel erfgoed te laten erkennen. Dat is ook gelukt – en vrij uniek – en ook daar ben ik dus wel fier op.
Om het met een boutade te zeggen, twee andere grote bierlanden hebben ook wel iets bijzonders: Duitsland heeft ook een prachtige biertraditie maar wel minder diversiteit. In de USA hebben ze een heel grote diversiteit (ze experimenteren en ‘kopiëren’ erop los) maar niet zo’n sterke traditie. Wij zijn dus het enige land ter wereld met én bierdiversiteit én traditie (het referentieland in bier, zoals de Schotten inzake Whisky en de Fransen inzake wijn). Daarnaast zijn onze brouwers heel sterk in delicate evenwichten en fijne smaakbalansen tussen alle verschillende ingrediënten (en dat vind je toch minder in het buitenland).
Bijna dagelijks, maar (meestal) met mate.
Duvel Tripel Hop: Duvel is op zichzelf al een icoon en daar dus nog een geslaagde dimensie aan toevoegen met een derde hopsoort, is wel knap. Pittig, aromatisch en straf.
Rochefort 10: de ‘Irish coffee’ onder de bieren, smeuïg, complex van smaak en toch ook smooth, het perfecte winterbier. Een staaltje trappistenvernuft.
Geuze Boon: als Brussels ketje hou ik van de frisse zurigheid en de rinsheid van het bier van hier (Brussel en Zennevallei). Deze Boon slaagt er ook nog in om dat typische lambiekzuur erg mild en verfijnd te maken.
Bij mijn vrienden van de Struise Brouwers in Oostvleteren valt er altijd wel iets bijzonders te ontdekken. Wat die mannen allemaal met bier doen is onwaarschijnlijk.
Ten eerste: bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand. En ten tweede: wapen je tegen biersnobisme: small is beautiful, maar de kleinste brouwer is niet altijd de beste (doe af en toe eens blindproefjes met vrienden om te zien of de keizer wel kleren aan heeft – en dat geldt zowel voor de brouwer als de proever – dat zet je meteen met de voetjes weer op de grond)
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer
Ik was vorig jaar bij vrienden in het Zuiden van Frankrijk en ik zou bij hen koken met de ingrediënten die ze in huis hadden. De frigo zat vol met lekkers: onder andere een prachtige lamsbout … Lees meer