De 3 favoriete bieren van bierkenner Sven Gatz

Als je over bier praten wil, dan kan ik je een gesprek aanraden met minister Sven Gatz. Vandaag is hij in Vlaanderen verantwoordelijk voor media, Jeugd, Brussel en… cultuur. Maar de jaren voordien is hij even uit de politiek gestapt om de grote baas van de Belgische bierbrouwers te worden. In een mooi lang gesprek dat de minister onlangs had met Anke en mezelf dat je nog opnieuw eens kunt beluisteren in onze podcast “Het leven begint bij 40” vertelde de minister dat dat een zeer leerrijke en boeiende periode was in zijn carrière. Als groot bierliefhebber was het een hele eer om zo’n mooie organisatie te mogen leiden. Vlaams minister Sven Gatz is dus de ideale persoon om te interviewen over bier, en onze Belgische bieren in het bijzonder.

Dag meneer Gatz, een fijne bierfeestdag gewenst. Hoe trots bent u op onze belgische bieren?

Ik ben natuurlijk heel trots op onze biercultuur. In ons land zijn we te vaak te bescheiden en beseffen we dus niet hoe goed de rest van de wereld onze bieren vindt. Toen ik enkele jaren geleden nog directeur van de federatie voor Belgische Brouwers heb ik daarom geprobeerd onze biercultuur als immaterieel cultureel erfgoed te laten erkennen. Dat is ook gelukt – en vrij uniek – en ook daar ben ik dus wel fier op.

Die biertraditie kun je toch nergens elders op de wereld op deze manier terugvinden?

Om het met een boutade te zeggen, twee andere grote bierlanden hebben ook wel iets bijzonders: Duitsland heeft ook een prachtige biertraditie maar wel minder diversiteit. In de USA hebben ze een heel grote diversiteit (ze experimenteren en ‘kopiëren’ erop los) maar niet zo’n sterke traditie. Wij zijn dus het enige land ter wereld met én bierdiversiteit én traditie (het referentieland in bier, zoals de Schotten inzake Whisky en de Fransen inzake wijn). Daarnaast zijn onze brouwers heel sterk in delicate evenwichten en fijne smaakbalansen tussen alle verschillende ingrediënten (en dat vind je toch minder in het buitenland).

Hoe vaak drinkt u zelf een biertje?

Bijna dagelijks, maar (meestal) met mate.

Wat zijn nu als kenner uw drie favoriete Belgische bieren?

Duvel Tripel Hop: Duvel is op zichzelf al een icoon en daar dus nog een geslaagde dimensie aan toevoegen met een derde hopsoort, is wel knap. Pittig, aromatisch en straf.

Rochefort 10: de ‘Irish coffee’ onder de bieren, smeuïg, complex van smaak en toch ook smooth, het perfecte winterbier. Een staaltje trappistenvernuft.

Geuze Boon: als Brussels ketje hou ik van de frisse zurigheid en de rinsheid van het bier van hier (Brussel en Zennevallei). Deze Boon slaagt er ook nog in om dat typische lambiekzuur erg mild en verfijnd te maken.

Wat is de laatste bijzondere bier-ontdekking die u hebt gedaan?

Bij mijn vrienden van de Struise Brouwers in Oostvleteren valt er altijd wel iets bijzonders te ontdekken. Wat die mannen allemaal met bier doen is onwaarschijnlijk.

Hebt u nog één tip voor beginnende bierdrinkers?

Ten eerste: bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand. En ten tweede: wapen je tegen biersnobisme: small is beautiful, maar de kleinste brouwer is niet altijd de beste (doe af en toe eens blindproefjes met vrienden om te zien of de keizer wel kleren aan heeft – en dat geldt zowel voor de brouwer als de proever – dat zet je meteen met de voetjes weer op de grond)