De 5 trucs van jarige Koen Crucke om slank te blijven!
Nieuws

De 5 trucs van jarige Koen Crucke om slank te blijven!

Koen Crucke, de sympathieke zanger, acteur en openhartige mediafiguur is jarig vandaag. En dat mag gevierd worden. Koen, ook wel gekend als Albertoooo, Meneer Spaghetti van Samson en Gert wordt vandaag 67.

Maar Koen is ook een soort van voorbeeld voor me. In 2000 bracht hij immers het succesboek “33 kilo later” uit bij uitgeverij Lannoo. Jarenlang voerde Koen namelijk jarenlang een hopeloze strijd tegen zijn overgewicht. Zelfs een succesvolle Montignac-kuur leverde geen blijvende resultaten op. Maar Koen dokterde toen met zijn man Jan en zijn diëtiste zelf een juiste voedingsbalans uit. In enkele maanden tijd verloor hij meer dan dertig overtollige kilo’s, en toch eet hij nog steeds wat hij lekker vindt.

Sindsdien is hij nog wel eens flink verzwaard (ik ken dat gevoel, het blijft een eeuwige strijd) maar nadat hij in 2016 opnieuw 40 kilo vermagerde in 9 maanden tijd, staat hij vandaag staat weer strakker dan ooit.

Vandaag geeft Koen ons zijn persoonlijke tips om z’n gewicht scherp te houden, en vertelt hij ook openhartig hoe hij z’n verjaardag gaat vieren, wat hij graag eet en in welk restaurant, en “Meneer Spaghetti” verklapt ons ook hoe hij z’n spaghetti het liefste eet.

De 5 trucs van jarige Koen Crucke om slank te blijven!

Vooreerst Koen, een hele dikke proficiat. Hoe ga je je verjaardag vandaag vieren?

Ik heb in elk geval twee uurtjes werk over de middag maar ik heb begrepen dat Jan en de “jongens” (zoon en schoonzoon) iets voorbereid hebben. Het wordt dus een verrassing en dat is leuk. Ik ben trouwens nooit een echte verjaardagsvierder geweest. Het is gewoon een dagje bij op de kalender. Je wordt numeriek een beetje ouder maar fysiek blijf ik doorgaan als een sneltrein.

Zo kort voor Valentijn verjaren? Wil dat zeggen: twee feestjes op een week?

Valentijn is voor Jan en mij geen aanleiding voor een extra feest. Voor ons is het namelijk het hele jaar door Valentijn. Wij zorgen voor elkaar maar hebben ook emotioneel de knuffels nodig die wij elkaar elke dag geven. Net zoals de vriendschap, het gevoel dat je de andere nodig hebt en dat je dankbaar bent dat die er is. Jan en ik gaan uiteraard een tête a tête etentje hebben. Dat doen wij de avond ervoor. Maar ook dat is geen uitzondering want wij tafelen elke week minstens één keer gezellig en romantisch. Dit najaar zijn wij trouwens 50 jaar samen: dat zijn heel veel etentjes maar vooral heel veel gelukkig momenten met elkaar.

Wat is jullie favoriete restaurantje voor speciale gelegenheden?

“Het Molenhuys” in Vlissegem. Je vindt er een bijzonder gezellig kader, een heerlijk volgens het marktaanbod wisselend menu maar vooral een prachtig stel dat de zaak leidt: Vicky is de ster van haar zaak en J.P. wat mij betreft een buitengewone sterrenkok in de keuken.

En waar gaan jullie het liefst eten op een gewone dag?

Thuis. De dag begint met een zalig en uitgebreid ontbijt. Dat krijg ik nu al 50 jaar op bed geserveerd. ’s Middags eten wij soep die ik zelf klaarmaak. Met alleen maar marktverse groenten en gezonde bouillons. Jan heeft heel veel inspiratie om lekker en vooral gezond te koken. Wij eten dus ’s avonds gemiddeld 3 tot 4 keer vis per week en die combineert hij op erg vindingrijke manier: gestoofd, gebakken, gepocheerd, in de oven of gegrild waarbij hij altijd kraakverse groentjes serveert die hij met even veel liefde en variatie klaarmaakt. Thuis eten is voor ons ook een bijzonder romantisch moment. Genieten en ondertussen de wereld van ons af praten.

Wat was jullie meest waanzinnige culinaire ervaring ooit, in binnen- en buitenland?

Wij zijn een paar keer bij Peter Goossens gaan eten. Wij hebben hem toen gevraagd om zelf een menu samen te stellen en dat heeft hij met heel veel liefde gedaan. Zeven gangen van de lekkerste dingen uit zijn keuken en op een virtuoze manier klaargemaakt. Als Peter je verwent dan is wat op je bord ligt een topervaring op gebied van smaak, kleur en samenstelling.

Wie is eigenlijk de kok van jullie twee?

Jan maakt het eten klaar terwijl ik zorg voor de dagverse soep en het dessert. Jan is ondertussen verslingerd op de vele variaties aan zoetigheden die ik regelmatig klaarmaak.

Wat eet jij nu eens het allerliefste koen?

Rundstong in madeirasaus. Mijn moeder kon een hele middag bezig zijn met het koken van de tong. Het hele huis rook toen naar het verse kruidentuiltje dat zij samenstelde en naar de madeirawijn die zij in haar verse tomatensaus verwerkte. Ik heb het equivalent van haar kookkunst op dit vlak nog niet gevonden maar dat belet mij niet om af en toe nog eens van dit gerecht te genieten.

En waar kun je Koen Crucke niet mee plezieren?

Ik houd van heel veel verschillende soorten keukens, zowel de gewone als de feestelijke als de exotische of Zuid-Europese. Ik stel altijd twee eisen aan een gerecht dat ik wil eten: het moeten verse ingrediënten zijn en het moet gezond klaargemaakt worden. Ik weet dat dit niet altijd een evidentie is maar het is voor mij het enige middel om fit te blijven en door te kunnen gaan dankzij de energie die de gezonde keuken mij geeft.

Even over je afvallen, je bent net als ik ooit meer dan dertig kilo afgevallen. Dat is fantastisch. Hoe kijk je terug op die periode?

Keihard calorieën tellen. Vaak afzien en “nee” zeggen. Ik heb een jaar geen druppel alcohol aangeraakt en elke dag een lijstje van evenwichtig en gezond eten bijgehouden. Het was ook voor Jan geen sinecure. Hij kookte soms zes keer per dag kleine porties van alleen maar verse groentjes, vis of een stukje mager vlees. Op die manier kreeg ik nooit honger maar werden de calorieën beperkt tot het hoogst nodige. Daarbij schonk hij (en dat doet hij vandaag eigenlijk nog altijd even intensief) bijzonder veel aandacht aan evenwichtige voeding. Met de nodige vitamines, mineralen, vezels en alles wat je lichaam nodig heeft.

Vind je het moeilijk om je gewicht te behouden?

Niet echt, omdat het een gevecht is dat ik niet alleen lever. Jan is in alles mijn steun en toeverlaat, dus ook op dat vlak. Bovendien is het gezond eten en op je lichaam passen een tweede natuur geworden voor ons. Wij kiezen automatisch voor wat wij graag hebben en waarvan wij toch enkele garanties hebben dat het gezond en voedzaam is en daar hoort vette keuken met al haar varianten al lang niet meer bij.

De 5 trucs van jarige Koen Crucke om slank te blijven!

Kun je ons eventueel 5 nuttige tips geven voor mensen die net als jij willen afvallen?

  1. Raadpleeg in elk geval een diëtist(e) voor je eraan begint. Die kan je voedingspatroon in kaart brengen en je op weg zetten om op een gezonde manier af te vallen zonder dat je je eigen lichaam in gevaar brengt.
  2. Wees eerlijk met jezelf. Denk nooit: ik zal er morgen aan beginnen. “Zondigen” in de voeding is de eerste stap naar de mislukking. Je moet uiteraard genieten maar als je er een voedzame en gezonde keuken op nahoudt dan zal je leren dat die vaak veel lekkerder is dan de dingen waarvan je alleen maar dikker wordt.
  3.  Als je op restaurant gaat, vraag dan dat men de kok verwittigt dat je op dieet bent. Je kan suggesties geven voor de keuken, maar elke echte chef vindt het een uitdaging om iemand lekkere maar gezonde gerechten te serveren binnen de perken van de calorieën. Ikzelf doe dit regelmatig als ik uit eten ga en dat heeft al geresulteerd in enkele hoogstaande culinaire ontdekkingen.
  4. Volhouden. Als je een dieet volgt zal je merken dat er na enkele tijd minder snel afvalt. Dan is het absoluut noodzakelijk dat je verder goed bezig blijft. Je lichaam past zich aan aan het minder aantal calorieën maar daar mag je niet blijven bij stilstaan. Je zal zien dat je na enkele weken weer meer afvalt.
  5. Maak van gezond eten een levensstijl. Calorieën tellen is bij ons een tweede natuur geworden. Zonder er hysterisch over te doen en met alle mogelijke manieren van genieten. Eens je op je gewicht bent moet je trots zijn op jezelf en blijven bewijzen dat je het zo kan houden.

Ha ja, en deze vraag moet ik je natuurlijk nog stellen, sorrry…., hou jij van spaghetti?

Ik ben niet meteen een spaghetti-adept. Als ik het eet, dan neem ik een kleinere portie dan normaal en dan kies ik voor Tagliatelle maar wel de smalste soort.

Als je het dan toch eet: wat is volgens jou de beste spaghettisaus?

Wij maken de saus zelf met heel veel zuiderse groentjes zoals heel veel tomaat, wat selder, worteltjes aubergine en courgette en uiteraard op basis van lekkere in olijfolie gestoofde versnipperde jonge ajuin. Ik voeg geen paprika’s toe omdat die moeilijk verteren, maar tijdens het kruiden gaat er uiteraard wat paprikapoeder in de saus.Er gaat een kruidentuiltje in de saus dat al zijn aroma’s afgeeft tijdens het sudderen. Meestal eet ik die saus ook zonder toevoeging van vlees: dat maakt ze super lekker en veel armer in calorieën. Bij het gerecht hoort uiteraard gemalen Emmentalkaas. Geen magere of dieetkaas: er mag best wel wat smaak in!

Super merci voor dit interview koen, en vier goed!

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer