De 7 redenen waarom een ober altijd moet glimlachen
Nieuws

De 7 redenen waarom een ober altijd moet glimlachen

Vrijdag 6 oktober is Wereld Glimlach Dag. Een heel bijzondere dag voor de horeca. Want het lijkt misschien een boutade, maar “een glimlach is het beste gerecht op de kaart van een ober”. Maar waarom kan een mooie oprechte glimlach zo’n immens verschil maken in de zaal?

Hier zijn zeven belangrijke redenen waarom een ober gewoon een betere ober wordt als hij of zij altijd probeert te glimlachen. Oprecht. Niet geforceerd.

  1. Een glimlach verwelkomt gasten met warmte en vriendelijkheid. Een betere ijsbreker bestaat er niet. En de eerste indruk is zo belangrijk. Wanneer een norse ober je naar de tafel brengt begin je al op min tien. Het is een van de redenen waarom ik niet zo graag in Parijs op restaurant ga. Zeker in de drukkere brasserieën lopen de obers er allemaal bij alsof ze hun job tegen hun zin doen. Ellendig gevoel is dat.
  2. Het creëert de hele middag of avond een positieve sfeer in het restaurant, wanneer de ober met een vriendelijke glimlach door de zaal loopt, wat de algehele ervaring van gasten verbetert.
  3. Een glimlach straalt ook vertrouwen uit. En dat is belangrijker dan je zou denken. Het geeft een rust. Je denkt: deze meneer of mevrouw voelt zich zelf ook goed hier en heeft het boeltje onder controle. Hier zal niks fout gaan.
  4. Gasten voelen zich gewaardeerd en verzorgd, wat leidt tot hogere klanttevredenheid. Je zult betere reviews krijgen, en ook de mond-aan-mond-reclame zal z’n werk doen. Terwijl norse obers klanten kunnen wegjagen.
  5. Tevreden gasten keren sneller en vaker terug en worden vaste klanten, wat goed is voor je restaurant. Want vaste klanten zijn de ruggengraat van een goede zaak. Die moet je immers verdienen, elke keer weer.
  6. Een glimlach zorgt ook voor stressvermindering tussen personeelsleden. En klanten zien dat ook wanneer er een mooie en vriendelijke vibe hangt tussen als het personeel. Wanneer er spanningen zijn zal dat het algehele gevoel van de eetervaring aanzienlijk verminderen.
  7. Last but not least. Vriendelijke obers ontvangen vaak grotere fooien, wat hun inkomen kan verhogen.

Kortom, een glimlach is niet alleen een professionele plicht van een ober, maar het is ook een essentieel ingrediënt voor een succesvolle en aangename eetervaring voor de gasten. Dus lekker glimlachen dames en heren, dan smilen wij als klanten terug, en beleven we nog fijnere momenten in elkaars gezelschap!

Gerelateerde nieuwsberichten

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer

Een beetje stout is plezant

Ik geef het toe: af en toe een beetje stout zijn kan geen kwaad. Maar vandaag heb ik het niet over ondeugend gedrag, wel over het bier. Stout is een donkere biersoort met een volle, geroosterde smaak die doet denken aan koffie, cacao en pure chocolade … Lees meer

Dit mag mijn laatste avondmaal zijn

Ik krijg af en toe de vraag van een journalist: wat zou jij eten als het je laatste avondmaal zou zijn?Ik vind dat eigenlijk een bijzondere gedachte, want ik hoop zo ontzettend hard dat ik op een dag gewoon rustig mag vertrekken in mijn slaap … Lees meer

Candy Day

4 november is officieel “Candy Day”, of gewoon: snoepjesdag. Het idee is dat zoetigheden die dag eens goed gevierd mogen worden. Snoep bestaat al waanzinnig lang … Lees meer

Mensen verklaren me gek dat ik zo vroeg opsta op vakantie

Ik krijg er vaak opmerkingen over, soms plagerig, soms verbaasd. Mensen die op sociale media zien dat ik op vakantie in Barcelona al om zes uur in de gym sta te sporten, vragen me geregeld of ik niet helemaal gestoord ben … Lees meer

Steeds meer warme bakkers zijn vrouw. Waarom?

Vandaag las ik in de krant dat steeds meer warme bakkers vrouw zijn. En eerlijk, dat vond ik een heerlijk bericht. Een beetje onverwacht misschien, maar tegelijk ook heel logisch als je erover nadenkt … Lees meer

Ik heb lichte paniek veroorzaakt bij onze bloemist

Vorige week ben ik weer eens langsgeweest bij Kris en Sabine, het lieve koppel dat al jaren de mooiste bloemenwinkel van Lochristi en omstreken uitbaat, Bloembinderij Naudts-Boone op het dorpsplein … Lees meer

Gin Tonic? Ik hou meer van deze variant…

Er was een tijd dat je op geen enkel terras kon zitten zonder dat iemand naast je een glas gin-tonic met een halve botanische tuin erin liet neerdalen … Lees meer