De 7 redenen waarom een ober altijd moet glimlachen
Nieuws

De 7 redenen waarom een ober altijd moet glimlachen

Vrijdag 6 oktober is Wereld Glimlach Dag. Een heel bijzondere dag voor de horeca. Want het lijkt misschien een boutade, maar “een glimlach is het beste gerecht op de kaart van een ober”. Maar waarom kan een mooie oprechte glimlach zo’n immens verschil maken in de zaal?

Hier zijn zeven belangrijke redenen waarom een ober gewoon een betere ober wordt als hij of zij altijd probeert te glimlachen. Oprecht. Niet geforceerd.

  1. Een glimlach verwelkomt gasten met warmte en vriendelijkheid. Een betere ijsbreker bestaat er niet. En de eerste indruk is zo belangrijk. Wanneer een norse ober je naar de tafel brengt begin je al op min tien. Het is een van de redenen waarom ik niet zo graag in Parijs op restaurant ga. Zeker in de drukkere brasserieën lopen de obers er allemaal bij alsof ze hun job tegen hun zin doen. Ellendig gevoel is dat.
  2. Het creëert de hele middag of avond een positieve sfeer in het restaurant, wanneer de ober met een vriendelijke glimlach door de zaal loopt, wat de algehele ervaring van gasten verbetert.
  3. Een glimlach straalt ook vertrouwen uit. En dat is belangrijker dan je zou denken. Het geeft een rust. Je denkt: deze meneer of mevrouw voelt zich zelf ook goed hier en heeft het boeltje onder controle. Hier zal niks fout gaan.
  4. Gasten voelen zich gewaardeerd en verzorgd, wat leidt tot hogere klanttevredenheid. Je zult betere reviews krijgen, en ook de mond-aan-mond-reclame zal z’n werk doen. Terwijl norse obers klanten kunnen wegjagen.
  5. Tevreden gasten keren sneller en vaker terug en worden vaste klanten, wat goed is voor je restaurant. Want vaste klanten zijn de ruggengraat van een goede zaak. Die moet je immers verdienen, elke keer weer.
  6. Een glimlach zorgt ook voor stressvermindering tussen personeelsleden. En klanten zien dat ook wanneer er een mooie en vriendelijke vibe hangt tussen als het personeel. Wanneer er spanningen zijn zal dat het algehele gevoel van de eetervaring aanzienlijk verminderen.
  7. Last but not least. Vriendelijke obers ontvangen vaak grotere fooien, wat hun inkomen kan verhogen.

Kortom, een glimlach is niet alleen een professionele plicht van een ober, maar het is ook een essentieel ingrediënt voor een succesvolle en aangename eetervaring voor de gasten. Dus lekker glimlachen dames en heren, dan smilen wij als klanten terug, en beleven we nog fijnere momenten in elkaars gezelschap!

Gerelateerde nieuwsberichten

Een dilemma: World Gym Day vieren, of enkel wandelen?

Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer

Gruwelijke eerste schooldag...

Gruwelijke eerste schooldag…

Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer

IMG_5323 2

Vandaag gaan we lunchen in het tweede beste restaurant ter wereld

Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer

Waar komt lasagne vandaan en welke variant is mega lekker?

Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer

Velissima

Slechte ervaring in Velissima in Barcelona

Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer

Ik zorg voor de beste muziek voor deze zomer!

Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer

Onveiligheid Barcelona

Toeristen niet meer welkom in Barcelona?

Van een slechte timing gesproken. Net nu ik een dikke maand een reisgids uitheb met als naam “Mijn Barcelona” waarmee ik nog meer mensen wil motiveren en helpen om deze prachtige, gastvrije stad te ontdekken, was er een “gigantische betoging” in Barcelona tegen toeristen … Lees meer

Sugar cookie day: recepten van mijn favoriete koekjes

Sugar cookie day: recepten van mijn favoriete koekjes

Vandaag is sugar cookie day. Dat is in Amerika heel wat. Dan worden er volop koekjes gebakken en uitgedeeld. Ik probeer zelf niet al teveel suiker te consumeren … Lees meer