De 7 redenen waarom een ober altijd moet glimlachen
Nieuws

De 7 redenen waarom een ober altijd moet glimlachen

Vrijdag 6 oktober is Wereld Glimlach Dag. Een heel bijzondere dag voor de horeca. Want het lijkt misschien een boutade, maar “een glimlach is het beste gerecht op de kaart van een ober”. Maar waarom kan een mooie oprechte glimlach zo’n immens verschil maken in de zaal?

Hier zijn zeven belangrijke redenen waarom een ober gewoon een betere ober wordt als hij of zij altijd probeert te glimlachen. Oprecht. Niet geforceerd.

  1. Een glimlach verwelkomt gasten met warmte en vriendelijkheid. Een betere ijsbreker bestaat er niet. En de eerste indruk is zo belangrijk. Wanneer een norse ober je naar de tafel brengt begin je al op min tien. Het is een van de redenen waarom ik niet zo graag in Parijs op restaurant ga. Zeker in de drukkere brasserieën lopen de obers er allemaal bij alsof ze hun job tegen hun zin doen. Ellendig gevoel is dat.
  2. Het creëert de hele middag of avond een positieve sfeer in het restaurant, wanneer de ober met een vriendelijke glimlach door de zaal loopt, wat de algehele ervaring van gasten verbetert.
  3. Een glimlach straalt ook vertrouwen uit. En dat is belangrijker dan je zou denken. Het geeft een rust. Je denkt: deze meneer of mevrouw voelt zich zelf ook goed hier en heeft het boeltje onder controle. Hier zal niks fout gaan.
  4. Gasten voelen zich gewaardeerd en verzorgd, wat leidt tot hogere klanttevredenheid. Je zult betere reviews krijgen, en ook de mond-aan-mond-reclame zal z’n werk doen. Terwijl norse obers klanten kunnen wegjagen.
  5. Tevreden gasten keren sneller en vaker terug en worden vaste klanten, wat goed is voor je restaurant. Want vaste klanten zijn de ruggengraat van een goede zaak. Die moet je immers verdienen, elke keer weer.
  6. Een glimlach zorgt ook voor stressvermindering tussen personeelsleden. En klanten zien dat ook wanneer er een mooie en vriendelijke vibe hangt tussen als het personeel. Wanneer er spanningen zijn zal dat het algehele gevoel van de eetervaring aanzienlijk verminderen.
  7. Last but not least. Vriendelijke obers ontvangen vaak grotere fooien, wat hun inkomen kan verhogen.

Kortom, een glimlach is niet alleen een professionele plicht van een ober, maar het is ook een essentieel ingrediënt voor een succesvolle en aangename eetervaring voor de gasten. Dus lekker glimlachen dames en heren, dan smilen wij als klanten terug, en beleven we nog fijnere momenten in elkaars gezelschap!

Gerelateerde nieuwsberichten

Ons vader-zoon-weekend vol mooie momenten

Ons vader-zoon-weekend vol mooie momenten

Een paar jaar voor covid zijn mijn papa André en ikzelf voor het eerst met zijn tweetjes naar Barcelona gekomen in de kerstperiode. De jaren voordien waren mijn ouders samen een paar keer in de zomer naar onze flat in Spanje gereisd, maar mama heeft bij een van de laatste landingen zo’n schrik opgedaan dat ze eigenlijk niet meer wil vliegen … Lees meer

World Fastfood Day: wat zijn de populairste fastfoodketens?

World Fastfood Day: wat zijn de populairste fastfoodketens?

Soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is niet super gezond en je moet er niet mee overdrijven. Maar op de feestdag van de fastfood, 16 november moet er eens zot kunnen gedaan worden … Lees meer

Is kippensoep echt zo gezond als beweerd wordt?

Is kippensoep echt zo gezond als beweerd wordt?

Het wordt soms wel eens omschreven als een wondermiddel wanneer je ziek bent of koud hebt: kippensoep, daar knap je volgens de legende van op. Maar is het wel zo gezond als beweerd wordt … Lees meer

Hoeveel ontbijt moet je eten?

Hoeveel ontbijt moet je eten?

Laat ik maar met de deur in huis vallen, dat is moeilijk exact te bepalen. De hoeveelheid ontbijt die je zou moeten eten is verschillend van persoon tot persoon en is sowieso erg afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, activiteitsniveau en individuele behoeften … Lees meer

Zo wordt koken zelfs voor singles plezant!

Zo wordt koken zelfs voor singles plezant!

Soms gebeurt het dat ik moet koken voor mezelf alleen, en weet je wat? Vaak vind ik dat niet leuk. Ik ben graag samen met m’n lief, en ik vind het fijn om voor ons tweetjes te koken … Lees meer

Hoe lang kun je pizza bewaren?

Hoe lang kun je pizza bewaren?

Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar pizza’s zijn toch gewoon vaak veel te groot? Of je nu voor de diepvriesexemplaren gaat of je ze bestelt bij het pizzarestaurant in de buurt … Lees meer

Is Hockney mee naar Barcelona?

Is Hockney mee naar Barcelona?

In de herfst van vorig jaar stierf onze lieve Britse korthaar Gilbert . Het verdriet was groot en we beslisten om even te wachten met het in huis halen van een nieuwe poes … Lees meer

Kun je blijven "snoepen" als je op je lijn let? #collab

Kun je blijven “snoepen” als je op je lijn let? #collab

Ik probeer zoveel mogelijk op m’n gezondheid te letten. Ik wandel veel, ik drink veel water en iets minder alcohol dan vroeger en vooral: ik let op mijn eten … Lees meer