De 7 redenen waarom een ober altijd moet glimlachen
Nieuws

De 7 redenen waarom een ober altijd moet glimlachen

Vrijdag 6 oktober is Wereld Glimlach Dag. Een heel bijzondere dag voor de horeca. Want het lijkt misschien een boutade, maar “een glimlach is het beste gerecht op de kaart van een ober”. Maar waarom kan een mooie oprechte glimlach zo’n immens verschil maken in de zaal?

Hier zijn zeven belangrijke redenen waarom een ober gewoon een betere ober wordt als hij of zij altijd probeert te glimlachen. Oprecht. Niet geforceerd.

  1. Een glimlach verwelkomt gasten met warmte en vriendelijkheid. Een betere ijsbreker bestaat er niet. En de eerste indruk is zo belangrijk. Wanneer een norse ober je naar de tafel brengt begin je al op min tien. Het is een van de redenen waarom ik niet zo graag in Parijs op restaurant ga. Zeker in de drukkere brasserieën lopen de obers er allemaal bij alsof ze hun job tegen hun zin doen. Ellendig gevoel is dat.
  2. Het creëert de hele middag of avond een positieve sfeer in het restaurant, wanneer de ober met een vriendelijke glimlach door de zaal loopt, wat de algehele ervaring van gasten verbetert.
  3. Een glimlach straalt ook vertrouwen uit. En dat is belangrijker dan je zou denken. Het geeft een rust. Je denkt: deze meneer of mevrouw voelt zich zelf ook goed hier en heeft het boeltje onder controle. Hier zal niks fout gaan.
  4. Gasten voelen zich gewaardeerd en verzorgd, wat leidt tot hogere klanttevredenheid. Je zult betere reviews krijgen, en ook de mond-aan-mond-reclame zal z’n werk doen. Terwijl norse obers klanten kunnen wegjagen.
  5. Tevreden gasten keren sneller en vaker terug en worden vaste klanten, wat goed is voor je restaurant. Want vaste klanten zijn de ruggengraat van een goede zaak. Die moet je immers verdienen, elke keer weer.
  6. Een glimlach zorgt ook voor stressvermindering tussen personeelsleden. En klanten zien dat ook wanneer er een mooie en vriendelijke vibe hangt tussen als het personeel. Wanneer er spanningen zijn zal dat het algehele gevoel van de eetervaring aanzienlijk verminderen.
  7. Last but not least. Vriendelijke obers ontvangen vaak grotere fooien, wat hun inkomen kan verhogen.

Kortom, een glimlach is niet alleen een professionele plicht van een ober, maar het is ook een essentieel ingrediënt voor een succesvolle en aangename eetervaring voor de gasten. Dus lekker glimlachen dames en heren, dan smilen wij als klanten terug, en beleven we nog fijnere momenten in elkaars gezelschap!

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer