De 7 redenen waarom een ober altijd moet glimlachen
Nieuws

De 7 redenen waarom een ober altijd moet glimlachen

Vrijdag 6 oktober is Wereld Glimlach Dag. Een heel bijzondere dag voor de horeca. Want het lijkt misschien een boutade, maar “een glimlach is het beste gerecht op de kaart van een ober”. Maar waarom kan een mooie oprechte glimlach zo’n immens verschil maken in de zaal?

Hier zijn zeven belangrijke redenen waarom een ober gewoon een betere ober wordt als hij of zij altijd probeert te glimlachen. Oprecht. Niet geforceerd.

  1. Een glimlach verwelkomt gasten met warmte en vriendelijkheid. Een betere ijsbreker bestaat er niet. En de eerste indruk is zo belangrijk. Wanneer een norse ober je naar de tafel brengt begin je al op min tien. Het is een van de redenen waarom ik niet zo graag in Parijs op restaurant ga. Zeker in de drukkere brasserieën lopen de obers er allemaal bij alsof ze hun job tegen hun zin doen. Ellendig gevoel is dat.
  2. Het creëert de hele middag of avond een positieve sfeer in het restaurant, wanneer de ober met een vriendelijke glimlach door de zaal loopt, wat de algehele ervaring van gasten verbetert.
  3. Een glimlach straalt ook vertrouwen uit. En dat is belangrijker dan je zou denken. Het geeft een rust. Je denkt: deze meneer of mevrouw voelt zich zelf ook goed hier en heeft het boeltje onder controle. Hier zal niks fout gaan.
  4. Gasten voelen zich gewaardeerd en verzorgd, wat leidt tot hogere klanttevredenheid. Je zult betere reviews krijgen, en ook de mond-aan-mond-reclame zal z’n werk doen. Terwijl norse obers klanten kunnen wegjagen.
  5. Tevreden gasten keren sneller en vaker terug en worden vaste klanten, wat goed is voor je restaurant. Want vaste klanten zijn de ruggengraat van een goede zaak. Die moet je immers verdienen, elke keer weer.
  6. Een glimlach zorgt ook voor stressvermindering tussen personeelsleden. En klanten zien dat ook wanneer er een mooie en vriendelijke vibe hangt tussen als het personeel. Wanneer er spanningen zijn zal dat het algehele gevoel van de eetervaring aanzienlijk verminderen.
  7. Last but not least. Vriendelijke obers ontvangen vaak grotere fooien, wat hun inkomen kan verhogen.

Kortom, een glimlach is niet alleen een professionele plicht van een ober, maar het is ook een essentieel ingrediënt voor een succesvolle en aangename eetervaring voor de gasten. Dus lekker glimlachen dames en heren, dan smilen wij als klanten terug, en beleven we nog fijnere momenten in elkaars gezelschap!

Gerelateerde nieuwsberichten

Leven als God in Frankrijk

Vandaag is het 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Een dag die in heel het land groots gevierd wordt met spectaculaire vuurwerken, en ook vanavond zal dat ongetwijfeld weer gebeuren … Lees meer

AI0A2882

Catalonië is wereldhoofdstad van de gastronomie, en ik ben fiere ambassadeur! #advertentie

Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer

iction

Ik heb nooit gerookt. Behalve … lang geleden …

Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer

Druiven in de keuken: meer dan een snack

Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer

on street food in Thailand

Al eens geprobeerd: krokodil op je bord?

Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

Wandelen: mijn dagelijkse yoga

Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer

De lekkerste recepten? Die van mijn mama Anny

Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer