Ik haat voedselverspilling. Ik heb het al tientallen keren geschreven op deze blog. Met restjes kun je nieuwe gerechten verzinnen. En dat is voor mij dus gewoon telkens nieuwe inspiratie. Maar eten weggooien is gewoon zo erg, zeker als je weet dat er vandaag nog steeds zoveel hongersnood is in de wereld.
Ook al zullen de meeste mensen het wel met me eens zijn, makkelijk is het niet altijd om verspilling te vermijden. In België gooien we elk jaar meer dan 3.5 miljoen ton eten in de vuilnisbak. De waarde hiervan wordt geschat op 670 miljoen euro per jaar. Daarnaast verspillen we gemiddeld 345 kg voedsel per jaar per inwoner in België. Hiervan wordt 15 kg per persoon thuis verspild. Hallucinante cijfers. Dat heeft ook de mensen van de prima app too good to go ertoe aangezet om in actie te schieten. Op hun site schrijven ze dit:
“Dagelijks worden we geconfronteerd met kleine frustraties, de ene negeren we al makkelijker dan de andere. Feit is dat niemand graag eten weggooit. Vreemd genoeg is het een dagelijkse gewoonte bij vele bedrijven en gezinnen. Wij besloten actie te ondernemen toen we nog perfect eetbaar eten in de vuilnisbak zagen belanden na een receptie… Dat eten was letterlijk Too Good To Go.
Na die confrontatie besloten enkele ondernemers uit Europa de handen in elkaar te slaan. Zij begonnen de app te ontwikkelen die Too Good To Go vandaag is. Een app waarmee iedereen zijn steentje kan bijdragen in de strijd tegen voedselverspilling.
Jij geniet van overheerlijk eten terwijl je de lokale handelaar steunt. De handelaar vermindert actief zijn verspilling en krijgt nieuwe klanten over de vloer. Samen met de handelaar draag je bij tot een betere wereld. Win-Win-Win!
We weten dat gewoontes moeilijk af te leren zijn. Het is onze missie om mensen anders te laten nadenken over voedselverspilling. We slagen hier elke dag meer en meer in! Dankzij onze community groeien we in een ongelofelijk tempo en redden we samen meer en meer eten.”
Too Good To Go België zag het levenslicht op 1 maart 2018 en ondertussen hebben ze een ongelooflijke community van 468.980 Food Waste Warriors. Zij kunnen terecht bij 1.864 partners verspreid over het hele land die actief voedselverspilling tegengaan. Samen zijn ze erin geslaagd om 387.611 maaltijden te redden.
Wanneer je zelf maaltijden wil redden, of als handelaar partner wil worden, ga dan alsjeblief een kijkje nemen op de site van too good to go! Samen gaan we ten strijde tegen alle mogelijke voedselverspilling, en vooral: lekker blijven koken, met een goed gevoel!
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer