De app die helpt tegen voedselverspilling!

Ik haat voedselverspilling. Ik heb het al tientallen keren geschreven op deze blog. Met restjes kun je nieuwe gerechten verzinnen. En dat is voor mij dus gewoon telkens nieuwe inspiratie. Maar eten weggooien is gewoon zo erg, zeker als je weet dat er vandaag nog steeds zoveel hongersnood is in de wereld.

Ook al zullen de meeste mensen het wel met me eens zijn, makkelijk is het niet altijd om verspilling te vermijden. In België gooien we elk jaar meer dan 3.5 miljoen ton eten in de vuilnisbak. De waarde hiervan wordt geschat op 670 miljoen euro per jaar. Daarnaast verspillen we gemiddeld 345 kg voedsel per jaar per inwoner in België. Hiervan wordt 15 kg per persoon thuis verspild. Hallucinante cijfers. Dat heeft ook de mensen van de prima app too good to go ertoe aangezet om in actie te schieten. Op hun site schrijven ze dit:

“Dagelijks worden we geconfronteerd met kleine frustraties, de ene negeren we al makkelijker dan de andere. Feit is dat niemand graag eten weggooit. Vreemd genoeg is het een dagelijkse gewoonte bij vele bedrijven en gezinnen. Wij besloten actie te ondernemen toen we nog perfect eetbaar eten in de vuilnisbak zagen belanden na een receptie… Dat eten was letterlijk Too Good To Go.

Na die confrontatie besloten enkele ondernemers uit Europa de handen in elkaar te slaan. Zij begonnen de app te ontwikkelen die Too Good To Go vandaag is. Een app waarmee iedereen zijn steentje kan bijdragen in de strijd tegen voedselverspilling.

Jij geniet van overheerlijk eten terwijl je de lokale handelaar steunt. De handelaar vermindert actief zijn verspilling en krijgt nieuwe klanten over de vloer. Samen met de handelaar draag je bij tot een betere wereld. Win-Win-Win!

We weten dat gewoontes moeilijk af te leren zijn. Het is onze missie om mensen anders te laten nadenken over voedselverspilling. We slagen hier elke dag meer en meer in! Dankzij onze community groeien we in een ongelofelijk tempo en redden we samen meer en meer eten.”

Too Good To Go België zag het levenslicht op 1 maart 2018 en ondertussen hebben ze een ongelooflijke community van 468.980 Food Waste Warriors. Zij kunnen terecht bij 1.864 partners verspreid over het hele land die actief voedselverspilling tegengaan. Samen zijn ze erin geslaagd om 387.611 maaltijden te redden.

Wanneer je zelf maaltijden wil redden, of als handelaar partner wil worden, ga dan alsjeblief een kijkje nemen op de site van too good to go! Samen gaan we ten strijde tegen alle mogelijke voedselverspilling, en vooral: lekker blijven koken, met een goed gevoel!