De ene is bang voor eenzaamheid. De andere is bang voor de ziekte. De ene wil geen verdriet onder de kerstboom, de andere wil nog groter verdriet in januari vermijden. De ene wil de psychologen niet overbelasten, anderen willen de dokters op spoeddiensten en op de intensive care ontzien. Er is het virus, en er is ook de angst, en de hoop op een beetje vrijheid, een beetje menselijk contact. En vrijwel iedereen heeft nu dus een uitgesproken mening over mogelijke versoepelingen van de toch wel strikte bubbel-maatregelen voor kerstavond en voor oudejaarsavond en nieuwjaarsdag.
Het is een supermoeilijke beslissing, maar ze moet wel genomen worden. En liever vandaag dan morgen. Mensen willen weten waar ze aan toe zijn, en plannen kunnen maken. Misschien hebben de ministers meer zicht op de ernst van de situatie over twee weken, en zou geduld daarom geen slecht idee zijn, maar de druk vandaag is groot. In alle ons omringende landen zijn namelijk versoepelingen aangekondigd voor de feestdagen. Overal gaan mensen gasten mogen ontvangen. In Nederland, Groot-Brittanië en Frankrijk. Mensen krijgen daar nu al uitzicht op lichte tot soms zelfs stevige versoepelingen voor de kerstdagen. Wij Belgen lezen dat ook, en zien die berichten op TV. En we vragen ons terecht af wat nu de beslissing bij ons zal zijn. Spannend.
Een moeilijke beslissing is het ongetwijfeld. Want vanuit medische hoek vraagt men met aandrang om nu vooral niet te gaan versoepelen. De situatie is nog veel te ernstig in onze ziekenhuizen, elke dag sterven nog meer dan 150 mensen aan covid, en we moeten kost wat kost een echte grote derde golf gaan vermijden. Uitgebreide feesten met familie en vrienden tijdens het eindejaar zouden volgens de mensen in de zorg olie op het nog steeds goed opflakkerende vuur kunnen worden. Vooral niet versoepelen, zeggen zij.
Daar staat tegenover dat een flink deel van de Belgen (tot een derde) heeft aangegeven dat ze sowieso familie en vrienden zullen zien met kerst en nieuwjaar. 1,7 miljoen landgenoten zijn op de koop toe singel; die mensen kun je toch niet helemaal alleen laten zitten op kerstavond? Voor hen moet er sowieso een soort van oplossing komen. En als je ziet hoe mensen nu massaal in de buurlanden gaan winkelen, omdat daar zelfs de niet essentiële shops (opnieuw) open zijn, dan weet je dat de Belg altijd wel ergens een min of meer legaal achterpoortje weet te vinden om te doen waar hij zin in heeft.
Moeilijk, moeilijk, moeilijk, voor De Croo en Co. Ik zou vandaag niet graag in hun schoenen staan. Het zal immers nooit genoeg, en altijd teveel zijn voor de mensen. Welke beslissing ze ook gaan nemen, altijd zal er geklaag zijn. Denken ze eerder aan de fysieke gezondheid of ook aan de mentale? Aan de ziekenhuizen of aan de winkels? Aan gezelligheid of aan overleven? Niet evident. Maar het is wel dringend nodig dat er knopen worden doorgehakt denk ik. Voor de duidelijkheid.
Want als er één ding is dat mij serieus verontrust, dan is het wel de verharding (opnieuw) van de standpunten. Of mensen nu voor of tegen versoepelingen van de maatregelen zijn, ze zijn in elk geval niet soepeler geworden in hun opinie. En als er iets is dat we sowieso moeten vermijden, dan is het wel dat mensen nu bozer en bozer worden op elkaar omwille van een mening. Kerst moet een warme periode zijn waarin mensen verzoenend naar elkaar komen. Niet een periode waarin we elkaar verwijten dat we te streng of te soepel met de maatregelen omgaan. Net daarom zouden hele duidelijke, en dus liefst eenvoudige maatregelen ons allemaal vooruit helpen. Hak de knoop maar door, beste overheid, en we gaan ons er proberen aan te houden.
Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer
Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer