De beste Michelingrap ooit?

Oh, ik heb goed gelachen met deze opvallende foto. Het was Hans, een trouwe volger en goede vriend van me, die me vanop vakantie in Portugal deze foto stuurde. Hij was in Lissabon, en zag er dicht bij de flat die ze huurden dit bijzondere restaurant met een Michelin-bordje aan de muur. De plaats zag er wel niet erg fancy uit, aldus Hans, en het leek ook niet alsof je er het lekkerste eten van de stad zou kunnen eten.

Maar er prijkten wel drie sterren aan de muur. Vreemd, want Lissabon heeft eigenlijk twee restaurants met twee sterren, en eentje met één ster. Maar voor zover Hans wist, geen enkel met drie sterren. Behalve deze eerder eenvoudige plek dus die Hans nogal stomweg ontdekte. Zij hadden wel drie sterren aan de gevel hangen. Bijzonder.

Bij nader toezien bleek het allemaal een grap. Het restaurant had blijkbaar als naam “Michelin” en puur voor de lol hadden ze er zelf nog eens drie sterren bij gezet. Weliswaar met de duidelijke mededeling erbij dat “dit restaurant geen Michelin ster heeft” waarmee ze zich juridisch gezien wellicht goed ingedekt hebben, want het restaurants is er blijkbaar al sinds 1994, en de mensen van Michelin, de beroemde rode restaurantgids, hebben blijkbaar nog niet geeist dat het verwijderd werd. Wat me doet vermoeden dat ze er wel enigszins mee kunnen lachen.

Ik ook wel. Een beetje humor moet kunnen, zeker in de soms ook competitieve en harde wereld van de haute gastronomie, waar sommige mensen zichzelf misschien wel eens iets teveel au sérieux durven te nemen. Maar soit, mijn vriend Hans is er dus niet gaan eten. Ik had wel eens willen weten of het er een klein beetje lekker is of niet. Want dat zou helemaal leuk geweest zijn, dat het een eenvoudig maar wel gewoon erg lekker restaurant was geweest waar je voor geen geld eerlijke kost zou kunnen eten, en dan die knipoog naar Michelin aan de muur… Iemand van jullie daar toevallig al eens geweest?