Oh, ik heb goed gelachen met deze opvallende foto. Het was Hans, een trouwe volger en goede vriend van me, die me vanop vakantie in Portugal deze foto stuurde. Hij was in Lissabon, en zag er dicht bij de flat die ze huurden dit bijzondere restaurant met een Michelin-bordje aan de muur. De plaats zag er wel niet erg fancy uit, aldus Hans, en het leek ook niet alsof je er het lekkerste eten van de stad zou kunnen eten.
Maar er prijkten wel drie sterren aan de muur. Vreemd, want Lissabon heeft eigenlijk twee restaurants met twee sterren, en eentje met één ster. Maar voor zover Hans wist, geen enkel met drie sterren. Behalve deze eerder eenvoudige plek dus die Hans nogal stomweg ontdekte. Zij hadden wel drie sterren aan de gevel hangen. Bijzonder.
Bij nader toezien bleek het allemaal een grap. Het restaurant had blijkbaar als naam “Michelin” en puur voor de lol hadden ze er zelf nog eens drie sterren bij gezet. Weliswaar met de duidelijke mededeling erbij dat “dit restaurant geen Michelin ster heeft” waarmee ze zich juridisch gezien wellicht goed ingedekt hebben, want het restaurants is er blijkbaar al sinds 1994, en de mensen van Michelin, de beroemde rode restaurantgids, hebben blijkbaar nog niet geeist dat het verwijderd werd. Wat me doet vermoeden dat ze er wel enigszins mee kunnen lachen.
Ik ook wel. Een beetje humor moet kunnen, zeker in de soms ook competitieve en harde wereld van de haute gastronomie, waar sommige mensen zichzelf misschien wel eens iets teveel au sérieux durven te nemen. Maar soit, mijn vriend Hans is er dus niet gaan eten. Ik had wel eens willen weten of het er een klein beetje lekker is of niet. Want dat zou helemaal leuk geweest zijn, dat het een eenvoudig maar wel gewoon erg lekker restaurant was geweest waar je voor geen geld eerlijke kost zou kunnen eten, en dan die knipoog naar Michelin aan de muur… Iemand van jullie daar toevallig al eens geweest?
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer