Tijdens de zomervakantie kijken we letterlijk en figuurlijk graag eens over de grenzen heen. Dus ook wat onze radiocollega’s van de andere zenders doen wanneer ze even niet vroeg moeten opstaan boeit ons bij Would Be Chef erg.
Sam De Bruyn, die ik natuurlijk goed ken omdat hij net als ik radio maakt bij DPG Media (en zelfs mijn oude ochtendplekje bij Qmusic heeft ingenomen samen met Wim Oosterlinck en Heidi Van Tielen) is ook al sinds jaar en dag een fervente reiziger. Sam heeft trouwens ook z’n eigen hele mooie travelblog Håndbagage. Hij weet dus als één van de beste waar de mooie plekjes zijn om heen te gaan.
De Seychellen! Het was 5 jaar geleden de bestemming van onze huwelijksreis en een paar jaar later ben ik er nog eens op vakantie geweest met mijn liefste vriendin An Lemmens. De Seychellen is alles wat je erover droomt en nog beter. Het is een eilandengroep in de Indische Oceaan, tussen het Afrikaanse continent en India in. Doordat het zo afgeleven ligt, zijn er planten- en diersoorten die je nergens anders ter wereld vindt. Natuur die je werkelijk met verstomming slaat. Qua cultuur en eten doet het veel aan de Caraïben denken. Er hangt diezelfde creoolse, vrolijke, laidback vibe. En de keuken is door de verschillende kolonisaties overspoeld met invloeden van over de hele wereld. I love it!
Voor meer foto’s, zie de Håndbagage blogposts over “Praslin & La Digue”, “Silhouette Island” & “Seychelles”
Local. Ik zal altijd, zonder uitzondering, lokale specialiteiten of ingrediënten kiezen op vakantie. Ik wil de cultuur proeven en ruiken. Staat er iets op de kaart dat ik niet begrijp, dan bestel ik het zéker. De kans is groot dat het een niet-toeristische lokale specialiteit is. Maar neem me dus zeker niet mee naar een Japans restaurant, als ik in Italië zit. Enkel in de grote wereldsteden doe ik dat wel eens, maar nooit daarbuiten. In New York heb je bijvoorbeeld een hele Koreaanse scene, die zwaar de moeite is. Er is gewoon ook een echt grote Koreaanse community die ginder woont. Maar zalm bestellen op restaurant in Kreta, of paella in Noorwegen, dat is een no go voor mij. Het kost niet veel moeite om effe op te zoeken wat lokale ingrediënten zijn en wat niet.
Het volledige tasting menu van “Restaurante Andreu Genestra”, op het platteland in Mallorca, is by far het lekkerste dat ik ooit mocht proeven buiten België. Het restaurant (met 1 Michelin ster) ligt ver van alle beschaving en massatoerisme. Het hoort bij een landelijk luxe hotel, waar je enkel komt voor de totale rust en kalmte. Het is prachtig gelegen tussen bergen en velden. Onze tafel werd ook zo gezet dat we beiden het uitzicht op de prachtige natuur hadden. De 35-jarige chef Andreu heeft de stiel gelleerd in El Bulli. Hij kookt enkel met hyperlokale producten. Groenten en kruiden kweken ze zelf op het terrein van het hotel, zelfs de aardappelen. Het vlees komt van de boeren in de buurt en de vis van het dichtstbijzijnde vissersdorpje. Het zijn de meest traditionele smaken van Mallorca, naar een ongekende hoogte getild. Doe daar nog een paar lokale biologische wijnen bij & je weet dat ik met een heel grote smile ben gaan slapen die nacht.
Deze zomer doen we het wat kalmer aan, wat reizen betreft. Tien dagen in de Spaanse zon, in de streek tussen Alicante & Murcia. Mijn ouders hebben er een appartementje op een halfuurtje rijden van de kust. Perfecte combo van natuurdomeinen, leuke stadjes (Cartagena is een aanrader) én de nabijheid van de zee. Ideaal en het kost ons niet veel, waardoor we wat kunnen sparen om binnenkort onze verbouwingen thuis te financieren. En eerlijk: Spanje is ALTIJD een goed idee 🙂
Verder ga ik met mijn beste vrienden nog 2 lange weekends de natuur in, waar we slapen in een design cabin. Eentje in Limburg & eentje in Zweden.
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “De Poëzie Van Hockney” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer