De (culinaire) reistips van Qmusic collega Sam De Bruyn

Tijdens de zomervakantie kijken we letterlijk en figuurlijk graag eens over de grenzen heen. Dus ook wat onze radiocollega’s van de andere zenders doen wanneer ze even niet vroeg moeten opstaan boeit ons bij Would Be Chef erg.

Sam De Bruyn, die ik natuurlijk goed ken omdat hij net als ik radio maakt bij DPG Media (en zelfs mijn oude ochtendplekje bij Qmusic heeft ingenomen samen met Wim Oosterlinck en Heidi Van Tielen) is ook al sinds jaar en dag een fervente reiziger. Sam heeft trouwens ook z’n eigen hele mooie travelblog Håndbagage. Hij weet dus als één van de beste waar de mooie plekjes zijn om heen te gaan.

Wat is je beste reisbestemming ooit?

De Seychellen! Het was 5 jaar geleden de bestemming van onze huwelijksreis en een paar jaar later ben ik er nog eens op vakantie geweest met mijn liefste vriendin An Lemmens. De Seychellen is alles wat je erover droomt en nog beter. Het is een eilandengroep in de Indische Oceaan, tussen het Afrikaanse continent en India in. Doordat het zo afgeleven ligt, zijn er planten- en diersoorten die je nergens anders ter wereld vindt. Natuur die je werkelijk met verstomming slaat. Qua cultuur en eten doet het veel aan de Caraïben denken. Er hangt diezelfde creoolse, vrolijke, laidback vibe. En de keuken is door de verschillende kolonisaties overspoeld met invloeden van over de hele wereld. I love it!

Voor meer foto’s, zie de Håndbagage blogposts over “Praslin & La Digue”, “Silhouette Island” & “Seychelles”

Eten op vakantie, wat moet dat voor jou zijn?

Local. Ik zal altijd, zonder uitzondering, lokale specialiteiten of ingrediënten kiezen op vakantie. Ik wil de cultuur proeven en ruiken. Staat er iets op de kaart dat ik niet begrijp, dan bestel ik het zéker. De kans is groot dat het een niet-toeristische lokale specialiteit is. Maar neem me dus zeker niet mee naar een Japans restaurant, als ik in Italië zit. Enkel in de grote wereldsteden doe ik dat wel eens, maar nooit daarbuiten. In New York heb je bijvoorbeeld een hele Koreaanse scene, die zwaar de moeite is. Er is gewoon ook een echt grote Koreaanse community die ginder woont. Maar zalm bestellen op restaurant in Kreta, of paella in Noorwegen, dat is een no go voor mij. Het kost niet veel moeite om effe op te zoeken wat lokale ingrediënten zijn en wat niet.

Wat is de beste maaltijd die je ooit op vakantie en waar?

Het volledige tasting menu van “Restaurante Andreu Genestra”, op het platteland in Mallorca, is by far het lekkerste dat ik ooit mocht proeven buiten België. Het restaurant (met 1 Michelin ster) ligt ver van alle beschaving en massatoerisme. Het hoort bij een landelijk luxe hotel, waar je enkel komt voor de totale rust en kalmte. Het is prachtig gelegen tussen bergen en velden. Onze tafel werd ook zo gezet dat we beiden het uitzicht op de prachtige natuur hadden. De 35-jarige chef Andreu heeft de stiel gelleerd in El Bulli. Hij kookt enkel met hyperlokale producten. Groenten en kruiden kweken ze zelf op het terrein van het hotel, zelfs de aardappelen. Het vlees komt van de boeren in de buurt en de vis van het dichtstbijzijnde vissersdorpje. Het zijn de meest traditionele smaken van Mallorca, naar een ongekende hoogte getild. Doe daar nog een paar lokale biologische wijnen bij & je weet dat ik met een heel grote smile ben gaan slapen die nacht.

Waar gaat de vakantie dit jaar heen en waarom?

Deze zomer doen we het wat kalmer aan, wat reizen betreft. Tien dagen in de Spaanse zon, in de streek tussen Alicante & Murcia. Mijn ouders hebben er een appartementje op een halfuurtje rijden van de kust. Perfecte combo van natuurdomeinen, leuke stadjes (Cartagena is een aanrader) én de nabijheid van de zee. Ideaal en het kost ons niet veel, waardoor we wat kunnen sparen om binnenkort onze verbouwingen thuis te financieren. En eerlijk: Spanje is ALTIJD een goed idee 🙂

Verder ga ik met mijn beste vrienden nog 2 lange weekends de natuur in, waar we slapen in een design cabin. Eentje in Limburg & eentje in Zweden.