De favoriet van veel diëters en hipsters ligt zwaar onder vuur.
Nieuws

De favoriet van veel diëters en hipsters ligt zwaar onder vuur.

Ik heb altijd een dubbele relatie gehad met avocado’s. Veel mensen zijn er gek op, maar honderd procent heb ik dat nooit begrepen. Ja, bewerkt in een recept kan ik er nog wel iets mee. Als je Mexicaans kookt dan is het logisch dat je in bepaalde gerechten wat guacamole verwerkt, en dat kan een lekkere touch aan je gerecht geven. Maar helemaal puur ben ik er eerlijk gezegd nooit zo gek op geweest.

Nochtans is de avocado de voorbije zeven jaar zo’n beetje de grootste vedette onder de gezonde ingrediënten geweest bij veel jonge hippe mensen. Ik ken een paar hipsters die erg bezig waren met hun lijn, die elke middag één of twee avocado’s als lunch aten. Dat is veel, teveel zelfs. Ze zijn wel erg gezond, daar is geen discussie over, want ze bevatten veel gezonde vetten, vezels, foliumzuur, kalium en vitamine E. En ze geven je snel ook een verzadigd gevoel. Maar er zitten wel meer calorieën in dan je denken zou, en vooral met de hoeveelheid vet die in één avocado zit heb je al genoeg vet opgenomen voor een hele dag, dus overdrijven is geen goed idee.

En er is nog een “maar” waardoor de populariteit van de avocado echt zwaar onder vuur ligt. Avocado’s zijn enorme “waterslurpers” en de kweek van deze populaire vrucht is dan ook bijzonder belastend voor het milieu en het klimaat. Voor het kweken van 3 avocado’s heb je zo’n 1000 liter water nodig, dat is een gigantische hoeveelheid. Het kweken van avocado’s zorgt onder andere voor stevige ontbossing. De ecologische footprint is gigantisch. En er is nog een extra addertje onder het gras. Door de gigantische populariteit van de avocado’s in de Westerse wereld zijn ze in feite zo duur geworden dat het voor de plaatselijke bevolking, in pakweg Mexic,o een duur en exclusief product geworden is. Terwijl het toch altijd in hun basis-dieet heeft gezeten wordt het voor de armere oorspronkelijke bevolking moeilijker en moeilijker om ze nog vaak te eten. Dat is ook raar en een beetje pervers natuurlijk.

Er is dan ook, zeker bij de ecologisch bewuste hippe jongeren een speciale trend ingezet; omdat ze terecht schrik hebben voor de gigantische gevolgen van te intense landbouw (en het kweken van avocado’s is zo’n “industrie”) keren ze zich meer en meer af van de hype, en is er zelfs een hashtag opgedoken op Instagram met de naam #noavocado Jonge chefs posten daar alternatieven voor deze exotische vrucht. De krant The Guardian schreef deze week nog een uitgebreid artikel over mogelijke milieuvriendelijke alternatieven voor de avocado’s, en verschillende chefs pakten uit met guacamole van erwten, bonen of courgetten. Ook lekker, maar anders. Maar meestal wel een pak beter voor het milieu.

Kijk, wat eten en hypes betreft ben ik altijd kritisch geweest. In mijn Mexicaanse gerechtjes zal de avocado evenveel blijven opduiken, maar je zult er mij nooit eentje voor de lunch zien uitlepelen. En zeker niet elke dag. No way. En wat het milieu betreft vind ik het goed om te weten wat de ecologische impact is van de dingen die je eet, en in de mate van het mogelijke ga ik dan voor lekkere lokale ingrediënten, maar ik ben ook niet heiliger dan de paus. Als een super lekker ingrediënt een reisje heeft moeten maken om op mijn bord te belanden, dan wil ik me daar nu ook niet te schuldig over voelen. Maar dat de avocado wat onder vuur ligt, daar kan ik mij nog wel in vinden.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer