De grootste angst van de restaurants is niet eens of ze de lockdown overleven
Nieuws

De grootste angst van de restaurants is niet eens of ze de lockdown overleven

Ik hoor het van steeds meer mensen in de horeca: de tweede lockdown duurt nu wel erg lang en voorlopig is die ook nog lang niet voorbij. Er werd eerst gehoopt om net voor, of net na de feestdagen te mogen openen, maar dat zal dus niet gebeuren. De volgende datum die met stip in de agenda staat is Valentijnsdag, midden februari, aan het begin van de krokusvakantie. Maar ook daar wordt men nu bang voor. Moeten ze eerder richting Pasen gaan denken? Nog een maand later? Of pas wanneer de lente echt in het land is? Ook al begrijpen de restaurateurs dat gezondheid voorop moet blijven staan, het zijn voor hen wel zeer onzekere tijden.

Of restaurants deze ongeziene crisis gaan overleven hangt van bijzonder veel factoren af. Hoe zit hun businessmodel in elkaar? Stonden ze er voor corona goed voor? Zit hun restaurant in een pand waar ze eigenaar van zijn? Hoelang zitten ze al in het vak? Hebben ze zich op de take away gegooid, en een concept ontwikkeld dat aanslaat in de buurt, of zelfs ver daarbuiten. Ja, voor sommige chefs ligt de omzet vandaag zelfs iets hoger dan voor de crisis, omdat hun take away formule zo goed aanslaat, maar die zijn uiteraard de grote uitzondering. De situatie is verschillend van restaurant tot restaurant. Maar voor de meeste zijn het moeilijke tijden. Er zullen zeker restaurants failliet gaan. Maar ook voor zij die de crisis min of meer overleven is het de komende maanden bang afwachten.

Want de grootste zorg, dat hoor ik steeds vaker, voor restaurants die de crisis nog relatief goed overleven, wordt straks, bij de heropening, de vraag of hun personeel nog wel aan boord is. Veel van de mensen in de horeca zijn jonge mensen, die het sowieso al gewoon zijn om heel hard te werken, voor een niet al te gigantisch loon. Nu zijn ze al maanden technisch werkloos en ontvangen ze van de staat ongeveer 70 procent van hun loon, en dat hakt er bij de meeste stevig in. Wanneer je jong en ambitieus bent, dan wil je werken, en centen verdienen. En zeker de beste, de hardst werkende, de meest gedreven personeelsleden, zijn vandaag wellicht op zoek gegaan naar andere jobs.

Ik ken kelners en keukenpersoneel dat nu in de bank werkt, als uitzendkracht aan de slag is, die een eigen zaak aan het opstarten zijn buiten de horeca, ik ken er die meedraaien bij een tuinbouwer, bij een slager of in een supermarkt, die nu zelf wijn zijn beginnen invoeren, die werken als vrijwilliger in de zorg, enzoverder enzovoort. De meest creatieve zoeken een oplossing. Dat is niet altijd makkelijk, maar voor vele harde werkers is het wel aan het lukken om ergens aan de slag te blijven, al dan niet met losse opdrachten. En de vrees van vele restaurateurs is dat een flink deel van die mensen die nu even elders aan de slag zijn, straks, over enkele maanden, geen zin meer gaat hebben om naar de harde sector van de horeca terug te keren.

En ik snap die vrees oprecht. Wanneer jonge mensen nu voelen dat er een redelijk tot goed leven mogelijk is buiten de restaurantwereld, vaak met veel betere, vooral vastere en minder avondlijke uren, minstens even goed betaald, en met wat meer zekerheid op lange termijn, dan zouden die wel eens de smaak te pakken kunnen hebben en hun keukenschort of kelnerpak over de haag kunnen smijten. Heel veel restaurateurs houden hun hart vandaag vast. Ze moeten zelf deze crisis proberen te overleven, en straks, bij de heropstart, weer geschikt personeel vinden. Iets wat voor covid al zo moeilijk lag.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer