De grootste angst van onze chefs als het over corona gaat...
Nieuws

De grootste angst van onze chefs als het over corona gaat…

Ik hoor het steeds vaker van bevriende chefs: het corona-virus maakt velen van hen behoorlijk bang. Sommige horeca-uitbaters maakt het ook boos of opstandig, en anderen maakt het zeer onzeker. Want velen vrezen dat er misschien toch weer een soort van lockdown  en dus verplichte sluiting zit aan te komen, zoals dat nu al het geval is voor de cafés in Brussel. De regering zegt dan wel dat dat absoluut niet de bedoeling is, maar wat gebeurt er als de cijfers de komende weken niet positief blijken te evolueren? Veel vraagtekens dus.

Maar los van de schrik voor de zeer ernstige economische gevolgen van deze aanslepende corona-crisis en de bijhorende maatregelen is er nog een andere vrees, waar je eigenlijk weinig of niks over leest. Maar het is een schrik die wel heel erg leeft onder chefs, en dat is de vrees voor “geur- en smaakverlies”. Het is een symptoom dat bij bijna alle covid-patiënten voorkomt. Zelfs zij die niet echt ziek worden hebben vaak wel last van het verlies van smaak.

Chefs zijn daar bijzonder bezorgd over, en ik snap dat maar al te goed. Het lijkt mij ook een akelig gevoel: niks meer kunnen proeven. Niet weten of iets zoet, zout of bitter smaakt…. hoe erg moet dat niet zijn? Ik heb intussen wel een paar vrienden en kennissen die de ziekte hebben doorgemaakt en die me verzekeren: smaakverlies is een afschuwelijk gevoel.

Bij de meeste patiënten komt de smaak geleidelijk wel terug, maar het duurt soms echt lang. En meer nog: bij een aanzienlijk deel van de covid-patiënten komt hun smaakgevoel wellicht nooit meer terug. Ik hoor hier en daar dat tot tien procent van de patiënten levenslang hun smaak kwijt zullen zijn. Vrolijk word ik daar niet van. Nooit meer de nuances in een glas wijn kunnen proeven, nooit meer de smaak van witloof, van frietjes, van kaviaar, van kaas, van chocolade kunnen proeven, verschrikkelijk toch?

En net dat maakt de chefs ook bijzonder ongerust. Je zult maar eens koken voor je gasten zonder dat je kunt voorproeven. Natuurlijk heb je je ervaring, maar je kunt zelf niet meer proefondervindelijk achterhalen of wat je hebt klaargemaakt ook echt wel lekker is. Smaakverlies voor een chef is zoiets als een pianist die z’n vingers verliest…

Tot nu toe is daar bijzonder weinig over gepraat in de pers, en chefs hebben ook niet de neiging om daar verandering in te brengen. Op dit moment doen ze er in de eerste plaats natuurlijk alles aan om in deze moeilijke economische tijden hun bedrijven (coronaproof) zo goed mogelijk te laten draaien. Maar ik kan je verzekeren: onderling gaat het er wel over. Smaakverlies is een zwaard van Damocles dat boven hun hoofden hangt… en geloof me dat onze topchefs er alles aan doen om dat te vermijden. Groot gelijk hebben ze. Ik als Would Be Chef hoop ook dat het me nooit overkomt.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer