De grootste angst van onze chefs als het over corona gaat...
Nieuws

De grootste angst van onze chefs als het over corona gaat…

Ik hoor het steeds vaker van bevriende chefs: het corona-virus maakt velen van hen behoorlijk bang. Sommige horeca-uitbaters maakt het ook boos of opstandig, en anderen maakt het zeer onzeker. Want velen vrezen dat er misschien toch weer een soort van lockdown  en dus verplichte sluiting zit aan te komen, zoals dat nu al het geval is voor de cafés in Brussel. De regering zegt dan wel dat dat absoluut niet de bedoeling is, maar wat gebeurt er als de cijfers de komende weken niet positief blijken te evolueren? Veel vraagtekens dus.

Maar los van de schrik voor de zeer ernstige economische gevolgen van deze aanslepende corona-crisis en de bijhorende maatregelen is er nog een andere vrees, waar je eigenlijk weinig of niks over leest. Maar het is een schrik die wel heel erg leeft onder chefs, en dat is de vrees voor “geur- en smaakverlies”. Het is een symptoom dat bij bijna alle covid-patiënten voorkomt. Zelfs zij die niet echt ziek worden hebben vaak wel last van het verlies van smaak.

Chefs zijn daar bijzonder bezorgd over, en ik snap dat maar al te goed. Het lijkt mij ook een akelig gevoel: niks meer kunnen proeven. Niet weten of iets zoet, zout of bitter smaakt…. hoe erg moet dat niet zijn? Ik heb intussen wel een paar vrienden en kennissen die de ziekte hebben doorgemaakt en die me verzekeren: smaakverlies is een afschuwelijk gevoel.

Bij de meeste patiënten komt de smaak geleidelijk wel terug, maar het duurt soms echt lang. En meer nog: bij een aanzienlijk deel van de covid-patiënten komt hun smaakgevoel wellicht nooit meer terug. Ik hoor hier en daar dat tot tien procent van de patiënten levenslang hun smaak kwijt zullen zijn. Vrolijk word ik daar niet van. Nooit meer de nuances in een glas wijn kunnen proeven, nooit meer de smaak van witloof, van frietjes, van kaviaar, van kaas, van chocolade kunnen proeven, verschrikkelijk toch?

En net dat maakt de chefs ook bijzonder ongerust. Je zult maar eens koken voor je gasten zonder dat je kunt voorproeven. Natuurlijk heb je je ervaring, maar je kunt zelf niet meer proefondervindelijk achterhalen of wat je hebt klaargemaakt ook echt wel lekker is. Smaakverlies voor een chef is zoiets als een pianist die z’n vingers verliest…

Tot nu toe is daar bijzonder weinig over gepraat in de pers, en chefs hebben ook niet de neiging om daar verandering in te brengen. Op dit moment doen ze er in de eerste plaats natuurlijk alles aan om in deze moeilijke economische tijden hun bedrijven (coronaproof) zo goed mogelijk te laten draaien. Maar ik kan je verzekeren: onderling gaat het er wel over. Smaakverlies is een zwaard van Damocles dat boven hun hoofden hangt… en geloof me dat onze topchefs er alles aan doen om dat te vermijden. Groot gelijk hebben ze. Ik als Would Be Chef hoop ook dat het me nooit overkomt.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer