De virologen zijn het al een paar dagen aan het zeggen: de lente en de zomer worden mooi en met veel minder zorgen. Hoe meer de besmettelijke omikron variant vandaag aan het doorbreken is (en mensen ziek, maar niet langer doodziek maakt) hoe groter de kans dat we binnen een paar weken of maanden de grootste ellende achter de rug hebben.
Twee dingen maken mij in elk geval optimistisch. Zelfs Marc Van Ranst vertelt nu in het nieuws dat de festivalzomer niet in gevaar is. En ik merk het ook sinds enkele dagen. Tot vorige week werd de ene DJ-set na de andere van mij geschrapt. Eerst was november leeggevallen, daarna december en januari, en ook februari en de eerste helft van maart werden alle feestjes geschrapt. Maar nu komt plots de ene na de andere aanvraag binnen voor nieuwe privé-feesten, fuiven en festivals in april, mei, juni, de zomer, en zelfs het najaar. Om maar te zeggen: er heerst weer optimisme en hoop. Dat maakt me super gelukkig.
Maar er is nog goed nieuws, voor de mensen in de horeca, die ik als foodblogger een warm hart toedraag. In het nieuwe plan dat vandaag en de komende dagen door de overheid bekeken wordt, de fameuze barometer, zou de horeca nooit meer moeten dichtgaan, zelfs niet wanneer er in de toekomst nieuwe zware golven komen. Het is intussen meer dan genoeg bewezen dat in een goed verluchte omgeving waar het personeel maskers draagt en alle maatregelen worden nageleefd, het zeer goed meevalt met de besmettingen. De horeca doet dat, net als de cultuursector, veel veiliger dan dat we dat thuis doen.
Dat dat nu ook wordt ingezien door de wetenschappers: dat we horeca (en cultuur) zoveel mogelijk moeten openhouden, net als de scholen, en dat dat net als festivals en fuiven in de zomer, wellicht mogelijk wordt omdat covid steeds minder ziekmakend wordt, is fantastisch nieuws. Ik ben misschien iets te optimistisch, want er zijn op dit waanzinnig veel besmettingen en mensen die ziek zijn, maar ik ben er van overtuigd: er is licht aan het einde van de tunnel.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer