De “gruwel” waar Instagram mij wil voor waarschuwen …

Gisteren zat ik wat te scrollen door mijn Instagram Stories. Dat doe ik, zoals de meesten onder ons, wel vaker. Ik volg veel mensen, en ik vind het wel eens boeiend om te zien wat zij allemaal te vertellen hebben. Heel soms krijg ik een zwarte verhaal te zien met de boodschap dat de beelden die gedeeld worden aanstootgevend kunnen zijn. En dan moet ik zelf beslissen of ik ze wil zien of niet. Uiteraard werkt zo’n boodschap als een lap op een stier: natuurlijk wil ik die beelden dan zien. Spannend. Mijn nieuwsgierigheid borrelt dan op. Krijg ik dan pikante beelden te zien of straffe uitspraken?

Gisteren was het weer zover. Ik volg Timon Michiels al een hele tijd. Timon is een gepassioneerde chef en verre familie van ons. Hij heeft een tijd gewerkt als chef op de Belgische ambassade in Amerika, en sinds een tijdje is hij de chef van Carcasse, het gelauwerde vleesrestaurant van topslager Hendrik Dierendonck in Sint-Idesbald. Ik volg de verhalen van Timon altijd met veel interesse, want hij houdt van lekker eten en kookt als de beste. Maar gevoelige beelden delen op Instagram, dat doet hij toch niet.

Ik klikte dus toch maar even op de knop waarmee ik zijn gruwelijke, spannende of gevoelige beelden zou kunnen zien. En wat zag ik: beelden uit de grote koelcellen waar de karkassen van koeien aan haken hingen te rijpen. Vlees dus. Gevoelige inhoud? Ja inderdaad, het waren gevilde dode dieren die daar aan de haak bengelden, en ik kan mij dan ook voorstellen dat dat voor sommige gevoelige zieltjes aanstootgevend zou kunnen zijn. Maar Timon is een chef, hij werkt bij een slager. Die gasten hun koelcellen en toonbanken liggen altijd vol aanstootgevende beelden voor sommigen.

Sorry Instagram, jullie beledigen jullie gebruikers gewoon met dit soort overgevoeligheden. Als ik een beenhouwer op Instagram volg doe ik dat toch vrijwillig? Ik weet zelf wel dat er dan eens een potje préparé of een kotelet in beeld komt. Meer nog: daarvoor volg ik die gasten. Ik vind dat ze een mooi en boeiend vak hebben. En ik hou van een lekker stuk vlees. Ik denk dat geen enkele vegetariër of veganist verplicht wordt om beenhouwers te volgen. Als je hen deze beelden ongevraagd zou serveren, dan moet je ze waarschuwen. Maar mij irriteer je gewoon met deze mededeling. Waar zijn jullie in godsnaam mee bezig?