De horeca gaat nooit meer dicht, beloof dat nu aub

Het gaat ontzettend hard met de vaccinaties in Vlaanderen. Deze week zullen er bijna 600000 prikjes gezet worden. Het grootste deel tweede prikken, maar een deel van de 12 tot 18-jarigen is nu ook al aan de beurt. De cijfers zijn meer dan hoopgevend. 90 procent van de Vlamingen boven de 18 kreeg al een eerste prik en meer dan 65 procent een tweede. We zijn één van de best vooruitgaande leerlingen in de wereldwijde vaccinatie-klas. Als het goed gaat mag dat ook gezegd worden.

Ik vind dat we dan ook langzaamaan het debat mogen en moeten openen over ons leven na de vaccinaties. Ken je nog de uitleg van maart vorig jaar dat het maar een griepje zou worden, en dat mondmaskers valse veiligheid boden? Dat bleek achteraf niet juist te zijn. Nadien kregen we te horen dat enkel vaccinaties ons konden redden, en hoera, ook al is een dik jaar wel twaalf maanden ellende, de vaccins zijn er wetenschappelijk gezien verrassend snel gekomen. Nu de finish in zicht is moet de overheid eindelijk eens duidelijke beloftes maken waar we hoop kunnen uitputten, maar geen valse.

Wanneer bijna iedereen gevaccineerd is en covid een terugkomende griep gaat worden, moeten alle sectoren de belofte krijgen dat ze nooit meer dicht gaan. Dit is een foodblog, en mijn hart ligt daarom vooral bij de restaurateurs, de cafés en de hotels. Beloof die mensen dat ze niet opnieuw hun dromen moeten opbergen voor “een terugkomende griep”. Neem hun inkomen nooit meer af. Moeten we de handen nog ontsmetten bij het binnenkomen? OK dan. Maar als zowat iedereen dubbel gevaccineerd is, mogen die mondkapjes dan weer af in het najaar? Alstublief?

Ik heb het in de titel dan wel over de restaurants, ook over cafés en hotels, maar ik geef natuurlijk toe dat onderwijs minstens zo belangrijk is. Als straks alle tieners in de klas dubbel gevaccineerd zijn, mogen ze dan eindelijk ook weer normaal en vrij gaan leven. En ik weet hoe er gesnakt wordt naar langdurig perspectief in de cultuurwereld. En in de sportwereld. Je gaat toch geen sportclubs of fintess-zaken sluiten voor een griep? Ik meen het zo hard. Hopelijk is de ellende van de sluitingen en verboden snel definitief voorbij.

Nooit heb ik covid ontkend, wie dat doet probeert blind te zijn voor het waanzinnige leed dat dit virus heeft aangebracht in eigen land en in heel de wereld. Ik geloof ook echt dat vaccins goed werken, ik neem al jarenlang griepprikjes. Maar ik ben ook altijd allergisch geweest aan maatregelen die hun doel voorbij schoten, en mensen hun vrijheden afpakten. Die moeten altijd in proportie staan. Ik ben wat dat betreft altijd een grote liberaal geweest en pleit voor zoveel mogelijk persoonlijke vrijheid, zolang die anderen hun vrijheid niet in het gevaar brengt.

Er is één ding waar ik als liberaal denker aan twijfel: moet je vaccinaties verplichten. En ik raak er niet aan uit. Het beste argument pro dat ik onlangs hoorde was het volgende: “Moet je mensen verplichten om een rijbewijs te hebben als ze met de wagen de baan op willen? Is dat geen kwestie van persoonlijke vrijheid? Het antwoord is, natuurlijk wel, want zonder enige opleiding de baan op is gewoon super gevaarlijk voor andere chauffeurs.” Als je die redenering doortrekt kun je ook een vaccinatie eisen van iedereen, zeker van mensen in de zorg of in het onderwijs. Maar het wringt bij mij wel. Daarom denk ik: het vaccineren gaat hard in Vlaanderen, die 5 procent antivaxers mogen dan misschien meeprofiteren van de bereidheid van alle anderen om de prikjes te laten zetten.

Anyway, beste overheid. Jullie hebben hard ingezet op volksgezondheid. Om onze ziekenhuizen te ontlasten en levens te redden. We zijn daar allemaal redelijk gezagsgetrouw in mee gegaan. Soms knarsetandend, dat wel. Maar we deden het wel. Beloof ons nu om op een verstandige manier toch volop in te zetten op het volledig teruggeven en het vervolgens vrijwaren van onze vrijheden. Elke maatregel die te lang wordt aangehouden zonder hele ernstige redenen zal voor velen (ook voor mezelf) aangeven dat er toch iets anders aan de hand is dan het bestrijden van een virus. En geloof me, ik ben geen complotdenker, maar toon ons dat onze vrijheid echt terug gegeven wordt. Voorgoed.