Het is een hot topic in Spanje, en volgens mijn lokale vrienden, zeker zij die in de horeca werken, of er de voorbije jaren een rol in gespeeld hebben, is er een groot probleem: de horeca in Spanje raakt niet meer aan gemotiveerde werknemers. Er is zelfs een enorm tekort en de vacatures blijven gewoon openstaan. Dat is niet nieuw, en zeker ook niet uniek, want het probleem bestaat ook in België. Maar hier in Spanje speelt nog een extra factor.
Barcelona wordt namelijk weer overspoeld door toeristen. Het lijkt alsof we weer in pre-corona-tijden zitten in de Catalaanse hoofdstad. Ook al zijn de vliegtuigtickets een pak duurder geworden, de vluchten zitten bomvol. En niet enkel die uit Brussel. Loop door de toeristische straten en je hoort weer heel veel Nederlands en Frans praten, Duits ook, maar vooral Engels. Ook al komen veel van die Britten vooral naar hier om te zuipen en te feesten, ze moeten ook eten. En de gewone toeristen ook. En de locals gaan ook al graag eens buitenhuis eten. Restaurants zitten dus weer overvol geboekt, net als vroeger, net als de cafés en barretjes.
Alleen zijn de Spaanse werknemers uit de horeca tijdens covid massaal andere jobs gaan zoeken, en ze voelen zich daar ook echt lekker bij. De werkuren zijn veel meer voorspelbaar, en de lonen zijn ook vaak een stuk beter. Maar Spanje kampt volgens mijn horeca-vrienden nog met een ander probleem. Heel veel jongeren willen gewoon niet meer werken. Ze zien het nu zelfs niet. Ze leven van een makkelijke uitkering en nemen er hooguit een deeltijds baantje bij waar ze dan vaak in het zwart betaald worden. Op die manier moeten ze minder hard werken en hebben ze toch voldoende centen op hun rekening om behoorlijk van te kunnen leven. De motivatie om dan hele lange dagen te gaan kloppen in de keuken of in de bediening ontbreekt hen volledig. Vooral ook omdat de lonen in de horeca erg laag liggen.
De voorbije weken is er in TV-programma’s en in de kranten in Spanje al uitvoerig over deze problematiek gediscussieerd. En verschillende key-spelers uit de horeca hebben de klanten opgeroepen om nu toch wat meer geduld te hebben. De bediening zal misschien niet meer zijn wat het was, en alles zal ook een stuk trager gaan, omdat er gewoon teveel klanten (waaronder toeristen) en te weinig personeelsleden zijn om alles vlot te laten verlopen. Dus als je deze zomer zelf ook naar Spanje reist: je zult wat meer geduld moeten oefenen om bediend te worden op café of op restaurant. Maar goed, op vakantie stressen is nergens goed voor.
Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer