De horeca in Spanje heeft een mega probleem

Het is een hot topic in Spanje, en volgens mijn lokale vrienden, zeker zij die in de horeca werken, of er de voorbije jaren een rol in gespeeld hebben, is er een groot probleem: de horeca in Spanje raakt niet meer aan gemotiveerde werknemers. Er is zelfs een enorm tekort en de vacatures blijven gewoon openstaan. Dat is niet nieuw, en zeker ook niet uniek, want het probleem bestaat ook in België. Maar hier in Spanje speelt nog een extra factor.

Barcelona wordt namelijk weer overspoeld door toeristen. Het lijkt alsof we weer in pre-corona-tijden zitten in de Catalaanse hoofdstad. Ook al zijn de vliegtuigtickets een pak duurder geworden, de vluchten zitten bomvol. En niet enkel die uit Brussel. Loop door de toeristische straten en je hoort weer heel veel Nederlands en Frans praten, Duits ook, maar vooral Engels. Ook al komen veel van die Britten vooral naar hier om te zuipen en te feesten, ze moeten ook eten. En de gewone toeristen ook. En de locals gaan ook al graag eens buitenhuis eten. Restaurants zitten dus weer overvol geboekt, net als vroeger, net als de cafés en barretjes.

Alleen zijn de Spaanse werknemers uit de horeca tijdens covid massaal andere jobs gaan zoeken, en ze voelen zich daar ook echt lekker bij. De werkuren zijn veel meer voorspelbaar, en de lonen zijn ook vaak een stuk beter. Maar Spanje kampt volgens mijn horeca-vrienden nog met een ander probleem. Heel veel jongeren willen gewoon niet meer werken. Ze zien het nu zelfs niet. Ze leven van een makkelijke uitkering en nemen er hooguit een deeltijds baantje bij waar ze dan vaak in het zwart betaald worden. Op die manier moeten ze minder hard werken en hebben ze toch voldoende centen op hun rekening om behoorlijk van te kunnen leven. De motivatie om dan hele lange dagen te gaan kloppen in de keuken of in de bediening ontbreekt hen volledig. Vooral ook omdat de lonen in de horeca erg laag liggen.

De voorbije weken is er in TV-programma’s en in de kranten in Spanje al uitvoerig over deze problematiek gediscussieerd. En verschillende key-spelers uit de horeca hebben de klanten opgeroepen om nu toch wat meer geduld te hebben. De bediening zal misschien niet meer zijn wat het was, en alles zal ook een stuk trager gaan, omdat er gewoon teveel klanten (waaronder toeristen) en te weinig personeelsleden zijn om alles vlot te laten verlopen. Dus als je deze zomer zelf ook naar Spanje reist: je zult wat meer geduld moeten oefenen om bediend te worden op café of op restaurant. Maar goed, op vakantie stressen is nergens goed voor.