De horeca in Spanje heeft een mega probleem
Nieuws

De horeca in Spanje heeft een mega probleem

Het is een hot topic in Spanje, en volgens mijn lokale vrienden, zeker zij die in de horeca werken, of er de voorbije jaren een rol in gespeeld hebben, is er een groot probleem: de horeca in Spanje raakt niet meer aan gemotiveerde werknemers. Er is zelfs een enorm tekort en de vacatures blijven gewoon openstaan. Dat is niet nieuw, en zeker ook niet uniek, want het probleem bestaat ook in België. Maar hier in Spanje speelt nog een extra factor.

Barcelona wordt namelijk weer overspoeld door toeristen. Het lijkt alsof we weer in pre-corona-tijden zitten in de Catalaanse hoofdstad. Ook al zijn de vliegtuigtickets een pak duurder geworden, de vluchten zitten bomvol. En niet enkel die uit Brussel. Loop door de toeristische straten en je hoort weer heel veel Nederlands en Frans praten, Duits ook, maar vooral Engels. Ook al komen veel van die Britten vooral naar hier om te zuipen en te feesten, ze moeten ook eten. En de gewone toeristen ook. En de locals gaan ook al graag eens buitenhuis eten. Restaurants zitten dus weer overvol geboekt, net als vroeger, net als de cafés en barretjes.

Alleen zijn de Spaanse werknemers uit de horeca tijdens covid massaal andere jobs gaan zoeken, en ze voelen zich daar ook echt lekker bij. De werkuren zijn veel meer voorspelbaar, en de lonen zijn ook vaak een stuk beter. Maar Spanje kampt volgens mijn horeca-vrienden nog met een ander probleem. Heel veel jongeren willen gewoon niet meer werken. Ze zien het nu zelfs niet. Ze leven van een makkelijke uitkering en nemen er hooguit een deeltijds baantje bij waar ze dan vaak in het zwart betaald worden. Op die manier moeten ze minder hard werken en hebben ze toch voldoende centen op hun rekening om behoorlijk van te kunnen leven. De motivatie om dan hele lange dagen te gaan kloppen in de keuken of in de bediening ontbreekt hen volledig. Vooral ook omdat de lonen in de horeca erg laag liggen.

De voorbije weken is er in TV-programma’s en in de kranten in Spanje al uitvoerig over deze problematiek gediscussieerd. En verschillende key-spelers uit de horeca hebben de klanten opgeroepen om nu toch wat meer geduld te hebben. De bediening zal misschien niet meer zijn wat het was, en alles zal ook een stuk trager gaan, omdat er gewoon teveel klanten (waaronder toeristen) en te weinig personeelsleden zijn om alles vlot te laten verlopen. Dus als je deze zomer zelf ook naar Spanje reist: je zult wat meer geduld moeten oefenen om bediend te worden op café of op restaurant. Maar goed, op vakantie stressen is nergens goed voor.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer