De horeca opnieuw openen op 1 maart!
Nieuws

De horeca opnieuw openen op 1 maart!

De horeca heeft een duidelijke boodschap gebracht aan onze overheid. Op 1 maart willen ze absoluut weer kunnen openen. Dat moet niet zomaar gebeuren, niet gratuit, en ook zeker niet holderdebolder. Het mag zeker in stappen gaan, gecontroleerd, en geleidelijk. Maar het moet nu wel weer gaan gebeuren of het economische bloedbad zal niet te overzien zijn. Ik hoor van meer en meer horeca-uitbaters bij wie het water vandaag echt aan de lippen staat, en faillissementen zullen zeker volgen.

Kijk, laat ik eerst een ding duidelijk stellen, voor wie er nog zou aan twijfelen. Ik ben een hele grote liefhebber van onze horeca en ik vind het persoonlijk absoluut goed dat onze restaurateurs nu samen opkomen voor hun rechten. Ik geloof ook dat een gecontroleerde opening mogelijk moet zijn. Eerst kunnen dan de restaurants openen mits alle veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen. Maar dat zal geen probleem zijn. Veiligheid kunnen ze garanderen. Er zijn daarvoor vorig jaar al hele grote financiële en logistieke inspanningen gedaan door onze restaurateurs. Later kunnen de eetcafés en ook de cafés volgen.

Toch hou ik mijn hart vast. 1 maart is, laat ons wel wezen, zeer ambitieus. Ik ben natuurlijk geen wetenschapper en al zeker geen politieker, maar ik vrees dat het nog een stuk langer gaat duren voor de horeca van onze regering weer toestemming zal krijgen om te openen. De Britse variant is in het land, en daar is iedereen erg bang voor. Er zijn nog andere mutaties. En laat ons wel zijn, ook het vaccineren loopt tergend traag. Sorry, maar 1 maart zal niet haalbaar zijn vrienden van de horeca. De wil is er niet, en de vraag is maar of het sowieso verstandig zou zijn.

Ik hoorde “uit goed ingelichte bron” (maar iedereen voelt zich vandaag natuurlijk goed ingelicht) dat de heropening van de horeca er wellicht niet inzit voor de paasvakantie. Sommigen spreken nu zelfs al van mei. De meest pessimistische spreken zelfs over de zomervakantie. Afwachten of het overlegcomité vandaag met een perspectief zal komen voor de horeca. En voor de andere zwaar getroffen sectoren. Want ook al is dit een foodblog en is mijn hart voor de horeca zeer groot, er zijn natuurlijk nog vele andere slachtoffers van de gedwongen sluitingen van de voorbije maanden. Het blijven moeilijke tijden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer