De horeca heeft een duidelijke boodschap gebracht aan onze overheid. Op 1 maart willen ze absoluut weer kunnen openen. Dat moet niet zomaar gebeuren, niet gratuit, en ook zeker niet holderdebolder. Het mag zeker in stappen gaan, gecontroleerd, en geleidelijk. Maar het moet nu wel weer gaan gebeuren of het economische bloedbad zal niet te overzien zijn. Ik hoor van meer en meer horeca-uitbaters bij wie het water vandaag echt aan de lippen staat, en faillissementen zullen zeker volgen.
Kijk, laat ik eerst een ding duidelijk stellen, voor wie er nog zou aan twijfelen. Ik ben een hele grote liefhebber van onze horeca en ik vind het persoonlijk absoluut goed dat onze restaurateurs nu samen opkomen voor hun rechten. Ik geloof ook dat een gecontroleerde opening mogelijk moet zijn. Eerst kunnen dan de restaurants openen mits alle veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen. Maar dat zal geen probleem zijn. Veiligheid kunnen ze garanderen. Er zijn daarvoor vorig jaar al hele grote financiële en logistieke inspanningen gedaan door onze restaurateurs. Later kunnen de eetcafés en ook de cafés volgen.
Toch hou ik mijn hart vast. 1 maart is, laat ons wel wezen, zeer ambitieus. Ik ben natuurlijk geen wetenschapper en al zeker geen politieker, maar ik vrees dat het nog een stuk langer gaat duren voor de horeca van onze regering weer toestemming zal krijgen om te openen. De Britse variant is in het land, en daar is iedereen erg bang voor. Er zijn nog andere mutaties. En laat ons wel zijn, ook het vaccineren loopt tergend traag. Sorry, maar 1 maart zal niet haalbaar zijn vrienden van de horeca. De wil is er niet, en de vraag is maar of het sowieso verstandig zou zijn.
Ik hoorde “uit goed ingelichte bron” (maar iedereen voelt zich vandaag natuurlijk goed ingelicht) dat de heropening van de horeca er wellicht niet inzit voor de paasvakantie. Sommigen spreken nu zelfs al van mei. De meest pessimistische spreken zelfs over de zomervakantie. Afwachten of het overlegcomité vandaag met een perspectief zal komen voor de horeca. En voor de andere zwaar getroffen sectoren. Want ook al is dit een foodblog en is mijn hart voor de horeca zeer groot, er zijn natuurlijk nog vele andere slachtoffers van de gedwongen sluitingen van de voorbije maanden. Het blijven moeilijke tijden.
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer