De horeca opnieuw openen op 1 maart!
Nieuws

De horeca opnieuw openen op 1 maart!

De horeca heeft een duidelijke boodschap gebracht aan onze overheid. Op 1 maart willen ze absoluut weer kunnen openen. Dat moet niet zomaar gebeuren, niet gratuit, en ook zeker niet holderdebolder. Het mag zeker in stappen gaan, gecontroleerd, en geleidelijk. Maar het moet nu wel weer gaan gebeuren of het economische bloedbad zal niet te overzien zijn. Ik hoor van meer en meer horeca-uitbaters bij wie het water vandaag echt aan de lippen staat, en faillissementen zullen zeker volgen.

Kijk, laat ik eerst een ding duidelijk stellen, voor wie er nog zou aan twijfelen. Ik ben een hele grote liefhebber van onze horeca en ik vind het persoonlijk absoluut goed dat onze restaurateurs nu samen opkomen voor hun rechten. Ik geloof ook dat een gecontroleerde opening mogelijk moet zijn. Eerst kunnen dan de restaurants openen mits alle veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen. Maar dat zal geen probleem zijn. Veiligheid kunnen ze garanderen. Er zijn daarvoor vorig jaar al hele grote financiële en logistieke inspanningen gedaan door onze restaurateurs. Later kunnen de eetcafés en ook de cafés volgen.

Toch hou ik mijn hart vast. 1 maart is, laat ons wel wezen, zeer ambitieus. Ik ben natuurlijk geen wetenschapper en al zeker geen politieker, maar ik vrees dat het nog een stuk langer gaat duren voor de horeca van onze regering weer toestemming zal krijgen om te openen. De Britse variant is in het land, en daar is iedereen erg bang voor. Er zijn nog andere mutaties. En laat ons wel zijn, ook het vaccineren loopt tergend traag. Sorry, maar 1 maart zal niet haalbaar zijn vrienden van de horeca. De wil is er niet, en de vraag is maar of het sowieso verstandig zou zijn.

Ik hoorde “uit goed ingelichte bron” (maar iedereen voelt zich vandaag natuurlijk goed ingelicht) dat de heropening van de horeca er wellicht niet inzit voor de paasvakantie. Sommigen spreken nu zelfs al van mei. De meest pessimistische spreken zelfs over de zomervakantie. Afwachten of het overlegcomité vandaag met een perspectief zal komen voor de horeca. En voor de andere zwaar getroffen sectoren. Want ook al is dit een foodblog en is mijn hart voor de horeca zeer groot, er zijn natuurlijk nog vele andere slachtoffers van de gedwongen sluitingen van de voorbije maanden. Het blijven moeilijke tijden.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer