De jacht op de vleeseter wordt heftiger en heftiger
Nieuws

De jacht op de vleeseter wordt heftiger en heftiger

De jacht op de vleeseter was al een tijdje ingezet maar lijkt nu toch weer een stukje intenser gevoerd te worden. Eerder deze week was er al het verhaal van de Gentse feesten. Daar zal de helft van de eetkraampjes op de feesten van 2022 moeten bestaan uit vegetarische kraampjes. Daar zal geen vlees meer verkocht mogen worden dus maar wel veggie alternatieven. Het stadsbestuur vindt dit een logische stap, bij de vorige Genste feesten moest al een derde van de kraampjes vegetarisch zijn, en op dat pad willen ze verder gaan. Het Gentse stadsbestuur probeert op die manier meer variatie aan te bieden in het eetaanbod en meer en meer de gezonde en ecologische weg op te gaan. De tegenstanders, die fel van zich lieten horen op de sociale media zien het vooral als een aanval op hun vrijheden. “Je kunt niet feesten op een stuk kropsla” is wat je te horen kreeg, en ook: “ge moet een bodemke kunnen leggen met een goed stukske vlees om de Gentse feesten aan te kunnen.”

De “aanval op de vleeseters” wordt ook intenser bij onze Noorderburen. De Nederlandse regering heeft er een strijdpunt van gemaakt om de vleesconsumptie te verminderen. Vlees zou ongezonder zijn dan groeten en fruit, en slechter voor het leefmilieu. En daarom zijn in Den Haag van plan om extra belasting te heffen op de consumptie van vlees. Daar staat dan tegenover dat de BTW op groenten en fruit naar 0% zou worden herleid. Dat alles om de volksgezondheid te verbeteren en het klimaat wat te sparen. Voorlopig blijft het in Nederland bij plannen maar de regering zou ze wel snel concreet willen maken. De vleeseters komen sowieso meer en meer onder vuur te liggen.

Zelf blijf ik het een moeilijke vinden. Ik hou van zoveel mogelijk vrijheden, en ik vind dat de overheid niet moet zeggen hoe en wat ik moet eten. Ook al eet ik steeds vaker vegetarische alternatieven, toch hou ik nog altijd van een mooi stukje vis, en van vlees. Ik zal zelf wel bepalen wat ik eet en hoe ik evolueer denk ik dan. Maar voorstanders van het beleid om vleeseters in de juiste richting te duwen door bijvoorbeeld meer veggie-kraampjes te voorzien op de Gentse Feesten, of door de consumptie van vlees duurder te maken, zeggen dat dit gewoon de maatregelen zijn die de overheid moet nemen om de mensen in de richting te duwen. Eén ding is zeker: wij vleeseters zullen meer en meer onder ogen moeten zien dat de overheid en de maatschappij onze geesten wil veranderen, en ons richting plantaardige alternatieven wil sturen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer