De jacht op de vleeseter was al een tijdje ingezet maar lijkt nu toch weer een stukje intenser gevoerd te worden. Eerder deze week was er al het verhaal van de Gentse feesten. Daar zal de helft van de eetkraampjes op de feesten van 2022 moeten bestaan uit vegetarische kraampjes. Daar zal geen vlees meer verkocht mogen worden dus maar wel veggie alternatieven. Het stadsbestuur vindt dit een logische stap, bij de vorige Genste feesten moest al een derde van de kraampjes vegetarisch zijn, en op dat pad willen ze verder gaan. Het Gentse stadsbestuur probeert op die manier meer variatie aan te bieden in het eetaanbod en meer en meer de gezonde en ecologische weg op te gaan. De tegenstanders, die fel van zich lieten horen op de sociale media zien het vooral als een aanval op hun vrijheden. “Je kunt niet feesten op een stuk kropsla” is wat je te horen kreeg, en ook: “ge moet een bodemke kunnen leggen met een goed stukske vlees om de Gentse feesten aan te kunnen.”
De “aanval op de vleeseters” wordt ook intenser bij onze Noorderburen. De Nederlandse regering heeft er een strijdpunt van gemaakt om de vleesconsumptie te verminderen. Vlees zou ongezonder zijn dan groeten en fruit, en slechter voor het leefmilieu. En daarom zijn in Den Haag van plan om extra belasting te heffen op de consumptie van vlees. Daar staat dan tegenover dat de BTW op groenten en fruit naar 0% zou worden herleid. Dat alles om de volksgezondheid te verbeteren en het klimaat wat te sparen. Voorlopig blijft het in Nederland bij plannen maar de regering zou ze wel snel concreet willen maken. De vleeseters komen sowieso meer en meer onder vuur te liggen.
Zelf blijf ik het een moeilijke vinden. Ik hou van zoveel mogelijk vrijheden, en ik vind dat de overheid niet moet zeggen hoe en wat ik moet eten. Ook al eet ik steeds vaker vegetarische alternatieven, toch hou ik nog altijd van een mooi stukje vis, en van vlees. Ik zal zelf wel bepalen wat ik eet en hoe ik evolueer denk ik dan. Maar voorstanders van het beleid om vleeseters in de juiste richting te duwen door bijvoorbeeld meer veggie-kraampjes te voorzien op de Gentse Feesten, of door de consumptie van vlees duurder te maken, zeggen dat dit gewoon de maatregelen zijn die de overheid moet nemen om de mensen in de richting te duwen. Eén ding is zeker: wij vleeseters zullen meer en meer onder ogen moeten zien dat de overheid en de maatschappij onze geesten wil veranderen, en ons richting plantaardige alternatieven wil sturen.
Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer