De juiste gaartijden voor biefstuk
Nieuws

De juiste gaartijden voor biefstuk

Echte chefs bakken hun biefstuk op gevoel. Die hebben gewoon “bakken” ervaring, en dat helpt natuurlijk. En ze duwen ook met hun duim op gebakken biefstuk. En zo kunnen ze achterhalen of het vlees saignant of bien cuit is: hoe minder je het vlees in kunt drukken, en hoe minder het “teruggeeft” hoe gaarder het gebakken is.  Voor ons amateurs gelden een paar basisregels: blijf bij de pan. Het gaat erg snel! Bak in een hete pan, zodat het vlees mooi dichtschroeit. Dan blijven de sappen behouden. Per centimeter dikte van je vlees mag je één minuutje (extra) baktijd rekenen. En verder zijn dit grosso modo de baktijden voor de klassieke stadia van gaarheid.

bleu

2 minuten, 1 minuut aan beide kanten. Het vlees heeft een korstje maar is nog rauw, en dus rood van binnen. De kerntemperatuur is 45°C.

saignant

4 minuten, 2 minuten aan beide kanten. Het vlees heeft een korstje, is van binnen roze en nog rauw in het midden. De kerntemperatuur is 50°C.

à point

8 minuten, 4 minuten aan beide kanten. Het vlees heeft een stevige korst en is roze vanbinnen. De kerntemperatuur is 60°C.

biencuit

10 minuten, 5 minuten aan beide kanten. Het vlees is helemaal doorbakken. De kerntemperatuur is 70°C.

Gerelateerde nieuwsberichten

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

National Chocolate Chip Day: een ode aan een geliefde lekkernij

Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer

Nakd_Lifestyle image_Fruit & Fibre bars_Apple & Strawberry_SP (1)

Verantwoord snacken was nog nooit zo lekker: ontdek de nieuwe nākd. Fruit & Fibre Bars #advertentie

Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer

Zin in iets lichts, feestelijks en boordevol smaak? 7x recepten met garnalen

Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer

Wat is moscato wijn en is het echt lekker of niet?

Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer