De juiste gaartijden voor biefstuk

Echte chefs bakken hun biefstuk op gevoel. Die hebben gewoon “bakken” ervaring, en dat helpt natuurlijk. En ze duwen ook met hun duim op gebakken biefstuk. En zo kunnen ze achterhalen of het vlees saignant of bien cuit is: hoe minder je het vlees in kunt drukken, en hoe minder het “teruggeeft” hoe gaarder het gebakken is.  Voor ons amateurs gelden een paar basisregels: blijf bij de pan. Het gaat erg snel! Bak in een hete pan, zodat het vlees mooi dichtschroeit. Dan blijven de sappen behouden. Per centimeter dikte van je vlees mag je één minuutje (extra) baktijd rekenen. En verder zijn dit grosso modo de baktijden voor de klassieke stadia van gaarheid.

bleu

2 minuten, 1 minuut aan beide kanten. Het vlees heeft een korstje maar is nog rauw, en dus rood van binnen. De kerntemperatuur is 45°C.

saignant

4 minuten, 2 minuten aan beide kanten. Het vlees heeft een korstje, is van binnen roze en nog rauw in het midden. De kerntemperatuur is 50°C.

à point

8 minuten, 4 minuten aan beide kanten. Het vlees heeft een stevige korst en is roze vanbinnen. De kerntemperatuur is 60°C.

biencuit

10 minuten, 5 minuten aan beide kanten. Het vlees is helemaal doorbakken. De kerntemperatuur is 70°C.