De juiste gaartijden voor biefstuk
Nieuws

De juiste gaartijden voor biefstuk

Echte chefs bakken hun biefstuk op gevoel. Die hebben gewoon “bakken” ervaring, en dat helpt natuurlijk. En ze duwen ook met hun duim op gebakken biefstuk. En zo kunnen ze achterhalen of het vlees saignant of bien cuit is: hoe minder je het vlees in kunt drukken, en hoe minder het “teruggeeft” hoe gaarder het gebakken is.  Voor ons amateurs gelden een paar basisregels: blijf bij de pan. Het gaat erg snel! Bak in een hete pan, zodat het vlees mooi dichtschroeit. Dan blijven de sappen behouden. Per centimeter dikte van je vlees mag je één minuutje (extra) baktijd rekenen. En verder zijn dit grosso modo de baktijden voor de klassieke stadia van gaarheid.

bleu

2 minuten, 1 minuut aan beide kanten. Het vlees heeft een korstje maar is nog rauw, en dus rood van binnen. De kerntemperatuur is 45°C.

saignant

4 minuten, 2 minuten aan beide kanten. Het vlees heeft een korstje, is van binnen roze en nog rauw in het midden. De kerntemperatuur is 50°C.

à point

8 minuten, 4 minuten aan beide kanten. Het vlees heeft een stevige korst en is roze vanbinnen. De kerntemperatuur is 60°C.

biencuit

10 minuten, 5 minuten aan beide kanten. Het vlees is helemaal doorbakken. De kerntemperatuur is 70°C.

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer