Echte chefs bakken hun biefstuk op gevoel. Die hebben gewoon “bakken” ervaring, en dat helpt natuurlijk. En ze duwen ook met hun duim op gebakken biefstuk. En zo kunnen ze achterhalen of het vlees saignant of bien cuit is: hoe minder je het vlees in kunt drukken, en hoe minder het “teruggeeft” hoe gaarder het gebakken is. Voor ons amateurs gelden een paar basisregels: blijf bij de pan. Het gaat erg snel! Bak in een hete pan, zodat het vlees mooi dichtschroeit. Dan blijven de sappen behouden. Per centimeter dikte van je vlees mag je één minuutje (extra) baktijd rekenen. En verder zijn dit grosso modo de baktijden voor de klassieke stadia van gaarheid.
2 minuten, 1 minuut aan beide kanten. Het vlees heeft een korstje maar is nog rauw, en dus rood van binnen. De kerntemperatuur is 45°C.
4 minuten, 2 minuten aan beide kanten. Het vlees heeft een korstje, is van binnen roze en nog rauw in het midden. De kerntemperatuur is 50°C.
8 minuten, 4 minuten aan beide kanten. Het vlees heeft een stevige korst en is roze vanbinnen. De kerntemperatuur is 60°C.
10 minuten, 5 minuten aan beide kanten. Het vlees is helemaal doorbakken. De kerntemperatuur is 70°C.
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer