De lekkerste gerechten uit de jeugdjaren van de jarige Koningin Paola
Nieuws

De lekkerste gerechten uit de jeugdjaren van de jarige Koningin Paola

Het is vandaag de verjaardag van hare Majesteit Koningin Paola. Ze werd geboren als Prinses Paola Ruffo di Calabria op 11 september 1937 te Forte dei Marmi (Lucca) in Italië, en mag dus vandaag 82 kaarsjes uitblazen. Geen idee of de koningin vandaag een grote taart zal krijgen, want het is bekend dat ze eerder houdt van een lichte keuken, en dat ze altijd wel een beetje op haar lijn is blijven letten.

Toen de koningin een dikke tien jaar geleden op bezoek was op de poëziezomer van Watou werd aan de kok met dienst gevraagd om vooral licht en gezond te koken. De koningin wou liever geen vlees eten, maar ook geen schelp- of schaaldieren, haar voorkeur ging in die tijd in elk geval uit naar een stukje vis met verse groenten. En dat werd haar uiteraard met veel zorg en liefde geserveerd.

Als je mensen vraagt wat hij of zij het lekkerste gerecht ooit vinden, dan kiezen ze bijna altijd voor de nostalgische gerechten uit hun kindertijd. In Toscane, waar de koningin geboren is als jongste van zeven kinderen, wordt er sinds jaar en dag erg lekker en gezond gekookt, dus de kans is groot dat hare majesteit een gerecht uit de streek van Lucca zal kiezen.

Misschien kiest de koningin wel voor een typische regionale soep gemaakt met farro, een graan dat in die streek al in de klassieke oudheid werd geteeld. Het is een stevige soep, waarin ook groenten en bonen worden verwerkt. Konijn is in de streek rond Lucca ook erg populair, want wordt er op vele manieren bereid, gekookt, gebakken en gestoofd. En ook “baccala” de typische gezouten kabeljauw, is er een favoriet gerecht

Maar het ultieme gerecht uit de geboortestreek van onze koningin Paola is zeker Tortelli Lucchese: huisgemaakte pasta met (veel) eieren, gevuld met vlees van het seizoen, met een rijke tomatensaus en een runds ragu. De streek waar koningin Paola geboren is, was een rijke streek, en daarom werden er altijd veel eieren toegevoegd aan de lokale pasta.

Hoe dan ook, we wensen hare majesteit een hele gelukkige verjaardag. En of er nu vis of vlees op het menu zal staan, pasta of groentjes, gerechten uit de koningin haar kindertijd of eerder een klassieker uit de lekkere Belgische keuken, wie weet, hopelijk heeft ze vooral een goede en gezellige dag met koning Albert en de rest van de familie.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer