De lekkerste gerechten uit de jeugdjaren van de jarige Koningin Paola
Nieuws

De lekkerste gerechten uit de jeugdjaren van de jarige Koningin Paola

Het is vandaag de verjaardag van hare Majesteit Koningin Paola. Ze werd geboren als Prinses Paola Ruffo di Calabria op 11 september 1937 te Forte dei Marmi (Lucca) in Italië, en mag dus vandaag 82 kaarsjes uitblazen. Geen idee of de koningin vandaag een grote taart zal krijgen, want het is bekend dat ze eerder houdt van een lichte keuken, en dat ze altijd wel een beetje op haar lijn is blijven letten.

Toen de koningin een dikke tien jaar geleden op bezoek was op de poëziezomer van Watou werd aan de kok met dienst gevraagd om vooral licht en gezond te koken. De koningin wou liever geen vlees eten, maar ook geen schelp- of schaaldieren, haar voorkeur ging in die tijd in elk geval uit naar een stukje vis met verse groenten. En dat werd haar uiteraard met veel zorg en liefde geserveerd.

Als je mensen vraagt wat hij of zij het lekkerste gerecht ooit vinden, dan kiezen ze bijna altijd voor de nostalgische gerechten uit hun kindertijd. In Toscane, waar de koningin geboren is als jongste van zeven kinderen, wordt er sinds jaar en dag erg lekker en gezond gekookt, dus de kans is groot dat hare majesteit een gerecht uit de streek van Lucca zal kiezen.

Misschien kiest de koningin wel voor een typische regionale soep gemaakt met farro, een graan dat in die streek al in de klassieke oudheid werd geteeld. Het is een stevige soep, waarin ook groenten en bonen worden verwerkt. Konijn is in de streek rond Lucca ook erg populair, want wordt er op vele manieren bereid, gekookt, gebakken en gestoofd. En ook “baccala” de typische gezouten kabeljauw, is er een favoriet gerecht

Maar het ultieme gerecht uit de geboortestreek van onze koningin Paola is zeker Tortelli Lucchese: huisgemaakte pasta met (veel) eieren, gevuld met vlees van het seizoen, met een rijke tomatensaus en een runds ragu. De streek waar koningin Paola geboren is, was een rijke streek, en daarom werden er altijd veel eieren toegevoegd aan de lokale pasta.

Hoe dan ook, we wensen hare majesteit een hele gelukkige verjaardag. En of er nu vis of vlees op het menu zal staan, pasta of groentjes, gerechten uit de koningin haar kindertijd of eerder een klassieker uit de lekkere Belgische keuken, wie weet, hopelijk heeft ze vooral een goede en gezellige dag met koning Albert en de rest van de familie.

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer