De lekkerste gerechten uit de jeugdjaren van de jarige Koningin Paola

Het is vandaag de verjaardag van hare Majesteit Koningin Paola. Ze werd geboren als Prinses Paola Ruffo di Calabria op 11 september 1937 te Forte dei Marmi (Lucca) in Italië, en mag dus vandaag 82 kaarsjes uitblazen. Geen idee of de koningin vandaag een grote taart zal krijgen, want het is bekend dat ze eerder houdt van een lichte keuken, en dat ze altijd wel een beetje op haar lijn is blijven letten.

Toen de koningin een dikke tien jaar geleden op bezoek was op de poëziezomer van Watou werd aan de kok met dienst gevraagd om vooral licht en gezond te koken. De koningin wou liever geen vlees eten, maar ook geen schelp- of schaaldieren, haar voorkeur ging in die tijd in elk geval uit naar een stukje vis met verse groenten. En dat werd haar uiteraard met veel zorg en liefde geserveerd.

Als je mensen vraagt wat hij of zij het lekkerste gerecht ooit vinden, dan kiezen ze bijna altijd voor de nostalgische gerechten uit hun kindertijd. In Toscane, waar de koningin geboren is als jongste van zeven kinderen, wordt er sinds jaar en dag erg lekker en gezond gekookt, dus de kans is groot dat hare majesteit een gerecht uit de streek van Lucca zal kiezen.

Misschien kiest de koningin wel voor een typische regionale soep gemaakt met farro, een graan dat in die streek al in de klassieke oudheid werd geteeld. Het is een stevige soep, waarin ook groenten en bonen worden verwerkt. Konijn is in de streek rond Lucca ook erg populair, want wordt er op vele manieren bereid, gekookt, gebakken en gestoofd. En ook “baccala” de typische gezouten kabeljauw, is er een favoriet gerecht

Maar het ultieme gerecht uit de geboortestreek van onze koningin Paola is zeker Tortelli Lucchese: huisgemaakte pasta met (veel) eieren, gevuld met vlees van het seizoen, met een rijke tomatensaus en een runds ragu. De streek waar koningin Paola geboren is, was een rijke streek, en daarom werden er altijd veel eieren toegevoegd aan de lokale pasta.

Hoe dan ook, we wensen hare majesteit een hele gelukkige verjaardag. En of er nu vis of vlees op het menu zal staan, pasta of groentjes, gerechten uit de koningin haar kindertijd of eerder een klassieker uit de lekkere Belgische keuken, wie weet, hopelijk heeft ze vooral een goede en gezellige dag met koning Albert en de rest van de familie.