Het is vandaag de verjaardag van hare Majesteit Koningin Paola. Ze werd geboren als Prinses Paola Ruffo di Calabria op 11 september 1937 te Forte dei Marmi (Lucca) in Italië, en mag dus vandaag 82 kaarsjes uitblazen. Geen idee of de koningin vandaag een grote taart zal krijgen, want het is bekend dat ze eerder houdt van een lichte keuken, en dat ze altijd wel een beetje op haar lijn is blijven letten.
Toen de koningin een dikke tien jaar geleden op bezoek was op de poëziezomer van Watou werd aan de kok met dienst gevraagd om vooral licht en gezond te koken. De koningin wou liever geen vlees eten, maar ook geen schelp- of schaaldieren, haar voorkeur ging in die tijd in elk geval uit naar een stukje vis met verse groenten. En dat werd haar uiteraard met veel zorg en liefde geserveerd.
Als je mensen vraagt wat hij of zij het lekkerste gerecht ooit vinden, dan kiezen ze bijna altijd voor de nostalgische gerechten uit hun kindertijd. In Toscane, waar de koningin geboren is als jongste van zeven kinderen, wordt er sinds jaar en dag erg lekker en gezond gekookt, dus de kans is groot dat hare majesteit een gerecht uit de streek van Lucca zal kiezen.
Misschien kiest de koningin wel voor een typische regionale soep gemaakt met farro, een graan dat in die streek al in de klassieke oudheid werd geteeld. Het is een stevige soep, waarin ook groenten en bonen worden verwerkt. Konijn is in de streek rond Lucca ook erg populair, want wordt er op vele manieren bereid, gekookt, gebakken en gestoofd. En ook “baccala” de typische gezouten kabeljauw, is er een favoriet gerecht
Maar het ultieme gerecht uit de geboortestreek van onze koningin Paola is zeker Tortelli Lucchese: huisgemaakte pasta met (veel) eieren, gevuld met vlees van het seizoen, met een rijke tomatensaus en een runds ragu. De streek waar koningin Paola geboren is, was een rijke streek, en daarom werden er altijd veel eieren toegevoegd aan de lokale pasta.
Hoe dan ook, we wensen hare majesteit een hele gelukkige verjaardag. En of er nu vis of vlees op het menu zal staan, pasta of groentjes, gerechten uit de koningin haar kindertijd of eerder een klassieker uit de lekkere Belgische keuken, wie weet, hopelijk heeft ze vooral een goede en gezellige dag met koning Albert en de rest van de familie.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer