De leukste koffiebars van Brussel

Klinken de termen latte macchiato, dubbele espresso en de mochaccino bekend in de oren? Dan ben je allicht een fervent koffieliefhebber. Je schuimt vermoedelijk alle mogelijke coffee bars en takeaway corners af op zoek naar de beste koffie en drinkt het liefst koffie die rechtstreeks van de koffieboer komt.

Would Be Chef verzamelt voor jou graag enkele van de leukste koffiebars van onze hoofdstad.

Café Velvet

Bezielster Ilse Geyskens was jarenlang een succesvolle advocate en kreeg de passie voor koffie te pakken tijdens een business trip naar Colombia. Betoverd door de hoofdstad Medellín besliste ze enkele jaren later om er een eigen koffiebar te starten én om bovendien ook een Belgische variant te openen op de Vismarkt.

Café Velvet is gespecialiseerd in slow coffee bereidingen en de traditionele espresso’s & cappuccino’s. Zeer gezellig pand met een ongelooflijke service & koffiekennis.

Café Velvet, Brandhoutkaai 27, 1000 Brussel.

Or

Or is een instituut in Gent en heeft ondertussen ook in Brussel enkele filialen. Je kunt ze aan de Place Jourdan en ook in de beurt van de Dansaertstraat vinden. Or profileert zich als espresso bar en serveert heerlijke koffie’s in een urban interieur.

Naast een koffiebar roostert Or ook z’n eigen koffiebonen. Bovendien leidt het zijn personeel op tot échte barista’s die de kunst van het serveren perfect onder de knie hebben. Kan ik alvast een espresso bestellen?

Or, A. Ortsstraat 9, 1000 Brussel & Place Jourdan 13a, 1040 Etterbeek.

Mok

Als één koffiebar de verzamelplaats is voor hipsters, dan is het zeker MOK in de Dansaertstraat. Mok is een koffiebar maar ook een microkoffiebranderij. Onder het motto ‘We always aim for the very best roasting and brewing to bring you the finest coffee experience’ produceert Mok de lekkerste kopjes.

Mok ontstond in 2012 in Leuven en opende nadien schuin tegenover café Walvis. Helemaal weg van hun koffie? Dan kan je gerust kiezen voor een abonnement op hun filterkoffie, makkelijk aan huis geleverd.

Mok, A. Dansaertstraat 196, 1000 Brussel.

Bar Moka

Zin in een koffiebar met Italiaanse allures? Dan is Bar Moka de plek waar je heen moet. De naam van de koffiebar verwijst naar de legendarische Mok Bar in Soho uit 1953 geopend door de Italiaanse actrice Gina Lollobrigida.

De Brusselse versie laat je wegdromen bij de geur van heerlijke koffie, het geluid van een klassieke elpee en de aroma’s van een panini. Klein, schattig maar oh zoveel kracht … Bar Moka en hun koffie. Gratis wifi én een gezellig klein terras voor de deur.

Bar Moka, Rijkeklarenstraat 5, 1000 Brussel.

Arket

Modemerken als H&M, & Other Stories, Monki en COS hebben er sinds een tijdje een nieuw broertje bij. Arket behoort ook tot diezelfde H&M groep en heeft z’n eerste shop in Brussel geopend. Naast de klassiekers die in je garderobe horen geeft het je ook de mogelijkheid om te genieten van een me-moment in hun café.

Arket staat voor kwaliteit, en net dat mag je ook verwachten in hun koffiebar vooraan in de winkel. Alles is gebaseerd op het New Nordic Food Manifesto, m.a.w. kwaliteitsvolle producten & healthy living. Hier kan je terecht om je mails bij te werken en ondertussen van een stevige cappuccino of latté te slurpen. Of ook omdat de kleine gerechtjes perfect zijn voor een lichte lunch …

Arket, Avenue de la Toison D’Or 15, 1050 Elsene.

Kaffabar

Marc Daniels is het creatieve brein achter Kaffabar. Marc schoolde zich enkele jaren geleden om tot barrista, na een carrière in de financiële sector. Zelf drinkt hij het liefst een espresso maar in Kaffabar heb je keuze genoeg.

Slow coffee is een specialiteit met o.a. Chemex, V60 en de klassieke french press. Verder kies je uit bereidingen als affogato, espresso martini, espresso tonic, iced cappuccino en chai latté. Perfecte locatie voor een stevig ontbijt, een lichte lunch of een zoetmoment in de namiddag.

Kaffabar, Rouppeplein 1, 1000 Brussel.

Corica

Voor de koffiekenners is Corica een walhalla om naar toe te trekken. Hier kies je namelijk uit maar liefst 28 verschillende soorten koffiebonen om een kopje koffie mee te zetten. Corica is een ambachtelijke koffiebranderij en roostert zijn koffie ter plaatse.

De originele koffiebranderij ontstond er al in 1850 en werd later omgedoopt tot Corica. Je sipt er van klinkende koffiebonen als de Australia Skybury, Hawaii Kona, Kenya Masaï tot de Nepal Mount Everest. Of je kiest er voor de duurste koffie ter wereld, de Kopi Luwak uit Indonesië. Redenen genoeg dus voor een ommetje!

Corica, Kiekenmarkt 49, 1000 Brussel.

Café DU SABLON

Café du Sablon maakt deel uit van de koffiemakers Café Capitale en kan je vinden op de Zavel. Café du Sablon kan je omschrijven als koffie, koffie, koffie en veel cake en taart! Gespecialiseerd in slow coffee met een aanbod om u tegen te zeggen.

Smullen doe je van o.a. de heerlijke muffins, de lekkere cake van het huis of de chocoladetaart. Dat alles in een inspirerend decor met Scandinavische designstukken en bijpassende vintage meubeltjes. Elke dag open met gratis wifi en een ruim aanbod aan internationale kranten.

Café du Sablon, Rue de la Régence 26, 1000 Brussel.

L’ Aubette

Gesitueerd in de alomgekende & inspirerende Rue Blaes in de Marollenwijk. L’ Aubette ziet zichzelf als een salad bar maar is ook de perfecte stop voor een ontbijt of verwarmende koffie. Bovendien dé plek in Brussel waar je voor slechts € 2,50 een croissant en koffie kan bestellen.

L’ Aubette mixt zijn charmes met een goeie service, lage prijzen en uitstekende koffie’s. Toe aan een lichte salade voor de lunch én wil je een plek waar de koffie héérlijk geurt en perfect smaakt? Dan is L’ Aubette zeker de moeite.

L’ Aubette, Rue Blaes 114, 1000 Brussel.

Goudblommeke in papier

Koffie kan je drinken in de hipste koffiebars maar natuurlijk ook in een oerdegelijk en klassiek Brussels café. En laat dat net de plaats bij uitstek zijn waar de charmes van onze hoofdstad welig tieren. Maak kennis met Goudblommeke in papier of op z’n Frans ‘La Fleur en papier doré‘.

Kom hier je koffie drinken op een typische regenachtige dag en je ademt echt de geschiedenis van de plek in. Dit café is er namelijk één met een verleden. In 1944 werd het café overgenomen door de kunsthandelaar, dichter en theatermaker Geert van Bruaene, die het zijn huidige naam gaf. Het werd een ontmoetingsplaats voor heel veel bekende kunstenaars van de surrealistische beweging, Cobra en het tijdschrift Tijd en Mens. Van Pierre Alechinsky, Louis Scutenaire, Rene Magritte, Marcel Lecomte, Hugo Claus en Louis Paul Boon. Tot op de dag van vandaag is dit café een artistiek-literair café. Verwacht je hier aan alles wat een café hebben moet inclusief sloten koffie.

Goudblommeke in papier, Cellebroerstraat 55, 1000 Brussel.