De meest foute uitspraak die ik vandaag al gehoord heb

Ik ben bijna zeker dat deze foute zin de voorbije uren weer op vele kantoren of bedrijven uitgesproken zijn. Als antwoord op de vraag: “en hoe was je weekend?” zullen weer een heleboel dames en heren gezegd hebben: “gezellig, zwaar, ik heb mijn dieet in elk geval weer goed naar de knoppen geholpen…” Iemand zei mij zelfs: ” ik voel me echt schuldig. Ik probeer altijd zo goed op te letten, maar ik heb het dit weekend weer duizend procent verknald op een verjaardagsfeestje”

Mensen die op hun lijn proberen te letten, merken maar al te vaak dat het weekend een flinke spelbreker kan zijn. Tenminste, zo ervaren ze dat. Alle goede voornemens die door de week worden gemaakt en die behoorlijk worden nageleefd, gaan in het weekend al dan niet bewust op de schop. En als je dan niet uitkijkt, dan zit je op maandag met een half schuldgevoel.

Maar dat is naar mijn bescheiden mening absoluut niet nodig. Mag ik eens een goede raad geven? Stop daar nu toch gewoon eens mee. Je leeft maar één keer. Als je een stevig weekend hebt gehad, voel je dan niet schuldig. Dat helpt niks. Probeer gewoon wat na te genieten. Wat je hebt gehad kunnen ze jou niet meer afpakken.

Ik weet nog uit de tijd dat ik zwaar aan het diëten was, dat de zondag bijna elke week mijn zonde-dag was. Ook al probeerde ik ontzettend op mijn dieet te letten, op zondag gingen we vaak toch uitgebreid op restaurant. Zo slaagde ik er in om mijn dieet vol te houden. En na zo’n zondag was ik meestal wat vermagerd: je verbrandingsoven schiet nog eens extra in gang als je eens zondigt.

Dus: veel sterkte vandaag. Natuurlijk is het goed om nu weer even licht en gezond te eten de komende dagen. Maar schaam je niet voor het voorbije weekend. Het was misschien voor de laatste keer mooi weer, en het is goed dat je gevierd hebt.