15 januari de dag van het geperste sap. Fruitsap zoals wij zeggen. Lekker maar niet per se zo gezond als je zou denken. Zeker fruitsap in flessen of brik is vaak bewerkt en bevat veel te veel suikers. Zelfs heerlijk vers geperst sinaasappelsap is een caloriebommetje en bevat veel suiker en is ongezonder dan een stuk fruit zelf omdat de vezels stuk gemaakt zijn, en die zijn net zo gezond. Maar goed, laat het je niet tegen houden om vers fruitsap te maken, want ongezond is het natuurlijk ook niet, en het is zo lekker.
Wat ik zelf nooit zo goed begrepen heb is dat onze Nederlandse vrienden het nooit over fruitsap of appelsiensap hebben, maar over jus d’orange. De Franse term dus. “Zjuderansj” zeggen ze dat, of toch zoiets. Maar het zotte is dat ze die term zelfs gebruiken voor andere sappen dan sinaasappelsap. Een jus d’orange van appel of van perzik. Wellicht omdat ze de Franse term in feite niet kennen. Maar voor ons Belgen klinkt het raar. Enfin: wij krijgen het niet uit onze strot geperst.
Nu ik een kleine maand aan het diëten en extra aan het sporten ben, probeer ik met echte zondes wat voorzichtig te zijn. Ik drink veel minder wijn, wat best wel lastig is voor mij, want een glaasje of twee, drie bij het eten was een dagelijkse plezante gewoonte … Lees meer
16 september is de dag van de onafhankelijkheid in Mexico, een absolute feestdag daar. Ik ben gek op Mexicaans eten, zeker als het top is klaar gemaakt en niet al te spicy … Lees meer
Zondag 15 september is linguini dag (of “linguine dag”). Het is een soort pasta die afkomstig is uit Italië. Het lijkt wat op spaghetti, maar is platter en iets breder, met de vorm van een lang, dunne lint … Lees meer
Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer
Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer
Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp … Lees meer