Wat een zalige drukke week voor ons. Ik heb best wat DJ-sets te draaien deze week. Vanavond mag ik zelfs voor, tijdens de pauze, en na de match van onze Rode Duivels tegen Estland DJ’n. Heerlijk wordt dat. Ik heb vandaag ook een kookdemonstratie en een wandellezing op Vitality Days in Kortrijk. Gisteren hadden we een uitgebreide fotoshoot voor nieuwe recepten en voor het nieuwe project dat ik op 23 november voor mag stellen.
Maar tussendoor hebben we ook nog eens buitenlands bezoek. Al meer dan 5 jaar zorgt Luis voor ons appartement als we niet in Barcelona zijn. Dat doet hij super consequent en met heel veel zorg en liefde. Hij is in al die jaren een vriend geworden waar we 100 procent op kunnen rekenen. En al jaren zeggen we: je moet eens op bezoek komen naar België. Maar met Covid was dat gewoon wat moeilijker. En nu we een lang weekend hadden zonder ochtendshows hebben we er eindelijk eens werk van kunnen maken.
Het bijzondere van zo’n buitenlands bezoek dat je het land wil laten zien, is dat je op die manier niet enkel gids, maar ook nog eens toerist in eigen land bent. Ik kan het iedereen aanraden, het is gewoon fantastisch. Wij zijn zo graag en vaak in Barcelona, en zijn betoverd door die stad. Maar Luis had net het omgekeerde. Ja, hij woont er graag, maar vindt het maar een gewone stad “met weinig geschiedenis”. Dat heeft hij gezegd. Letterlijk. Dat klopt niet helemaal, maar als je zo door Antwerpen, Brugge, Gent en Brussel loopt zie je inderdaad veel prachtige geschiedenis en grandeur in ons landje.
Kortom: Luis is super onder de indruk van België. En eerlijk gezegd, ik ben dat ook opnieuw. Het was zalig om Antwerpen zo eens te aanschouwen vanop het dak van het MAS, het was heerlijk varen met de bootjes in mijn zalige geboortestad Brugge. Ook al was Gent overvol door het Lichtfestival, het is ook een prachtige historische stad. En Brussel gisteren bij valavond, met zijn prachtige Grote Markt en later een etentje in de hoogste bol van het Atomium vond hij ook fantastisch.
Luis kan niet zwijgen over hoe mooi ons landje wel is. Hij houdt van de steden, van het lekkere eten (we hebben hem dan ook naar een paar mooie restaurants meegenomen) hij vindt de herfstkleuren van de bomen zo indrukwekkend, kortom, hij heeft genoten. En ikzelf ook. Op sommige plekken in ons land was ik misschien twintig jaar of langer niet geweest. En door alles ook zo door zijn ogen en vanuit zijn enthousiasme te kunnen bekijken heb ik ook opnieuw ontdekt hoe mooi België wel is.
En dan de hamvraag. Gisterenavond in onze bib, bij een glas calvados en een doosje Belgische pralines vroeg ik hem welke van de vier steden hij het mooiste vindt. Antwerpen, Brugge, Gent of Brussel. Ik ben geboren in Brugge, en grote fan van een voetbalploeg uit die stad, en historisch gezien is Brugge toch zondermeer de mooiste stad van ons land. En Luis had op voorhand gezegd dat hij zelfs in de school in Chili waar hij is opgegroeid, over Bruge geleerd had. En hij keek er zo naar uit om die stad met mij te zien.
Maar toch kon hij niet meteen antwoorden op mijn vraag. Alles is prachtig, zei hij. Elke stad heeft iets bijzonders. Het is een beetje appelen met peren vergelijken, enfin dat zei hij niet met zoveel woorden, want dat is een typisch Vlaamse uitdrukking, maar je snapt wat ik bedoel. Maar uiteindelijk had hij wel zijn favoriet. Voor hem is niet Brugge, Antwerpen of Brussel de mooiste stad, maar wel… Gent. De Artevelde stad is natuurlijk prachtig, en maar op zes kilometer van ons huis. Ik heb er ook zes jaar op internaat gezeten, dus ik hou ontzettend van Gent. En toch had ik deze keuze niet helemaal verwacht.
“Het is historisch zeer indrukwekkend,” zo zei hij, “met de prachtige kerken en oude straten, met het Gravensteen midden in de stad, en het water dat door de stad loopt, maar het lijkt me ook plezanter om in te leven dan Brugge. Brugge is voor mij meer een dorp.” De kapitein op het rondvaartbootje had gezegd dat er in de binnenstad van Brugge zo’n 20000 mensen wonen. En toen zei hij: “zo weinig, zoveel mensen wonen er in een paar huizenblokken in Barcelona. Het is meer een dorp dan een stad he? Zalig om eens te zien, maar om in te leven zou hij Gent dan toch verkiezen.”
Gent dus. Proficiat. Volgens onze gast de mooiste stad van België. Gentenaren zullen nu denken: Logisch, daar is geen discussie over, onze stad is wel degelijk de mooiste, maar smaken verschillen natuurlijk, en het is ook maar een momentopname. Maar toch: de beker gaat naar Artevelde en co.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer