Mosselrecept Sven Ornelis’ mama
Nieuws

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald. Zo vroeg in het jaar zijn de schelpen al goed gevuld. “Wij zien een mooie, veelbelovende kwaliteit, dat gaat de komende weken alleen maar beter worden,” aldus mosselkweker Jan Bout. Het biologisch gecertificeerde Zeeuwse streekproduct, vol van gezonde eiwitten is vanaf nu verkrijgbaar voor fijnproevers in zowel België als Nederland.

Alleen in de schone, voedselrijke wateren van Zeeland – de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte, beschutte locaties voor het kweken van mosselen aan touwen, boven in het water. Het voedselaanbod is hier beter, waardoor hangcultuurmosselen vroeger zijn te oogsten dan de mosselen van de bodem. Slechts 5% van het totale Zeeuwse mosselaanbod – zo’n 2 miljoen kilo – is hangcultuur. De Zeeuwse bodemcultuurmosselen worden vanaf 3 juli verwacht.

EERSTE TOUWEN MET 2024 OOGST ZEEUWSE HANGCULTUURMOSSELEN BOVEN WATER GEHAALD.3
Mosselrecept Sven Ornelis’ mama.2

De Zeeuwse hangcultuurkwekers brengen hun mosselen op de markt onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws, dat staat voor een 100% regionale herkomst. De kweek gebeurt geheel natuurlijk, op biologische wijze waardoor de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft. De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn dan ook MSC- en bio-gecertificeerd.

EERSTE TOUWEN MET 2024 OOGST ZEEUWSE HANGCULTUURMOSSELEN BOVEN WATER GEHAALD
Veelbelovende kwaliteit, bio-gecertificeerd en gezond
De eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen worden geproefd
EERSTE TOUWEN MET 2024 OOGST ZEEUWSE HANGCULTUURMOSSELEN BOVEN WATER GEHAALD.2

Mosselen zijn uitzonderlijke schelpdieren: voor hun voeding filteren ze algen uit het water en zetten deze om naar hoogwaardige gezonde eiwitten. In de kweek van hangcultuurmosselen hechten babymosselen (zogenaamd mosselzaad) zich in het water via de stroming vast aan touwen. De mosseltjes worden daarna in een soort kous ‘opgesokt’, zodat ze niet van de touwen vallen. In twee jaar groeien de kleine mosselen uit tot volwassen exemplaren.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer