Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald. Zo vroeg in het jaar zijn de schelpen al goed gevuld. “Wij zien een mooie, veelbelovende kwaliteit, dat gaat de komende weken alleen maar beter worden,” aldus mosselkweker Jan Bout. Het biologisch gecertificeerde Zeeuwse streekproduct, vol van gezonde eiwitten is vanaf nu verkrijgbaar voor fijnproevers in zowel België als Nederland.
Alleen in de schone, voedselrijke wateren van Zeeland – de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte, beschutte locaties voor het kweken van mosselen aan touwen, boven in het water. Het voedselaanbod is hier beter, waardoor hangcultuurmosselen vroeger zijn te oogsten dan de mosselen van de bodem. Slechts 5% van het totale Zeeuwse mosselaanbod – zo’n 2 miljoen kilo – is hangcultuur. De Zeeuwse bodemcultuurmosselen worden vanaf 3 juli verwacht.
De Zeeuwse hangcultuurkwekers brengen hun mosselen op de markt onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws, dat staat voor een 100% regionale herkomst. De kweek gebeurt geheel natuurlijk, op biologische wijze waardoor de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft. De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn dan ook MSC- en bio-gecertificeerd.
Mosselen zijn uitzonderlijke schelpdieren: voor hun voeding filteren ze algen uit het water en zetten deze om naar hoogwaardige gezonde eiwitten. In de kweek van hangcultuurmosselen hechten babymosselen (zogenaamd mosselzaad) zich in het water via de stroming vast aan touwen. De mosseltjes worden daarna in een soort kous ‘opgesokt’, zodat ze niet van de touwen vallen. In twee jaar groeien de kleine mosselen uit tot volwassen exemplaren.
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer