Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald. Zo vroeg in het jaar zijn de schelpen al goed gevuld. “Wij zien een mooie, veelbelovende kwaliteit, dat gaat de komende weken alleen maar beter worden,” aldus mosselkweker Jan Bout. Het biologisch gecertificeerde Zeeuwse streekproduct, vol van gezonde eiwitten is vanaf nu verkrijgbaar voor fijnproevers in zowel België als Nederland.
Alleen in de schone, voedselrijke wateren van Zeeland – de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte, beschutte locaties voor het kweken van mosselen aan touwen, boven in het water. Het voedselaanbod is hier beter, waardoor hangcultuurmosselen vroeger zijn te oogsten dan de mosselen van de bodem. Slechts 5% van het totale Zeeuwse mosselaanbod – zo’n 2 miljoen kilo – is hangcultuur. De Zeeuwse bodemcultuurmosselen worden vanaf 3 juli verwacht.
De Zeeuwse hangcultuurkwekers brengen hun mosselen op de markt onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws, dat staat voor een 100% regionale herkomst. De kweek gebeurt geheel natuurlijk, op biologische wijze waardoor de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft. De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn dan ook MSC- en bio-gecertificeerd.
Mosselen zijn uitzonderlijke schelpdieren: voor hun voeding filteren ze algen uit het water en zetten deze om naar hoogwaardige gezonde eiwitten. In de kweek van hangcultuurmosselen hechten babymosselen (zogenaamd mosselzaad) zich in het water via de stroming vast aan touwen. De mosseltjes worden daarna in een soort kous ‘opgesokt’, zodat ze niet van de touwen vallen. In twee jaar groeien de kleine mosselen uit tot volwassen exemplaren.
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer
In mijn boek “Waarom Wandelen” dat hier nog altijd te koop is, schrijf ik het uitgebreid: wandelen is goed. Erg goed. En gezond. Want wandelen helpt uiteraard fantastisch om veel calorieën en dus ook vet te verbranden, daar is geen discussie over … Lees meer
Van mij mag je cappuccino drinken op elk uur van de dag. Ik ben niet van de koffie-politie en mensen drinken wat ze willen wanneer ze dat willen. Maar Italianen zijn daar een stukje strenger in … Lees meer
Het is herfstvakantie. Enfin, voor mij. Even een weekje zonder ochtendshow. Even een weekje langer uitslapen. Even een weekje Barcelona. Kortom: even genieten … Lees meer
Dinsdag 22 oktober is wereld notendag. Nu ik weer volop aan het afvallen ben eet ik graag wat noten tussendoor. Een handjevol kan mij al voldoende energie en kracht geven en dat is ook logisch, want noten zijn over het algemeen zeer gezond en bevatten veel essentiële voedingsstoffen, zoals gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen … Lees meer
Het is eindelijk zo ver. Nadat we een dikke vier jaar in Lochristi wonen zijn we eindelijk onze tuin in orde aan het brengen. Nu, we hadden altijd al een mooie oude tuin met veel prachtige grote bomen … Lees meer
19 oktober is internationale ‘Gin & Tonic Day’. De super populaire combinatie van gin en tonic komt oorspronkelijk uit Brits-Indië. In de tijd van het koloniale rijk dronken de Britse soldaten en kolonisten tonic-water, dat kinine bevatte, om malaria te voorkomen … Lees meer