De Pastorale in Reet ** op uitnodiging van Elvea

Vorige donderdag was een topavondje. Eerlijk is eerlijk: er komen veel uitnodigingen in de bus gevallen voor superfijne etentjes en persvoorstellingen van mooie producten, maar gezien de drukke agenda is het zelden mogelijk om daarop in te gaan. Maar wanneer je wordt uitgenodigd naar de Pastorale, het tweesterrenrestaurant van Bart De Pooter in Reet, dan check je de agenda toch eens dubbel. Vooral omdat het jaren geleden was dat ik er nog eens was. Na een uitstekend diner daar, zeker tien jaar geleden hebben we daar nog uren zitten napraten met mijn goede vriend Felice en zijn partner. Misschien wel één van onze tofste en langste babbels ooit, dus de Pastorale is altijd wel een bijzonder plekje voor me geweest.

De uitnodiging kwam trouwens van de mensen van Elvea, het Italiaanse tomatenmerk uit Angri (salerno) dat al bestaat sinds 1885 en opgericht werd door de twee gebroeders Luigi en Francesco Vitelli. Elvea had donderdag veel goed nieuws te vertellen. Sinds 1 januari 2019 bevatten alle verpakkingen van Elvea namelijk meer informatie, communiceren op 100% transparante wijze is belangrijk voor dit 100% Italiaanse merk. Zo staat nu bijvoorbeeld ook de Nutri-score van de producten op de verpakking, waarbij A staat voor ‘geschikt om dagelijks te gebruiken in een evenwichtig en gezond voedingspatroon’ en 44 van de 45 producten van Elvea hebben die score. Het gaat dan ook over ‘tomaten‘ zondermeer, dus zonder bewaarmiddelen, kunstmatige toevoegingen, kleurstoffen, en toegevoegde suikers. Tomaten zijn uiteraard glutenvrij en vegan.

Op basis van en geïnspireerd door de natuurlijke tomatenproducten van Elvea, creëerde Bart De Pooter een heerlijk diner, waarin de tomaten uiteraard steeds de hoofdrol speelden, tot in het dessert toe. We kregen dit zalige menu geserveerd:

 

Aperitief (geklaard tomatensap) + Fingerfood

Gerookte makreel met passata, tomatenwater, gerookte avocado, amaranth, kiwi, dille

Koolvis getrokken in polpa, peterseliewortel, zongedroogde tomaten, quinoa

Virtuele tomaat

Dikke merci voor de uitnodiging Elvea, ik was al een fan van jullie (h)eerlijke Italiaanse tomaten, en ik zal er nu met minstens evenveel smaak en plezier mee aan de slag gaan. Iets bescheidener dan de tweesterrenchef van de Pastorale, maar met evenveel smaak en goesting. En naar de Pastorale gaan we snel nog eens terug, om de andere gerechten van de chef nog eens te proeven in een degustatiemenu.