Vorige donderdag was een topavondje. Eerlijk is eerlijk: er komen veel uitnodigingen in de bus gevallen voor superfijne etentjes en persvoorstellingen van mooie producten, maar gezien de drukke agenda is het zelden mogelijk om daarop in te gaan. Maar wanneer je wordt uitgenodigd naar de Pastorale, het tweesterrenrestaurant van Bart De Pooter in Reet, dan check je de agenda toch eens dubbel. Vooral omdat het jaren geleden was dat ik er nog eens was. Na een uitstekend diner daar, zeker tien jaar geleden hebben we daar nog uren zitten napraten met mijn goede vriend Felice en zijn partner. Misschien wel één van onze tofste en langste babbels ooit, dus de Pastorale is altijd wel een bijzonder plekje voor me geweest.
De uitnodiging kwam trouwens van de mensen van Elvea, het Italiaanse tomatenmerk uit Angri (salerno) dat al bestaat sinds 1885 en opgericht werd door de twee gebroeders Luigi en Francesco Vitelli. Elvea had donderdag veel goed nieuws te vertellen. Sinds 1 januari 2019 bevatten alle verpakkingen van Elvea namelijk meer informatie, communiceren op 100% transparante wijze is belangrijk voor dit 100% Italiaanse merk. Zo staat nu bijvoorbeeld ook de Nutri-score van de producten op de verpakking, waarbij A staat voor ‘geschikt om dagelijks te gebruiken in een evenwichtig en gezond voedingspatroon’ en 44 van de 45 producten van Elvea hebben die score. Het gaat dan ook over ‘tomaten‘ zondermeer, dus zonder bewaarmiddelen, kunstmatige toevoegingen, kleurstoffen, en toegevoegde suikers. Tomaten zijn uiteraard glutenvrij en vegan.
Op basis van en geïnspireerd door de natuurlijke tomatenproducten van Elvea, creëerde Bart De Pooter een heerlijk diner, waarin de tomaten uiteraard steeds de hoofdrol speelden, tot in het dessert toe. We kregen dit zalige menu geserveerd:
Aperitief (geklaard tomatensap) + Fingerfood
Gerookte makreel met passata, tomatenwater, gerookte avocado, amaranth, kiwi, dille
Koolvis getrokken in polpa, peterseliewortel, zongedroogde tomaten, quinoa
Virtuele tomaat
Dikke merci voor de uitnodiging Elvea, ik was al een fan van jullie (h)eerlijke Italiaanse tomaten, en ik zal er nu met minstens evenveel smaak en plezier mee aan de slag gaan. Iets bescheidener dan de tweesterrenchef van de Pastorale, maar met evenveel smaak en goesting. En naar de Pastorale gaan we snel nog eens terug, om de andere gerechten van de chef nog eens te proeven in een degustatiemenu.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer