De perfecte truc om oude wijn te redden!
Nieuws

De perfecte truc om oude wijn te redden!

Heb je dat ook wel eens voor? Dat je ergens van een familielid, bij een erfenis of zo, een oude fles wijn krijgt. Of misschien heb je zelf wel oude wijn in de kelder liggen omdat je die ooit gekocht hebt. En wanneer je zo’n oude fles dan openmaakt, dan breekt de kurk in duizend stukken of zakt zelfs half  in de fles. Wanneer de wijn kapot is, zul je het meteen proeven. Zure of brakke of muffe wijn herken je meteen aan de smaak. Maar die gebroken kurk hoeft je wijn heus niet te verpesten.

Jorge, mijn gastheer in Frankrijk de eerste dagen van de vakantie heeft een paar opmerkelijke oude rode wijnen uit zijn prachtige collectie voor me opengedaan. En van de helft van die flessen was de kurk kapot, of brak die bij het openen van de fles met een kurkentrekker gewoon middendoor. Maar wat hij deed was simpel, maar geniaal. Hij goot de fles met restjes kurk en al door een simpele koffiefilter in een decanteerfles. Hij zei er wel bij dat de trechter enkel voor wijn wordt gebruikt en nooit voor koffie. Want die koffiesmaak trekt er toch altijd wat in, en die zou die heerlijke oude wijnen uiteraard verpesten.

Topidee van Jorge! Ik ga het ook thuis op die manier aanpakken voortaan. Want niks zo onsmakelijk als kurk in je wijn!

De perfecte truc om oude wijn te redden!
De perfecte truc om oude wijn te redden!

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer