De perfecte truc om oude wijn te redden!

Heb je dat ook wel eens voor? Dat je ergens van een familielid, bij een erfenis of zo, een oude fles wijn krijgt. Of misschien heb je zelf wel oude wijn in de kelder liggen omdat je die ooit gekocht hebt. En wanneer je zo’n oude fles dan openmaakt, dan breekt de kurk in duizend stukken of zakt zelfs half ┬áin de fles. Wanneer de wijn kapot is, zul je het meteen proeven. Zure of brakke of muffe wijn herken je meteen aan de smaak. Maar die gebroken kurk hoeft je wijn heus niet te verpesten.

Jorge, mijn gastheer in Frankrijk de eerste dagen van de vakantie heeft een paar opmerkelijke oude rode wijnen uit zijn prachtige collectie voor me opengedaan. En van de helft van die flessen was de kurk kapot, of brak die bij het openen van de fles met een kurkentrekker gewoon middendoor. Maar wat hij deed was simpel, maar geniaal. Hij goot de fles met restjes kurk en al door een simpele koffiefilter in een decanteerfles. Hij zei er wel bij dat de trechter enkel voor wijn wordt gebruikt en nooit voor koffie. Want die koffiesmaak trekt er toch altijd wat in, en die zou die heerlijke oude wijnen uiteraard verpesten.

Topidee van Jorge! Ik ga het ook thuis op die manier aanpakken voortaan. Want niks zo onsmakelijk als kurk in je wijn!