De perfecte truc om oude wijn te redden!
Nieuws

De perfecte truc om oude wijn te redden!

Heb je dat ook wel eens voor? Dat je ergens van een familielid, bij een erfenis of zo, een oude fles wijn krijgt. Of misschien heb je zelf wel oude wijn in de kelder liggen omdat je die ooit gekocht hebt. En wanneer je zo’n oude fles dan openmaakt, dan breekt de kurk in duizend stukken of zakt zelfs half  in de fles. Wanneer de wijn kapot is, zul je het meteen proeven. Zure of brakke of muffe wijn herken je meteen aan de smaak. Maar die gebroken kurk hoeft je wijn heus niet te verpesten.

Jorge, mijn gastheer in Frankrijk de eerste dagen van de vakantie heeft een paar opmerkelijke oude rode wijnen uit zijn prachtige collectie voor me opengedaan. En van de helft van die flessen was de kurk kapot, of brak die bij het openen van de fles met een kurkentrekker gewoon middendoor. Maar wat hij deed was simpel, maar geniaal. Hij goot de fles met restjes kurk en al door een simpele koffiefilter in een decanteerfles. Hij zei er wel bij dat de trechter enkel voor wijn wordt gebruikt en nooit voor koffie. Want die koffiesmaak trekt er toch altijd wat in, en die zou die heerlijke oude wijnen uiteraard verpesten.

Topidee van Jorge! Ik ga het ook thuis op die manier aanpakken voortaan. Want niks zo onsmakelijk als kurk in je wijn!

De perfecte truc om oude wijn te redden!
De perfecte truc om oude wijn te redden!

Gerelateerde nieuwsberichten

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer