De reistips van onze bekendste beenhouwer: Hendrik Dierendonck
Nieuws

De reistips van onze bekendste beenhouwer: Hendrik Dierendonck

Hendrick Dierendonck is zo’n beetje de bekendste beenhouwer van ons land. Zijn beenhouwerij, met enkel het beste kwaliteitsvlees kun je vinden in Sint-Idisbald. In 2001 namen Dierendonck en zijn vrouw Evelyne de slagerij van Dierendoncks vader over. Hij werd zeer succesvol met zijn promotie van lokaal vlees, onder meer van het West-Vlaams rood rund, en het gebruik van alle delen van het dier voor consumptie.

In 2011 opende hij een tweede slagerij te Nieuwpoort, later kwam er nog een derde locatie bij in de Katelijnestraat in Brussel. Dierendonck levert ook aan de allerbeste sterrenrestaurants en topbrasserieën. Hij heeft ook z’n eigen vleesrestaurant: Carcasse. Verder reist hij voor z’n passie de wereld rond, en is hij ook op sociale media een perfecte ambassadeur voor topvlees van bij ons. Wij vroegen Hendrik naar z’n zomertips.

De reistips van onze bekendste beenhouwer: Hendrik Dierendonck
De reistips van onze bekendste beenhouwer: Hendrik Dierendonck

Wat is je beste reisbestemming ooit?

Hoh, ik heb al zo vaak unieke locaties meegemaakt, en duur of niet duur doet er vaak niet toe. Maar de juiste sfeer, setting, gemoedsrust, en personen rondom je maken wel het verschil. Soms klopt het plaatje gewoon. De laatste jaren heb ik al redelijk wat door mijn werk kunnen rondreizen; ik had me vroeger nooit kunnen voorstellen om als beenhouwer zo de wereld te mogen zien. Ik word soms geïnviteerd op unieke locaties en de mensen die ik daar leer kennen zorgen daar dan voor een veel wijdere kijk op alles

Ik vind het niet zo evident om te zeggen welke reisbestemming de mooiste was, maar één van mijn zaligste ervaringen was vast en zeker Sarteano in Italië in het zuiden van Toscane. We logeerden er in een prachtig hotel (blijkbaar eigendom van een Amerikaanse rechter) dat zowat het hele dorpje in beslag nam en boven op een berg lag. De rust, de setting en het uitzicht waren werkelijk uniek. Total relax met een lekker wijntje, beter bestaat niet.

Eten op vakantie, wat moet dat voor jou zijn?

Lekker eten is wel vaak een hoofdbestanddeel van mijn reis. Daarom moet het heus niet moeilijk of complex zijn. Maar als we aan het ontbijten zijn bespreken we al samen waar of wat we ‘s middags en/of ‘s avonds gaan eten. Meestal gaan we dan op zoek naar restaurantjes waar de lokale mensen eten, gewoon lekkere local food, met typische recepten eigen aan de streek. Vaak vind ik zo’n plekjes echte ontdekkingen. In het leven is het belangrijk dat de dingen juist samenvallen en uit gaan eten is daar het grootste voorbeeld van: waarom past die lokale wijn vaak soms zo goed bij die lokale voeding? Dat is gewoon erfgoed …

Wat is de beste maaltijd die je ooit at in het buitenland?

Ook niet evident. Zoals ik al zei: we zijn al veel lekker gaan eten in het buitenland, maar als ik dan toch één restaurant moet kiezen dat me bijzonder is bijgebleven dan is het toch Arca in Tulum Een Mexicaans bbq-restaurant op een unieke locatie. Alle gerechten worden er ook zo speciaal gebracht, met vooral veel lekkere lokale smaken. De combinaties die ze daar serveren worden uniek gepresenteerd met vaak ook heel lekkere mezcal bij (Mescal (of: mezcal) is een Mexicaanse soort gedistilleerde alcoholische drank, gemaakt van de Agave americana.)

Hoe zag de zomervakantie 2019 er uit?

Dit jaar gingen we weer eens naar Ibiza… Ik moest eerst 3 dagen werken op een event in San Francisco. En daarna vloog ik rechtstreeks de familie achterna. Ibiza was een tijdje geleden maar voor ons is het daar een echte rust- of familievakantie. Ver weg van alles en iedereen huren we een huisje op een unieke lokatie, je weet wel: even naar beneden wandelen en je zit in een klein baaitje waar we zo’n klein boemelbootje huren zonder vaarbrevet. Niks fancy maar ik hou wel van de sfeer daar en we doen er zowel bbq’s thuis of we zoeken ergens een klein weg gestoken restaurantje waar het gezellig tafelen is. Het mooie leven.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer