Hendrick Dierendonck is zo’n beetje de bekendste beenhouwer van ons land. Zijn beenhouwerij, met enkel het beste kwaliteitsvlees kun je vinden in Sint-Idisbald. In 2001 namen Dierendonck en zijn vrouw Evelyne de slagerij van Dierendoncks vader over. Hij werd zeer succesvol met zijn promotie van lokaal vlees, onder meer van het West-Vlaams rood rund, en het gebruik van alle delen van het dier voor consumptie.
In 2011 opende hij een tweede slagerij te Nieuwpoort, later kwam er nog een derde locatie bij in de Katelijnestraat in Brussel. Dierendonck levert ook aan de allerbeste sterrenrestaurants en topbrasserieën. Hij heeft ook z’n eigen vleesrestaurant: Carcasse. Verder reist hij voor z’n passie de wereld rond, en is hij ook op sociale media een perfecte ambassadeur voor topvlees van bij ons. Wij vroegen Hendrik naar z’n zomertips.
Hoh, ik heb al zo vaak unieke locaties meegemaakt, en duur of niet duur doet er vaak niet toe. Maar de juiste sfeer, setting, gemoedsrust, en personen rondom je maken wel het verschil. Soms klopt het plaatje gewoon. De laatste jaren heb ik al redelijk wat door mijn werk kunnen rondreizen; ik had me vroeger nooit kunnen voorstellen om als beenhouwer zo de wereld te mogen zien. Ik word soms geïnviteerd op unieke locaties en de mensen die ik daar leer kennen zorgen daar dan voor een veel wijdere kijk op alles
Ik vind het niet zo evident om te zeggen welke reisbestemming de mooiste was, maar één van mijn zaligste ervaringen was vast en zeker Sarteano in Italië in het zuiden van Toscane. We logeerden er in een prachtig hotel (blijkbaar eigendom van een Amerikaanse rechter) dat zowat het hele dorpje in beslag nam en boven op een berg lag. De rust, de setting en het uitzicht waren werkelijk uniek. Total relax met een lekker wijntje, beter bestaat niet.
Lekker eten is wel vaak een hoofdbestanddeel van mijn reis. Daarom moet het heus niet moeilijk of complex zijn. Maar als we aan het ontbijten zijn bespreken we al samen waar of wat we ’s middags en/of ’s avonds gaan eten. Meestal gaan we dan op zoek naar restaurantjes waar de lokale mensen eten, gewoon lekkere local food, met typische recepten eigen aan de streek. Vaak vind ik zo’n plekjes echte ontdekkingen. In het leven is het belangrijk dat de dingen juist samenvallen en uit gaan eten is daar het grootste voorbeeld van: waarom past die lokale wijn vaak soms zo goed bij die lokale voeding? Dat is gewoon erfgoed …
Ook niet evident. Zoals ik al zei: we zijn al veel lekker gaan eten in het buitenland, maar als ik dan toch één restaurant moet kiezen dat me bijzonder is bijgebleven dan is het toch Arca in Tulum Een Mexicaans bbq-restaurant op een unieke locatie. Alle gerechten worden er ook zo speciaal gebracht, met vooral veel lekkere lokale smaken. De combinaties die ze daar serveren worden uniek gepresenteerd met vaak ook heel lekkere mezcal bij (Mescal (of: mezcal) is een Mexicaanse soort gedistilleerde alcoholische drank, gemaakt van de Agave americana.)
Dit jaar gingen we weer eens naar Ibiza… Ik moest eerst 3 dagen werken op een event in San Francisco. En daarna vloog ik rechtstreeks de familie achterna. Ibiza was een tijdje geleden maar voor ons is het daar een echte rust- of familievakantie. Ver weg van alles en iedereen huren we een huisje op een unieke lokatie, je weet wel: even naar beneden wandelen en je zit in een klein baaitje waar we zo’n klein boemelbootje huren zonder vaarbrevet. Niks fancy maar ik hou wel van de sfeer daar en we doen er zowel bbq’s thuis of we zoeken ergens een klein weg gestoken restaurantje waar het gezellig tafelen is. Het mooie leven.
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer