De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
Nieuws

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Goed nieuws. De nieuwe Gault & Millau Gids is er, en Nederland is het gastland. Niet onlogisch, vind ik, want de Nederlandse keuken heeft de afgelopen jaren een gigantische evolutie doorgemaakt. Nederland is meer dan ooit een culinaire topbestemming geworden. Ik ga graag en vaak tafelen bij onze Noorderburen, en ik schrijf het hier ook al jaren op deze blog: de betere keuken in Nederland is echt heel innovatief bezig, maar focust tegelijk wel op de eigen producten en op duurzaamheid.

De Nederlandse chefs durven ook een stukje te experimenteren. Ze zijn technisch ook steeds beter geschoold. En in de culinaire gidsen scoren hun restaurants dan ook steeds beter. Dat merk je dus ook al een tijdje bij Gault & Millau, waarin steeds meer Nederlandse restaurants hun plekje opeisen, en topscores verdienen. Ja, ik ben al jaren fan van de Nederlandse keuken.

Dat Nederland nu ook gastland is van de gids, is omdat de Nederlandse toeristische dienst met de campagne ‘Culinair Nederland’ in 2021, Nederland nog meer op de kaart wil zetten als culinaire reisbestemming. Er zullen het komende jaar, na de lockdown natuurlijk, veel toffe culinaire activiteiten plaatsvinden. Zo gaan Belgische chefs volgend jaar op pad met Nederlandse chefs in de vijf belangrijkste culinaire regio’s.

En ik mag nog niet teveel verklappen, maar ook de lezers en volgers van Would Be Chef gaan in 2021 culinair Nederland op topniveau kunnen ontdekken. Meer vertel ik daar later zeker over. Dit zijn trouwens de vijf Nederlandse regio’s die volgend jaar culinair in de kijker worden geplaatst. En die regio’s gaan we hier op de blog (en daar ter plekke) dus samen gaan ontdekken. Ik kijk er al naar uit!

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Cheese Valley – echte Goudse boerenkazen

Niet geheel onlogisch is er in Nederland een gebied dat Cheese Valley heet, bestaande uit vier regio’s: Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Woerden en Krimpenerwaard. Een oase van rust waar de koeien die staan te grazen in de prachtige polders misschien wel de belangrijkste inwoners zijn. Hun verse melk vormt namelijk de basis van de alom bekende boerenkazen. De gemene deler tussen de kazen is de ambachtelijke productie in de vele familieboerderijen en hun terechte fierheid op het product. Breng een bezoek aan Cheese Valley om te ervaren hoe Nederlandse, creatieve chefs de oerdegelijke traditie van boerenkazen omtoveren tot een innovatief bordje smaakgeluk.

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Veluwe – natuurkeuken en wild

De Veluwe is een 1000 km² groot, ongerept natuurgebied dat de thuisbasis vormt voor vele edelherten en wilde zwijnen. Het gebied kent een actief natuurbeheer, zodat de verschillende landschappen worden behouden. Ook jagen vormt hier een onmisbaar onderdeel van. Een teveel aan wild zorgt namelijk voor overbegrazing en schade aan jonge bomen. De vruchtbare omgeving zorgt ervoor dat het wild van de Veluwe nét altijd dat tikkeltje meer smaakt. Beter doorbloed, donkerdere kleur en puurder van smaak. Daarnaast bepalen de verse kruiden en paddenstoelen het verdere smakenpallet van de regio. Zo geniet je er van een smeuïg stoofpotje of krokant dichtgeschroeid stukje vlees in een van de vele restaurants omringd door dezelfde bossen.

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Zeeland – heerlijke schaal- en schelpdieren

Drie keer ‘Z’: zilte zaligheden van Zeeland. De eilandengroep Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland. Naast sappige dialecten wordt de regio ook getypeerd door zijn rijke wateren: Oosterschelde, Westerschelde en de Noordzee. Ze vormen kweekvijvers voor vis, schaaldieren en zeegroenten. En zo pakt Zeeland uit met de heerlijkste mosselen, lekkerste oesters en de unieke Oosterscheldekreeft. Ook de zeegroentenboeren vormen een belangrijke troef voor Zeeland. Zo stoot je op akkers met zeekraal, zeevenkel en oesterbladen. Komt het water aan je lippen te staan? Zeeland is dichterbij dan je denkt.

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Limburg – Nederlandse wijnen en asperges

Nederlands Limburg is een veelzijdige provincie wat gastronomie betreft. Op de uitgestrekte velden en weilanden tref je wilde zwijnen, Hereford runderen en kuddes schapen geleid door schaapherders aan. In de lente staat Limburg in het teken van het ‘witte goud’: de asperges. Daarnaast maakt de unieke samenstelling van de Limburgse grond het een ideale locatie voor stevige wijnranken. De harde bodem dwingt de wortels van de wijnranken diep in de grond, op zoek naar voedingsstoffen en mineralen. Zo wordt de Limburgse wijn getypeerd door een volle smaak. Een ideale combinatie met ander Limburgs lekkers.

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Brabant – ongekende gastvrijheid en top culinair niveau

Het meest Bourgondische stukje van Nederland, dat is de provincie Noord-Brabant. Daar wordt goed eten gecombineerd met de Brabantse gezelligheid. In de maanden mei, juni en juli staat Noord-Brabant in het teken van de triple A: asperges, aardbeien en ansjovis. Tijdens die maanden kan je in sommige restaurants zelfs profiteren van een AAA-menu. Een vierde A die de provincie typeert zijn de aardappelen. Met het befaamde kunstwerk ‘De Aardappeleters’ van Vincent Van Gogh legt Noord-Brabant ook graag de link met haar rijke culturele verleden als kunstprovincie.

Meer proeven van de culinaire kracht van Nederland doe je hier. De Gault & Millau Gids vind je bij je dagbladhandelaar of online op de webshop van Gault & Millau. Of surf naar de website van Culinair Nederland voor nog meer inspiratie. Smakelijk!

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer