De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
Nieuws

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Goed nieuws. De nieuwe Gault & Millau Gids is er, en Nederland is het gastland. Niet onlogisch, vind ik, want de Nederlandse keuken heeft de afgelopen jaren een gigantische evolutie doorgemaakt. Nederland is meer dan ooit een culinaire topbestemming geworden. Ik ga graag en vaak tafelen bij onze Noorderburen, en ik schrijf het hier ook al jaren op deze blog: de betere keuken in Nederland is echt heel innovatief bezig, maar focust tegelijk wel op de eigen producten en op duurzaamheid.

De Nederlandse chefs durven ook een stukje te experimenteren. Ze zijn technisch ook steeds beter geschoold. En in de culinaire gidsen scoren hun restaurants dan ook steeds beter. Dat merk je dus ook al een tijdje bij Gault & Millau, waarin steeds meer Nederlandse restaurants hun plekje opeisen, en topscores verdienen. Ja, ik ben al jaren fan van de Nederlandse keuken.

Dat Nederland nu ook gastland is van de gids, is omdat de Nederlandse toeristische dienst met de campagne ‘Culinair Nederland’ in 2021, Nederland nog meer op de kaart wil zetten als culinaire reisbestemming. Er zullen het komende jaar, na de lockdown natuurlijk, veel toffe culinaire activiteiten plaatsvinden. Zo gaan Belgische chefs volgend jaar op pad met Nederlandse chefs in de vijf belangrijkste culinaire regio’s.

En ik mag nog niet teveel verklappen, maar ook de lezers en volgers van Would Be Chef gaan in 2021 culinair Nederland op topniveau kunnen ontdekken. Meer vertel ik daar later zeker over. Dit zijn trouwens de vijf Nederlandse regio’s die volgend jaar culinair in de kijker worden geplaatst. En die regio’s gaan we hier op de blog (en daar ter plekke) dus samen gaan ontdekken. Ik kijk er al naar uit!

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Cheese Valley – echte Goudse boerenkazen

Niet geheel onlogisch is er in Nederland een gebied dat Cheese Valley heet, bestaande uit vier regio’s: Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Woerden en Krimpenerwaard. Een oase van rust waar de koeien die staan te grazen in de prachtige polders misschien wel de belangrijkste inwoners zijn. Hun verse melk vormt namelijk de basis van de alom bekende boerenkazen. De gemene deler tussen de kazen is de ambachtelijke productie in de vele familieboerderijen en hun terechte fierheid op het product. Breng een bezoek aan Cheese Valley om te ervaren hoe Nederlandse, creatieve chefs de oerdegelijke traditie van boerenkazen omtoveren tot een innovatief bordje smaakgeluk.

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Veluwe – natuurkeuken en wild

De Veluwe is een 1000 km² groot, ongerept natuurgebied dat de thuisbasis vormt voor vele edelherten en wilde zwijnen. Het gebied kent een actief natuurbeheer, zodat de verschillende landschappen worden behouden. Ook jagen vormt hier een onmisbaar onderdeel van. Een teveel aan wild zorgt namelijk voor overbegrazing en schade aan jonge bomen. De vruchtbare omgeving zorgt ervoor dat het wild van de Veluwe nét altijd dat tikkeltje meer smaakt. Beter doorbloed, donkerdere kleur en puurder van smaak. Daarnaast bepalen de verse kruiden en paddenstoelen het verdere smakenpallet van de regio. Zo geniet je er van een smeuïg stoofpotje of krokant dichtgeschroeid stukje vlees in een van de vele restaurants omringd door dezelfde bossen.

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Zeeland – heerlijke schaal- en schelpdieren

Drie keer ‘Z’: zilte zaligheden van Zeeland. De eilandengroep Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland. Naast sappige dialecten wordt de regio ook getypeerd door zijn rijke wateren: Oosterschelde, Westerschelde en de Noordzee. Ze vormen kweekvijvers voor vis, schaaldieren en zeegroenten. En zo pakt Zeeland uit met de heerlijkste mosselen, lekkerste oesters en de unieke Oosterscheldekreeft. Ook de zeegroentenboeren vormen een belangrijke troef voor Zeeland. Zo stoot je op akkers met zeekraal, zeevenkel en oesterbladen. Komt het water aan je lippen te staan? Zeeland is dichterbij dan je denkt.

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Limburg – Nederlandse wijnen en asperges

Nederlands Limburg is een veelzijdige provincie wat gastronomie betreft. Op de uitgestrekte velden en weilanden tref je wilde zwijnen, Hereford runderen en kuddes schapen geleid door schaapherders aan. In de lente staat Limburg in het teken van het ‘witte goud’: de asperges. Daarnaast maakt de unieke samenstelling van de Limburgse grond het een ideale locatie voor stevige wijnranken. De harde bodem dwingt de wortels van de wijnranken diep in de grond, op zoek naar voedingsstoffen en mineralen. Zo wordt de Limburgse wijn getypeerd door een volle smaak. Een ideale combinatie met ander Limburgs lekkers.

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Brabant – ongekende gastvrijheid en top culinair niveau

Het meest Bourgondische stukje van Nederland, dat is de provincie Noord-Brabant. Daar wordt goed eten gecombineerd met de Brabantse gezelligheid. In de maanden mei, juni en juli staat Noord-Brabant in het teken van de triple A: asperges, aardbeien en ansjovis. Tijdens die maanden kan je in sommige restaurants zelfs profiteren van een AAA-menu. Een vierde A die de provincie typeert zijn de aardappelen. Met het befaamde kunstwerk ‘De Aardappeleters’ van Vincent Van Gogh legt Noord-Brabant ook graag de link met haar rijke culturele verleden als kunstprovincie.

Meer proeven van de culinaire kracht van Nederland doe je hier. De Gault & Millau Gids vind je bij je dagbladhandelaar of online op de webshop van Gault & Millau. Of surf naar de website van Culinair Nederland voor nog meer inspiratie. Smakelijk!

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer