De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
Nieuws

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Goed nieuws. De nieuwe Gault & Millau Gids is er, en Nederland is het gastland. Niet onlogisch, vind ik, want de Nederlandse keuken heeft de afgelopen jaren een gigantische evolutie doorgemaakt. Nederland is meer dan ooit een culinaire topbestemming geworden. Ik ga graag en vaak tafelen bij onze Noorderburen, en ik schrijf het hier ook al jaren op deze blog: de betere keuken in Nederland is echt heel innovatief bezig, maar focust tegelijk wel op de eigen producten en op duurzaamheid.

De Nederlandse chefs durven ook een stukje te experimenteren. Ze zijn technisch ook steeds beter geschoold. En in de culinaire gidsen scoren hun restaurants dan ook steeds beter. Dat merk je dus ook al een tijdje bij Gault & Millau, waarin steeds meer Nederlandse restaurants hun plekje opeisen, en topscores verdienen. Ja, ik ben al jaren fan van de Nederlandse keuken.

Dat Nederland nu ook gastland is van de gids, is omdat de Nederlandse toeristische dienst met de campagne ‘Culinair Nederland’ in 2021, Nederland nog meer op de kaart wil zetten als culinaire reisbestemming. Er zullen het komende jaar, na de lockdown natuurlijk, veel toffe culinaire activiteiten plaatsvinden. Zo gaan Belgische chefs volgend jaar op pad met Nederlandse chefs in de vijf belangrijkste culinaire regio’s.

En ik mag nog niet teveel verklappen, maar ook de lezers en volgers van Would Be Chef gaan in 2021 culinair Nederland op topniveau kunnen ontdekken. Meer vertel ik daar later zeker over. Dit zijn trouwens de vijf Nederlandse regio’s die volgend jaar culinair in de kijker worden geplaatst. En die regio’s gaan we hier op de blog (en daar ter plekke) dus samen gaan ontdekken. Ik kijk er al naar uit!

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Cheese Valley – echte Goudse boerenkazen

Niet geheel onlogisch is er in Nederland een gebied dat Cheese Valley heet, bestaande uit vier regio’s: Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Woerden en Krimpenerwaard. Een oase van rust waar de koeien die staan te grazen in de prachtige polders misschien wel de belangrijkste inwoners zijn. Hun verse melk vormt namelijk de basis van de alom bekende boerenkazen. De gemene deler tussen de kazen is de ambachtelijke productie in de vele familieboerderijen en hun terechte fierheid op het product. Breng een bezoek aan Cheese Valley om te ervaren hoe Nederlandse, creatieve chefs de oerdegelijke traditie van boerenkazen omtoveren tot een innovatief bordje smaakgeluk.

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Veluwe – natuurkeuken en wild

De Veluwe is een 1000 km² groot, ongerept natuurgebied dat de thuisbasis vormt voor vele edelherten en wilde zwijnen. Het gebied kent een actief natuurbeheer, zodat de verschillende landschappen worden behouden. Ook jagen vormt hier een onmisbaar onderdeel van. Een teveel aan wild zorgt namelijk voor overbegrazing en schade aan jonge bomen. De vruchtbare omgeving zorgt ervoor dat het wild van de Veluwe nét altijd dat tikkeltje meer smaakt. Beter doorbloed, donkerdere kleur en puurder van smaak. Daarnaast bepalen de verse kruiden en paddenstoelen het verdere smakenpallet van de regio. Zo geniet je er van een smeuïg stoofpotje of krokant dichtgeschroeid stukje vlees in een van de vele restaurants omringd door dezelfde bossen.

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Zeeland – heerlijke schaal- en schelpdieren

Drie keer ‘Z’: zilte zaligheden van Zeeland. De eilandengroep Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland. Naast sappige dialecten wordt de regio ook getypeerd door zijn rijke wateren: Oosterschelde, Westerschelde en de Noordzee. Ze vormen kweekvijvers voor vis, schaaldieren en zeegroenten. En zo pakt Zeeland uit met de heerlijkste mosselen, lekkerste oesters en de unieke Oosterscheldekreeft. Ook de zeegroentenboeren vormen een belangrijke troef voor Zeeland. Zo stoot je op akkers met zeekraal, zeevenkel en oesterbladen. Komt het water aan je lippen te staan? Zeeland is dichterbij dan je denkt.

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Limburg – Nederlandse wijnen en asperges

Nederlands Limburg is een veelzijdige provincie wat gastronomie betreft. Op de uitgestrekte velden en weilanden tref je wilde zwijnen, Hereford runderen en kuddes schapen geleid door schaapherders aan. In de lente staat Limburg in het teken van het ‘witte goud’: de asperges. Daarnaast maakt de unieke samenstelling van de Limburgse grond het een ideale locatie voor stevige wijnranken. De harde bodem dwingt de wortels van de wijnranken diep in de grond, op zoek naar voedingsstoffen en mineralen. Zo wordt de Limburgse wijn getypeerd door een volle smaak. Een ideale combinatie met ander Limburgs lekkers.

De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland
De ster in de nieuwe Gault & Millau gids: Nederland

Brabant – ongekende gastvrijheid en top culinair niveau

Het meest Bourgondische stukje van Nederland, dat is de provincie Noord-Brabant. Daar wordt goed eten gecombineerd met de Brabantse gezelligheid. In de maanden mei, juni en juli staat Noord-Brabant in het teken van de triple A: asperges, aardbeien en ansjovis. Tijdens die maanden kan je in sommige restaurants zelfs profiteren van een AAA-menu. Een vierde A die de provincie typeert zijn de aardappelen. Met het befaamde kunstwerk ‘De Aardappeleters’ van Vincent Van Gogh legt Noord-Brabant ook graag de link met haar rijke culturele verleden als kunstprovincie.

Meer proeven van de culinaire kracht van Nederland doe je hier. De Gault & Millau Gids vind je bij je dagbladhandelaar of online op de webshop van Gault & Millau. Of surf naar de website van Culinair Nederland voor nog meer inspiratie. Smakelijk!

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer