Goed nieuws. De nieuwe Gault & Millau Gids is er, en Nederland is het gastland. Niet onlogisch, vind ik, want de Nederlandse keuken heeft de afgelopen jaren een gigantische evolutie doorgemaakt. Nederland is meer dan ooit een culinaire topbestemming geworden. Ik ga graag en vaak tafelen bij onze Noorderburen, en ik schrijf het hier ook al jaren op deze blog: de betere keuken in Nederland is echt heel innovatief bezig, maar focust tegelijk wel op de eigen producten en op duurzaamheid.
De Nederlandse chefs durven ook een stukje te experimenteren. Ze zijn technisch ook steeds beter geschoold. En in de culinaire gidsen scoren hun restaurants dan ook steeds beter. Dat merk je dus ook al een tijdje bij Gault & Millau, waarin steeds meer Nederlandse restaurants hun plekje opeisen, en topscores verdienen. Ja, ik ben al jaren fan van de Nederlandse keuken.
Dat Nederland nu ook gastland is van de gids, is omdat de Nederlandse toeristische dienst met de campagne ‘Culinair Nederland’ in 2021, Nederland nog meer op de kaart wil zetten als culinaire reisbestemming. Er zullen het komende jaar, na de lockdown natuurlijk, veel toffe culinaire activiteiten plaatsvinden. Zo gaan Belgische chefs volgend jaar op pad met Nederlandse chefs in de vijf belangrijkste culinaire regio’s.
En ik mag nog niet teveel verklappen, maar ook de lezers en volgers van Would Be Chef gaan in 2021 culinair Nederland op topniveau kunnen ontdekken. Meer vertel ik daar later zeker over. Dit zijn trouwens de vijf Nederlandse regio’s die volgend jaar culinair in de kijker worden geplaatst. En die regio’s gaan we hier op de blog (en daar ter plekke) dus samen gaan ontdekken. Ik kijk er al naar uit!
Niet geheel onlogisch is er in Nederland een gebied dat Cheese Valley heet, bestaande uit vier regio’s: Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Woerden en Krimpenerwaard. Een oase van rust waar de koeien die staan te grazen in de prachtige polders misschien wel de belangrijkste inwoners zijn. Hun verse melk vormt namelijk de basis van de alom bekende boerenkazen. De gemene deler tussen de kazen is de ambachtelijke productie in de vele familieboerderijen en hun terechte fierheid op het product. Breng een bezoek aan Cheese Valley om te ervaren hoe Nederlandse, creatieve chefs de oerdegelijke traditie van boerenkazen omtoveren tot een innovatief bordje smaakgeluk.
De Veluwe is een 1000 km² groot, ongerept natuurgebied dat de thuisbasis vormt voor vele edelherten en wilde zwijnen. Het gebied kent een actief natuurbeheer, zodat de verschillende landschappen worden behouden. Ook jagen vormt hier een onmisbaar onderdeel van. Een teveel aan wild zorgt namelijk voor overbegrazing en schade aan jonge bomen. De vruchtbare omgeving zorgt ervoor dat het wild van de Veluwe nét altijd dat tikkeltje meer smaakt. Beter doorbloed, donkerdere kleur en puurder van smaak. Daarnaast bepalen de verse kruiden en paddenstoelen het verdere smakenpallet van de regio. Zo geniet je er van een smeuïg stoofpotje of krokant dichtgeschroeid stukje vlees in een van de vele restaurants omringd door dezelfde bossen.
Drie keer ‘Z’: zilte zaligheden van Zeeland. De eilandengroep Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland. Naast sappige dialecten wordt de regio ook getypeerd door zijn rijke wateren: Oosterschelde, Westerschelde en de Noordzee. Ze vormen kweekvijvers voor vis, schaaldieren en zeegroenten. En zo pakt Zeeland uit met de heerlijkste mosselen, lekkerste oesters en de unieke Oosterscheldekreeft. Ook de zeegroentenboeren vormen een belangrijke troef voor Zeeland. Zo stoot je op akkers met zeekraal, zeevenkel en oesterbladen. Komt het water aan je lippen te staan? Zeeland is dichterbij dan je denkt.
Nederlands Limburg is een veelzijdige provincie wat gastronomie betreft. Op de uitgestrekte velden en weilanden tref je wilde zwijnen, Hereford runderen en kuddes schapen geleid door schaapherders aan. In de lente staat Limburg in het teken van het ‘witte goud’: de asperges. Daarnaast maakt de unieke samenstelling van de Limburgse grond het een ideale locatie voor stevige wijnranken. De harde bodem dwingt de wortels van de wijnranken diep in de grond, op zoek naar voedingsstoffen en mineralen. Zo wordt de Limburgse wijn getypeerd door een volle smaak. Een ideale combinatie met ander Limburgs lekkers.
Het meest Bourgondische stukje van Nederland, dat is de provincie Noord-Brabant. Daar wordt goed eten gecombineerd met de Brabantse gezelligheid. In de maanden mei, juni en juli staat Noord-Brabant in het teken van de triple A: asperges, aardbeien en ansjovis. Tijdens die maanden kan je in sommige restaurants zelfs profiteren van een AAA-menu. Een vierde A die de provincie typeert zijn de aardappelen. Met het befaamde kunstwerk ‘De Aardappeleters’ van Vincent Van Gogh legt Noord-Brabant ook graag de link met haar rijke culturele verleden als kunstprovincie.
Meer proeven van de culinaire kracht van Nederland doe je hier. De Gault & Millau Gids vind je bij je dagbladhandelaar of online op de webshop van Gault & Millau. Of surf naar de website van Culinair Nederland voor nog meer inspiratie. Smakelijk!
Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer
Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer