Groenten zijn gezond, groenten zijn lekker, en het is beter voor de planeet om minder vlees en vis te eten en wat meer groenten. Maar wat zijn volgens jou de populairste groenten in de hele wereld. Ik had zelf even gegokt, en ik had er toch drie van de vijf goed voorspeld.
Hier schrok ik wel een beetje van. Niks mis met aubergines, maar ik vind het wat minder evidente groente. Ik hou er vooral van in een “caviar d’aubergines” en ook in sauzen. Of in de oven met wat Chinese hoisinsaus is het ook heerlijk.
Het is algemeen geweten dat kool gezond is en zeer voedzaam. Ik lust ongeveer alle kolen. En zeker in de herfst en in de winter staan ze meermaals per week op het menu bij ons.
Komkommers, en hun familieleden de augurken halen de top drie. Je kunt ze rauw eten, maar ook in warme gerechten kunnen ze een mooie hoofdrol spelen.
Bijna elke dag in bijna elke gezonde maaltijd spelen ajuinen de hoofdrol. Ze brengen zoveel smaak in je gerechten, en zijn daardoor de ideale basis voor sauzen, curry’s en groentegerechten.
De wereldtopper onder de groenten (al zijn er ook mensen die beweren dat tomaten fruit zijn) zijn de tomaten. Ik kan nauwelijks begrijpen dat er mensen zijn die ze absoluut niet lekker vinden, want ik ben er gek op in alle kleuren en smaken, rauw en in bereidingen.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer