De “truc met de erwt” is geen sprookje met een prinses en een matras. Het is eigenlijk een kleine tip voor als je koken wil met driepvries-erwtjes. Niks zo lekker als verse erwtjes natuurlijk. In Spanje bijvoorbeeld ben ik gek van de primeur-erwtjes die je rond kerstmis al kunt kopen, die klein, zoet en knapperig zijn, en ohhh zo lekker. Maar die zijn nu ook niet zo vaak te koop. Maar er is helemaal niks verkeerd met erwtjes uit de diepvriezer. Integendeel. Die zijn meteen na het oogsten diepgevroren en zitten ook vol smaak en vitaminen.
En de truc die ik je wil meegeven, die ik zelf altijd toepas is om die nauwelijks te koken of stoven. Je kunt ze helemaal op het laatste toevoegen aan een warme bereiding, recht uit de diepvriezer en ze eventjes de warmte laten opnemen van de saus of het gerecht waarin ze een hoofdrol mogen spelen. Op de verpakking van de erwtjes staat dan misschien wel dat je ze eerst een paar minuten moet koken, maar dan verliezen ze hun frisse groene kleur en hun knapperige smaak.
Deze week maakte ik nog een lauw aardappelslaatje met een frisse vinaigrette, verse groene kruiden en erwtjes. Ik had m’n aardappelblokjes al dente gestoomd, deed ze door m’n vinaigrette en mengde er de diepvrieserwtjes onder. Alleen al de warmte van de net gestoomde aardappeltjes was voldoende om de erwtjes te ontdooien en ze een superlekker knapperig accent aan het lauwe slaatje te laten geven. Aanrader!
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer