De heerlijke truc met de erwt!

De “truc met de erwt” is geen sprookje met een prinses en een matras. Het is eigenlijk een kleine tip voor als je koken wil met driepvries-erwtjes. Niks zo lekker als verse erwtjes natuurlijk. In Spanje bijvoorbeeld ben ik gek van de primeur-erwtjes die je rond kerstmis al kunt kopen, die klein, zoet en knapperig zijn, en ohhh zo lekker. Maar die zijn nu ook niet zo vaak te koop. Maar er is helemaal niks verkeerd met erwtjes uit de diepvriezer. Integendeel. Die zijn meteen na het oogsten diepgevroren en zitten ook vol smaak en vitaminen.

En de truc die ik je wil meegeven, die ik zelf altijd toepas is om die nauwelijks te koken of stoven. Je kunt ze helemaal op het laatste toevoegen aan een warme bereiding, recht uit de diepvriezer en ze eventjes de warmte laten opnemen van de saus of het gerecht waarin ze een hoofdrol mogen spelen. Op de verpakking van de erwtjes staat dan misschien wel dat je ze eerst een paar minuten moet koken, maar dan verliezen ze hun frisse groene kleur en hun knapperige smaak.

Deze week maakte ik nog een lauw aardappelslaatje met een frisse vinaigrette, verse groene kruiden en erwtjes. Ik had m’n aardappelblokjes al dente gestoomd, deed ze door m’n vinaigrette en mengde er de diepvrieserwtjes onder. Alleen al de warmte van de net gestoomde aardappeltjes was voldoende om de erwtjes te ontdooien en ze een superlekker knapperig accent aan het lauwe slaatje te laten geven. Aanrader!