Ik heb het al gemerkt: er zitten veel koffiedrinkers onder de volgers van Would Be Chef. En de ene drinkt al meer kopjes dan de andere. Maar wanneer begin je ‘s ochtends het beste aan? Drink je meteen een koffie als je opstaat, wanneer je net gedoucht hebt of op het moment dat je begint te werken ? En doe je dit uit gewoonte, omdat je het echt nodig hebt, of om wakker of productiever te worden ?
We weten in elk geval dat het de cafeïne in onze koffie is die een invloed heeft op ons lichaam. De cafeïne doet na een paar minuten zijn werk al en er komt een stofje, cortisol, vrij in je lichaam. Die stof zorgt ervoor dat je lichaam in een verhoogde staat van bewustzijn komt. Een beetje cortisol kan dus goed zijn voor je productiviteit, maar je hoeft ook niet de hele dag koffie te drinken. Goed om weten is dat het ongeveer 2,5 uur duurt voordat de effecten van cafeïne beginnen af te nemen.
Het beste tijdstip om een koffie te drinken is dan ook wanneer je het gevoel hebt een boost te kunnen gebruiken en volgens onderzoek zou dat tussen 10u en 11u30 en tussen 14u en 17u zijn. Dit is de periode wanneer de natuurlijke niveaus van cortisol in ons lichaam vanzelf dalen. Dus als je je kopje troost of power in die momenten neemt zou je het beste af zijn om je energiepijp te boosten. Maar het belangrijkste voor mij is dat je gewoon geniet van je koffie en je bakkie drinkt wanneer je er zin in hebt.
Ik ben een grote fan van dumplings. Je kunt het deeg in de supermarkt kopen en dan zelf vullen met Aziatisch opgewerkt gemengd gehakt met knoflook, gember, lente-ui, sojasaus en sesamolie, of met een soortgelijke mengeling met gehakte garnalen en Aziatische smaakmakers … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer
Nu ik een kleine maand aan het diëten en extra aan het sporten ben, probeer ik met echte zondes wat voorzichtig te zijn. Ik drink veel minder wijn, wat best wel lastig is voor mij, want een glaasje of twee, drie bij het eten was een dagelijkse plezante gewoonte … Lees meer
16 september is de dag van de onafhankelijkheid in Mexico, een absolute feestdag daar. Ik ben gek op Mexicaans eten, zeker als het top is klaar gemaakt en niet al te spicy … Lees meer
Zondag 15 september is linguini dag (of “linguine dag”). Het is een soort pasta die afkomstig is uit Italië. Het lijkt wat op spaghetti, maar is platter en iets breder, met de vorm van een lang, dunne lint … Lees meer
Vandaag is de dag tegen voedselverspilling. Het is iets waar ik het persoonlijk erg moeilijk mee heb: eten weggooien. Mijn grootouders en ouders hadden het namelijk niet ontzettend breed, dus ze konden niet zomaar doen wat ze wilden, duur eten of veel op restaurant gaan, maar er werd wel elke dag lekker gegeten … Lees meer
Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer
Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer