Ik heb het al gemerkt: er zitten veel koffiedrinkers onder de volgers van Would Be Chef. En de ene drinkt al meer kopjes dan de andere. Maar wanneer begin je ‘s ochtends het beste aan? Drink je meteen een koffie als je opstaat, wanneer je net gedoucht hebt of op het moment dat je begint te werken ? En doe je dit uit gewoonte, omdat je het echt nodig hebt, of om wakker of productiever te worden ?
We weten in elk geval dat het de cafeïne in onze koffie is die een invloed heeft op ons lichaam. De cafeïne doet na een paar minuten zijn werk al en er komt een stofje, cortisol, vrij in je lichaam. Die stof zorgt ervoor dat je lichaam in een verhoogde staat van bewustzijn komt. Een beetje cortisol kan dus goed zijn voor je productiviteit, maar je hoeft ook niet de hele dag koffie te drinken. Goed om weten is dat het ongeveer 2,5 uur duurt voordat de effecten van cafeïne beginnen af te nemen.
Het beste tijdstip om een koffie te drinken is dan ook wanneer je het gevoel hebt een boost te kunnen gebruiken en volgens onderzoek zou dat tussen 10u en 11u30 en tussen 14u en 17u zijn. Dit is de periode wanneer de natuurlijke niveaus van cortisol in ons lichaam vanzelf dalen. Dus als je je kopje troost of power in die momenten neemt zou je het beste af zijn om je energiepijp te boosten. Maar het belangrijkste voor mij is dat je gewoon geniet van je koffie en je bakkie drinkt wanneer je er zin in hebt.
Vandaag is de dag tegen voedselverspilling. Het is iets waar ik het erg moeilijk mee heb: eten weggooien. Mijn grootouders en ouders hadden het niet ontzettend breed, maar er werd wel elke dag lekker gegeten … Lees meer
Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer
Het staat op de kaart van sommige restaurants in Europa, maar het gerecht is vooral in Amerika waanzinnig populair. Eggs Benedict is een klassiek brunchgerecht dat bestaat uit een gepocheerd ei dat op een helft van een Engelse muffin wordt geplaatst, bedekt met plakjes ham of spek en overgoten met hollandaisesaus … Lees meer
Op Would Be Chef volgen we graag culinaire feestdagen, en 13 april staat zo in alle lijstjes als “National Peach Cobbler Day”. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, dus ben ik het maar even gaan opzoeken wat het was … Lees meer
Ik ben geen enorme bierdrinker. Geef mij maar een wijntje. Maar ik weet dat veel volgers van Would Be Chef wel eens een biertje kunnen appreciëren. Er zijn massa’s bieren in de wereld, maar het zwaarste commercieel verkrijgbare bier ter wereld is “Snake Venom”, gebrouwen door Brewmeister, een Schotse brouwerij … Lees meer
In de volksmond hoor je wel eens dat cola helpt bij het verwijderen van roestvlekken. Het is zo’n typische Tante Kaat tip. En ja het is geen fabeltje, Cola werkt wel degelijk tegen roest en dat komt door de aanwezigheid van fosforzuur … Lees meer
Op 6 april is het carbonara dag. Heerlijk gerecht, die carbonara. Maar als ik je in een kwis zou vragen: hoe moet je dat echt maken, zou je het misschien niet weten … Lees meer
Je kent dat gevoel ongetwijfeld. Je ziet een plezant recept op een of andere site, neem nu Would Be Chef. In dat recept worden kruiden gebruikt. Die koop je dan bij de groentenboer, specifiek voor dat recept, maar nadien heb je die kruiden niet per se meteen weer nodig … Lees meer