De twee beste tijdstippen om koffie te drinken

Ik heb het al gemerkt: er zitten veel koffiedrinkers onder de volgers van Would Be Chef. En de ene drinkt al meer kopjes dan de andere. Maar wanneer begin je ’s ochtends het beste aan? Drink je meteen een koffie als je opstaat, wanneer je net gedoucht hebt of op het moment dat je begint te werken ? En doe je dit uit gewoonte, omdat je het echt nodig hebt, of om wakker of productiever te worden ?

We weten in elk geval dat het de cafeïne in onze koffie is die een invloed heeft op ons lichaam. De cafeïne doet na een paar minuten zijn werk al en er komt een stofje, cortisol, vrij in je lichaam. Die stof zorgt ervoor dat je lichaam in een verhoogde staat van bewustzijn komt. Een beetje cortisol kan dus goed zijn voor je productiviteit, maar je hoeft ook niet de hele dag koffie te drinken. Goed om weten is dat het ongeveer 2,5 uur duurt voordat de effecten van cafeïne beginnen af te nemen.

Het beste tijdstip om een koffie te drinken is dan ook wanneer je het gevoel hebt een boost te kunnen gebruiken en volgens onderzoek zou dat tussen 10u en 11u30 en tussen 14u en 17u zijn. Dit is de periode wanneer de natuurlijke niveaus van cortisol in ons lichaam vanzelf dalen. Dus als je je kopje troost of power in die momenten neemt zou je het beste af zijn om je energiepijp te boosten. Maar het belangrijkste voor mij is dat je gewoon geniet van je koffie en je bakkie drinkt wanneer je er zin in hebt.