De vakantie plannen en culinaire zomerse tips van Koen Crucke

In onze zomerreeks vandaag de spots op Koen Crucke die op dit moment weer schittert tijdens de Gentse Feesten in de Minardschouwburg. Deze creatieve duizendpoot houdt enorm van het goede leven, ook al probeert hij wel z’n gewicht onder controle te houden, iets wat hem tegenwoordig ook prima lukt.

Wij vroegen Koen naar z’n favoriete reisbestemmingen, z’n allermooiste culinaire ervaring in het buitenland en de reisplannen voor de zomer van 2019. En we ontdekten dat het voor Koen gewoon heel lekker en authentiek moet zijn, en dat hij niet per se houdt van sterrenkeuken.

 

DAG KOEN, WAT KUN JIJ JE HERINNEREN ALS DE MOOISTE VAKANTIE OOIT?

Een rondreis – zonder enige beperking in tijd – met de auto door het zuiden van Spanje. Granada, Sevilla, Cordoba en het noorden van Portugal met vooral de tussenliggende dorpjes met hun bodega’s waar je de culinaire specialiteiten van “moeder achter het fornuis” kan proeven. Zalig doorzakken op een terrasje onder de obligate opgeschoten jasmijnstruik of ontsnappen aan de zon onder de “tonelle”: verweerde ranken met groene bladeren en zware trossen druiven.

Landschappen om uren naar te turen, olijfgaarden met eeuwenoude bomen en mensen die dankbaar zijn dat je hun keuken apprecieert. Wij hebben er genoten van schotels waarvan alleen de familie het recept kent en zijn er licht beneveld geraakt na het drinken van het zoveelste flesje wijn dat door plaatselijke boeren gebrouwen wordt tot grote vreugde van wie hem wil drinken. Zij leren je er letterlijk genieten van de tijd. Todo es mañana: alles is voor morgen, want vandaag genieten wij.

ETEN OP VAKANTIE, WAT VERWACHT JIJ DAAR PRECIES VAN?

Ik houd erg veel van de landelijke keuken. Sterrenzaken zijn niet aan mij besteed. Geef mij maar de stoofpotjes op het Franse platteland, de vispannetjes of Boulotmosseltjes aan de Bretoense kust, gegrilde specialiteiten op een marktplein ergens in de Provence of in een dorpje in Spanje, kortom: het artisanale in de keuken vind ik absoluut het lekkerst.

WAT WAS JE BESTE CULINAIRE ERVARING OOIT OP REIS?

Een gigantische schotel “Marisco y Pescado” in de haven van Calpe (Spanje) in Restaurant Puerto Blanco. Zij noemen het een “Mariscada” maar het was veel meer dan de traditionele portie die je in de toeristenrestaurants voorgeschoteld krijgt. Het was een schotel met alle lekkernijen van de plaatselijke haven, diezelfde ochtend gevangen door de Calpesinos en door de moeder van een onder hen klaargemaakt. Eerst kwamen de schelp- en schaaldieren op tafel, daarna de gegrilde verse sardienen en tenslotte stukken vis die klaar geprutteld waren in een getomateerde saus met veel verse groentjes en kruiden.

WAAR GAAT DE REIS DIT JAAR HEEN?

Kreta. Ik wil het eiland absoluut opnieuw zien en beleven. ik was er al meerdere keren en weet zeker dat er nog heel veel te ontdekken valt. Ik ben er uitgenodigd om twee concerten te zingen (met Grieks orkest) en combineer het werk met twee weken vakantie. Vrienden hebben allerlei uitstapjes voorbereid naar dorpjes in de bergen, een oude hoeve waar men mij allerlei lekkers uit geitenkaas zal doen proeven, een honingboer die deze zoete zonde mengt met plaatselijke kruiden, een restaurantje waar je maar één schotel kan eten: deze die door de vrouw des huizes diezelfde dag klaargemaakt wordt, en ga zo maar door…