De vakantie plannen en culinaire zomerse tips van Koen Crucke
Nieuws

De vakantie plannen en culinaire zomerse tips van Koen Crucke

In onze zomerreeks vandaag de spots op Koen Crucke die op dit moment weer schittert tijdens de Gentse Feesten in de Minardschouwburg. Deze creatieve duizendpoot houdt enorm van het goede leven, ook al probeert hij wel z’n gewicht onder controle te houden, iets wat hem tegenwoordig ook prima lukt.

Wij vroegen Koen naar z’n favoriete reisbestemmingen, z’n allermooiste culinaire ervaring in het buitenland en de reisplannen voor de zomer van 2019. En we ontdekten dat het voor Koen gewoon heel lekker en authentiek moet zijn, en dat hij niet per se houdt van sterrenkeuken.

DAG KOEN, WAT KUN JIJ JE HERINNEREN ALS DE MOOISTE VAKANTIE OOIT?

Een rondreis – zonder enige beperking in tijd – met de auto door het zuiden van Spanje. Granada, Sevilla, Cordoba en het noorden van Portugal met vooral de tussenliggende dorpjes met hun bodega’s waar je de culinaire specialiteiten van “moeder achter het fornuis” kan proeven. Zalig doorzakken op een terrasje onder de obligate opgeschoten jasmijnstruik of ontsnappen aan de zon onder de “tonelle”: verweerde ranken met groene bladeren en zware trossen druiven.

Landschappen om uren naar te turen, olijfgaarden met eeuwenoude bomen en mensen die dankbaar zijn dat je hun keuken apprecieert. Wij hebben er genoten van schotels waarvan alleen de familie het recept kent en zijn er licht beneveld geraakt na het drinken van het zoveelste flesje wijn dat door plaatselijke boeren gebrouwen wordt tot grote vreugde van wie hem wil drinken. Zij leren je er letterlijk genieten van de tijd. Todo es mañana: alles is voor morgen, want vandaag genieten wij.

ETEN OP VAKANTIE, WAT VERWACHT JIJ DAAR PRECIES VAN?

Ik houd erg veel van de landelijke keuken. Sterrenzaken zijn niet aan mij besteed. Geef mij maar de stoofpotjes op het Franse platteland, de vispannetjes of Boulotmosseltjes aan de Bretoense kust, gegrilde specialiteiten op een marktplein ergens in de Provence of in een dorpje in Spanje, kortom: het artisanale in de keuken vind ik absoluut het lekkerst.

WAT WAS JE BESTE CULINAIRE ERVARING OOIT OP REIS?

Een gigantische schotel “Marisco y Pescado” in de haven van Calpe (Spanje) in Restaurant Puerto Blanco. Zij noemen het een “Mariscada” maar het was veel meer dan de traditionele portie die je in de toeristenrestaurants voorgeschoteld krijgt. Het was een schotel met alle lekkernijen van de plaatselijke haven, diezelfde ochtend gevangen door de Calpesinos en door de moeder van een onder hen klaargemaakt. Eerst kwamen de schelp- en schaaldieren op tafel, daarna de gegrilde verse sardienen en tenslotte stukken vis die klaar geprutteld waren in een getomateerde saus met veel verse groentjes en kruiden.

WAAR GAAT DE REIS DIT JAAR HEEN?

Kreta. Ik wil het eiland absoluut opnieuw zien en beleven. ik was er al meerdere keren en weet zeker dat er nog heel veel te ontdekken valt. Ik ben er uitgenodigd om twee concerten te zingen (met Grieks orkest) en combineer het werk met twee weken vakantie. Vrienden hebben allerlei uitstapjes voorbereid naar dorpjes in de bergen, een oude hoeve waar men mij allerlei lekkers uit geitenkaas zal doen proeven, een honingboer die deze zoete zonde mengt met plaatselijke kruiden, een restaurantje waar je maar één schotel kan eten: deze die door de vrouw des huizes diezelfde dag klaargemaakt wordt, en ga zo maar door…

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer