De vis van het jaar is bekend

Vorig jaar was de zeeduivel nog “vis van het jaar” maar dit jaar is het de wijting geworden, een klassieker in de Franse keuken maar weinig bekend in België. Slechts 5% van de Belgische gezinnen kochten wijting in 2018. Nochtans heeft deze vis volgens de VLAM heel wat troeven.

Wijting is directe familie van de kabeljauw en heeft ook drie rugvinnen en twee buikvinnen. Wijting is een lekker en goedkoop alternatief voor kabeljauw. Het visvlees van wijting is mager en zeer licht verteerbaar, maar bevat wel graatjes. Wijting was tot aan het eind van de 20ste eeuw een vis voor arme mensen. Steeds meer wordt de soort gewaardeerd en gewild door de consument. Wanneer de vis heel vers is, heeft het witte en gelaagde vlees een fijne smaak.

In Frankrijk is wijting een klassieker op de menukaart. Aan onze kust en op kermissen is gezouten en gedroogde wijting (‘bolling’) een attractie. Wijting wordt vaak in beslag gefrituurd (als ‘lekkerbekje’, ‘kibbeling’ en ‘fish and chips’) of gepaneerd geserveerd. Je kan hem ook verwerken in een bouillabaise, pekelen of bakken (in de oven).

VLAM heeft een receptenfolder samengesteld met enkele lekkere gerechten met wijting. De recepten werden uitgewerkt door 8 NorthSeaChefs. De folder wordt gratis verdeeld door de visspeciaalzaken en door de visventers. Dus als je zelf eens aan de slag wil gaan met dit lekkere en helemaal niet zo dure visje, zeker de folder meenemen bij de visboer.

Voor horecaprofessionals wordt er trouwens een nationale wedstrijd georganiseerd. De kok die het lekkerste en origineelste Vis van het jaar-recept op zijn menukaart heeft staan, wint de wedstrijd en krijgt de titel ‘Viskok van het jaar 2020’. Inschrijven kan tot begin oktober 2019. De finale van de wedstrijd vindt plaats in november tijdens Horeca Expo in Flanders Expo Gent.