De weegschaal doet lelijk na de feesten? Ik help je vermageren.

De feesten zijn weer voorbij. Die gaan altijd gepaard met extra drank en extra veel eten. Dat is fijn, maar nu is het wel weer goed geweest voor de meeste mensen.

Het is dan ook tijd om weer een beetje normaal te gaan leven. Ik heb voor mezelf nog eens de regels opgelijst waarmee ik tien jaar geleden zoveel vermagerd ben, en gezonder ben geworden. En ik zet ze hier nog maar eens online, want ik moet toegeven, ik mag ze voor mezelf toch ook weer gaan toepassen, als ik zo naar de weegschaal kijk en mijn broeken voel spannen.

Doe zelf ook je profijt met deze simpele tips. Zo aan het begin van het jaar kunnen ze misschien wel motiverend werken. Maar onthou vooral: niet overdrijven, want dat kun je toch niet volhouden.

KOOK ELKE DAG IETS LEKKERS

Natuurlijk moet je minder eten wanneer je af wil vallen, of toch minstens anders eten. Calorietjes tellen is dan vaak de boodschap. Essentieel is namelijk dat je meer verbranden gaat dan dat je eet. Ik maak er zelf altijd een sport van om zelfs in de periodes dat ik keihard aan het diëten ben elke dag lekker te koken. Het geeft me kracht en inspiratie, en vooral goesting om door te gaan. Wanneer diëten enkel sla met sla eten is, dan geef je snel op, geloof me. Groenten zijn prima, vis ook, vlees kan evengoed, als je maar uitkijkt wat en hoeveel je eet. Op deze blog staan een heleboel lekkere lichte gerechten.

GA ZOVEEL MOGELIJK WANDELEN

Bewegen is noodzakelijk. Hardlopen is prima. Maar begin daar maar eens aan van nul, makkelijk is dat niet. Bij wandelen is dat helemaal anders. Iedereen kan het. De ene een paar honderd meter, de andere een marathon. Ik kan enkel zeggen: begin er aan. Voetje per voetje, stap per stap beginnen, en volhouden is de boodschap. Begin met wat je aankan en drijf dan stelselmatig op. Voor je het doorhebt ben je zelfs “verslaafd”. Geloof me: niks is zo efficiënt om af te vallen dan wandelen. En nu de dagen weer hard gaan lengen is echt de ideale periode om weer van start te gaan.

DRINK MINDER ALCOHOL

Het is zo lekker: een glaasje wijn na de drukke dag. Zeker nu ik mijn eigen wijnen heb vind ik het fijn om veel te proeven en ook om mijn winkeltje te promoten natuurlijk. Maar alcohol is natuurlijk wel een dikmaker. Dus daar moet je sowieso wat mee uitkijken. Dus is het beter om jezelf wat regeltjes op te leggen. Drink maar om de dag een glas. Of enkel in het weekend. En als je dan alcohol drinkt, drink dan iets goeds. Je weet waar je mijn wijnen vinden kan: www.wijnornelis.be

DRINK VEEL WATER

Ik ben van nature een goede drinker. Ja, wijn lust ik zeker, maar water ook hoor. En dat is echt goed nieuws, want van water drinken blijk je af te vallen. Maar het is vaak een kwestie van gewoonte, je moet zorgen dat water drinken deel gaat uitmaken van je routine. Ik heb op kantoor altijd een fles water naast me staan, en soms drink ik zelfs een paar liter per dag, zomaar tussendoor. Zeker doen, het zal je lichaam zuiveren!

ZONDIG AF EN TOE EENS ALL THE WAY

Bij mij hielp het ontzettend, in de periode dat ik aan het afvallen was: één keer per week zondigde ik keihard. Dan ging ik bijvoorbeeld naar een toprestaurant, en ik zondigde niet een klein beetje, maar heel veel. Als cadeautje. Maar ook omdat dat geen kwaad kan. Psychologisch, maar ook fysiek. Wanneer je enkel heel mager eet denkt je lichaam: de derde wereldoorlog is uitgebroken, rantsoeneren is de boodschap. Wanneer je die magere periode eens stevig doorbreekt, werkt dat als een katalysator, en schiet je verbrandingsoven weer stevig in gang.

GENIET VAN DE COMPLIMENTJES

Gemakkelijk wordt het nooit, als je echt kilo’s wil verliezen. Voor mijzelf blijft het een flinke strijd, die levenslang gevoerd zal moeten worden. Maar als je volhoudt zul je complimentjes krijgen. Je weegschaal zal beetje bij beetje mooiere cijfers tonen, en dat doet deugd. Je zult maatje per maatje afvallen, en dat is erg plezant. En mensen zullen je dan ook spontaan complimentjes geven. Neem die trots in ontvangst. Dat stimuleert je om niet op te geven.