De feesten zijn weer voorbij. Die gaan altijd gepaard met extra drank en extra veel eten. Dat is fijn, maar nu is het wel weer goed geweest voor de meeste mensen.
Het is dan ook tijd om weer een beetje normaal te gaan leven. Ik heb voor mezelf nog eens de regels opgelijst waarmee ik tien jaar geleden zoveel vermagerd ben, en gezonder ben geworden. En ik zet ze hier nog maar eens online, want ik moet toegeven, ik mag ze voor mezelf toch ook weer gaan toepassen, als ik zo naar de weegschaal kijk en mijn broeken voel spannen.
Doe zelf ook je profijt met deze simpele tips. Zo aan het begin van het jaar kunnen ze misschien wel motiverend werken. Maar onthou vooral: niet overdrijven, want dat kun je toch niet volhouden.
Natuurlijk moet je minder eten wanneer je af wil vallen, of toch minstens anders eten. Calorietjes tellen is dan vaak de boodschap. Essentieel is namelijk dat je meer verbranden gaat dan dat je eet. Ik maak er zelf altijd een sport van om zelfs in de periodes dat ik keihard aan het diëten ben elke dag lekker te koken. Het geeft me kracht en inspiratie, en vooral goesting om door te gaan. Wanneer diëten enkel sla met sla eten is, dan geef je snel op, geloof me. Groenten zijn prima, vis ook, vlees kan evengoed, als je maar uitkijkt wat en hoeveel je eet. Op deze blog staan een heleboel lekkere lichte gerechten.
Bewegen is noodzakelijk. Hardlopen is prima. Maar begin daar maar eens aan van nul, makkelijk is dat niet. Bij wandelen is dat helemaal anders. Iedereen kan het. De ene een paar honderd meter, de andere een marathon. Ik kan enkel zeggen: begin er aan. Voetje per voetje, stap per stap beginnen, en volhouden is de boodschap. Begin met wat je aankan en drijf dan stelselmatig op. Voor je het doorhebt ben je zelfs “verslaafd”. Geloof me: niks is zo efficiënt om af te vallen dan wandelen. En nu de dagen weer hard gaan lengen is echt de ideale periode om weer van start te gaan.
Het is zo lekker: een glaasje wijn na de drukke dag. Zeker nu ik mijn eigen wijnen heb vind ik het fijn om veel te proeven en ook om mijn winkeltje te promoten natuurlijk. Maar alcohol is natuurlijk wel een dikmaker. Dus daar moet je sowieso wat mee uitkijken. Dus is het beter om jezelf wat regeltjes op te leggen. Drink maar om de dag een glas. Of enkel in het weekend. En als je dan alcohol drinkt, drink dan iets goeds. Je weet waar je mijn wijnen vinden kan: www.wijnornelis.be
Ik ben van nature een goede drinker. Ja, wijn lust ik zeker, maar water ook hoor. En dat is echt goed nieuws, want van water drinken blijk je af te vallen. Maar het is vaak een kwestie van gewoonte, je moet zorgen dat water drinken deel gaat uitmaken van je routine. Ik heb op kantoor altijd een fles water naast me staan, en soms drink ik zelfs een paar liter per dag, zomaar tussendoor. Zeker doen, het zal je lichaam zuiveren!
Bij mij hielp het ontzettend, in de periode dat ik aan het afvallen was: één keer per week zondigde ik keihard. Dan ging ik bijvoorbeeld naar een toprestaurant, en ik zondigde niet een klein beetje, maar heel veel. Als cadeautje. Maar ook omdat dat geen kwaad kan. Psychologisch, maar ook fysiek. Wanneer je enkel heel mager eet denkt je lichaam: de derde wereldoorlog is uitgebroken, rantsoeneren is de boodschap. Wanneer je die magere periode eens stevig doorbreekt, werkt dat als een katalysator, en schiet je verbrandingsoven weer stevig in gang.
Gemakkelijk wordt het nooit, als je echt kilo’s wil verliezen. Voor mijzelf blijft het een flinke strijd, die levenslang gevoerd zal moeten worden. Maar als je volhoudt zul je complimentjes krijgen. Je weegschaal zal beetje bij beetje mooiere cijfers tonen, en dat doet deugd. Je zult maatje per maatje afvallen, en dat is erg plezant. En mensen zullen je dan ook spontaan complimentjes geven. Neem die trots in ontvangst. Dat stimuleert je om niet op te geven.
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer