Meer dan 40 graden in België. De wereld draait zot. Of toch niet?

Ik las op social media vandaag al verontrustende berichten… “de wereld is naar de knoppen.” Het ene hitterecord na het andere wordt in België verbroken. Overal worden temperaturen boven de 40 graden genoteerd… onder die beruchte thermometerhut, en iedereen weet dat dat dus in de schaduw is. De opwarming van de aarde nu nog ontkennen zou een beetje belachelijk zijn. Anderzijds: het vorige hitterecord in België werd ergens in de jaren 40 van vorige eeuw opgemeten…

Eén ding kan ik wel zeggen: in Barcelona is het op dit moment echt aangenaam. Ik zag dat het in Bonheiden waar we wonen nu zo’n 39 graden of meer moet zijn, hier in Barcelona is het nu een mooie 29 graden, met een mild zeebriesje. Dus als iemand me  nu vraagt: “wat zoeken jullie toch altijd in Barcelona?” dan zeg ik vandaag met een brede smile: afkoeling. We mogen toch een beetje blijven lachen he? En ja, het is hier nu los 10 graden frisser in Spanje dan in België. Zotte wereld…

Nog één ding wel: heel veel mensen dromen van een leven in het Zuiden. Maar zodra het een paar dagen heet is in België lijkt het land plat te vallen. Treinen rijden niet meer, het asfalt komt naar omhoog, er wordt over werkverlet gepraat, en er is uiteraard ook weer een sproeiverbod wegens watertekort. Hier in Barcelona werkt iedereen gewoon lekker door, rijden de treinen verder, de parken zien er groen uit, en onze airco draait gezapig verder.

Als de wereld echt naar de knoppen is, en het klimaat ons nog redelijk gaat verhitten de komende decennia is één ding zeker: we gaan een beetje de Zuiderse manier van leven moeten overnemen in België. Aanvaarden dat het in de zomer warm kan zijn… En daar niet al te panisch over doen.

Natuurlijk moet de opwarming van de aarde bestreden worden, no doubt, maar wij als particulieren moeten ook zorgen dat het gewoon allemaal wat leefbaar blijft. Dus: leve de siësta, leve de goedkope frisse wijntjes, leve de zon, leve de rolluiken, leve de Zuiderse manier van leven, leve de airco, leve het leven. Met dramatische paniekberichten gaan we er niet komen. Intussen: sterkte. We hebben nog een logeerkamer over hier in Barcelona… first in, first served.