Ik las op social media vandaag al verontrustende berichten… “de wereld is naar de knoppen.” Het ene hitterecord na het andere wordt in België verbroken. Overal worden temperaturen boven de 40 graden genoteerd… onder die beruchte thermometerhut, en iedereen weet dat dat dus in de schaduw is. De opwarming van de aarde nu nog ontkennen zou een beetje belachelijk zijn. Anderzijds: het vorige hitterecord in België werd ergens in de jaren 40 van vorige eeuw opgemeten…
Eén ding kan ik wel zeggen: in Barcelona is het op dit moment echt aangenaam. Ik zag dat het in Bonheiden waar we wonen nu zo’n 39 graden of meer moet zijn, hier in Barcelona is het nu een mooie 29 graden, met een mild zeebriesje. Dus als iemand me nu vraagt: “wat zoeken jullie toch altijd in Barcelona?” dan zeg ik vandaag met een brede smile: afkoeling. We mogen toch een beetje blijven lachen he? En ja, het is hier nu los 10 graden frisser in Spanje dan in België. Zotte wereld…
Nog één ding wel: heel veel mensen dromen van een leven in het Zuiden. Maar zodra het een paar dagen heet is in België lijkt het land plat te vallen. Treinen rijden niet meer, het asfalt komt naar omhoog, er wordt over werkverlet gepraat, en er is uiteraard ook weer een sproeiverbod wegens watertekort. Hier in Barcelona werkt iedereen gewoon lekker door, rijden de treinen verder, de parken zien er groen uit, en onze airco draait gezapig verder.
Als de wereld echt naar de knoppen is, en het klimaat ons nog redelijk gaat verhitten de komende decennia is één ding zeker: we gaan een beetje de Zuiderse manier van leven moeten overnemen in België. Aanvaarden dat het in de zomer warm kan zijn… En daar niet al te panisch over doen.
Natuurlijk moet de opwarming van de aarde bestreden worden, no doubt, maar wij als particulieren moeten ook zorgen dat het gewoon allemaal wat leefbaar blijft. Dus: leve de siësta, leve de goedkope frisse wijntjes, leve de zon, leve de rolluiken, leve de Zuiderse manier van leven, leve de airco, leve het leven. Met dramatische paniekberichten gaan we er niet komen. Intussen: sterkte. We hebben nog een logeerkamer over hier in Barcelona… first in, first served.
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer