Meer dan 40 graden in België. De wereld draait zot. Of toch niet?
Nieuws

Meer dan 40 graden in België. De wereld draait zot. Of toch niet?

Ik las op social media vandaag al verontrustende berichten… “de wereld is naar de knoppen.” Het ene hitterecord na het andere wordt in België verbroken. Overal worden temperaturen boven de 40 graden genoteerd… onder die beruchte thermometerhut, en iedereen weet dat dat dus in de schaduw is. De opwarming van de aarde nu nog ontkennen zou een beetje belachelijk zijn. Anderzijds: het vorige hitterecord in België werd ergens in de jaren 40 van vorige eeuw opgemeten…

Eén ding kan ik wel zeggen: in Barcelona is het op dit moment echt aangenaam. Ik zag dat het in Bonheiden waar we wonen nu zo’n 39 graden of meer moet zijn, hier in Barcelona is het nu een mooie 29 graden, met een mild zeebriesje. Dus als iemand me  nu vraagt: “wat zoeken jullie toch altijd in Barcelona?” dan zeg ik vandaag met een brede smile: afkoeling. We mogen toch een beetje blijven lachen he? En ja, het is hier nu los 10 graden frisser in Spanje dan in België. Zotte wereld…

Nog één ding wel: heel veel mensen dromen van een leven in het Zuiden. Maar zodra het een paar dagen heet is in België lijkt het land plat te vallen. Treinen rijden niet meer, het asfalt komt naar omhoog, er wordt over werkverlet gepraat, en er is uiteraard ook weer een sproeiverbod wegens watertekort. Hier in Barcelona werkt iedereen gewoon lekker door, rijden de treinen verder, de parken zien er groen uit, en onze airco draait gezapig verder.

Als de wereld echt naar de knoppen is, en het klimaat ons nog redelijk gaat verhitten de komende decennia is één ding zeker: we gaan een beetje de Zuiderse manier van leven moeten overnemen in België. Aanvaarden dat het in de zomer warm kan zijn… En daar niet al te panisch over doen.

Natuurlijk moet de opwarming van de aarde bestreden worden, no doubt, maar wij als particulieren moeten ook zorgen dat het gewoon allemaal wat leefbaar blijft. Dus: leve de siësta, leve de goedkope frisse wijntjes, leve de zon, leve de rolluiken, leve de Zuiderse manier van leven, leve de airco, leve het leven. Met dramatische paniekberichten gaan we er niet komen. Intussen: sterkte. We hebben nog een logeerkamer over hier in Barcelona… first in, first served.

Meer dan 40 graden in België. De wereld draait zot. Of toch niet?

Gerelateerde nieuwsberichten

Verfijnd, en makkelijk te maken: vichyssoise

Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer

Zo makkelijk kun je zelf pickles saus maken

Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer