Ik las op social media vandaag al verontrustende berichten… “de wereld is naar de knoppen.” Het ene hitterecord na het andere wordt in België verbroken. Overal worden temperaturen boven de 40 graden genoteerd… onder die beruchte thermometerhut, en iedereen weet dat dat dus in de schaduw is. De opwarming van de aarde nu nog ontkennen zou een beetje belachelijk zijn. Anderzijds: het vorige hitterecord in België werd ergens in de jaren 40 van vorige eeuw opgemeten…
Eén ding kan ik wel zeggen: in Barcelona is het op dit moment echt aangenaam. Ik zag dat het in Bonheiden waar we wonen nu zo’n 39 graden of meer moet zijn, hier in Barcelona is het nu een mooie 29 graden, met een mild zeebriesje. Dus als iemand me nu vraagt: “wat zoeken jullie toch altijd in Barcelona?” dan zeg ik vandaag met een brede smile: afkoeling. We mogen toch een beetje blijven lachen he? En ja, het is hier nu los 10 graden frisser in Spanje dan in België. Zotte wereld…
Nog één ding wel: heel veel mensen dromen van een leven in het Zuiden. Maar zodra het een paar dagen heet is in België lijkt het land plat te vallen. Treinen rijden niet meer, het asfalt komt naar omhoog, er wordt over werkverlet gepraat, en er is uiteraard ook weer een sproeiverbod wegens watertekort. Hier in Barcelona werkt iedereen gewoon lekker door, rijden de treinen verder, de parken zien er groen uit, en onze airco draait gezapig verder.
Als de wereld echt naar de knoppen is, en het klimaat ons nog redelijk gaat verhitten de komende decennia is één ding zeker: we gaan een beetje de Zuiderse manier van leven moeten overnemen in België. Aanvaarden dat het in de zomer warm kan zijn… En daar niet al te panisch over doen.
Natuurlijk moet de opwarming van de aarde bestreden worden, no doubt, maar wij als particulieren moeten ook zorgen dat het gewoon allemaal wat leefbaar blijft. Dus: leve de siësta, leve de goedkope frisse wijntjes, leve de zon, leve de rolluiken, leve de Zuiderse manier van leven, leve de airco, leve het leven. Met dramatische paniekberichten gaan we er niet komen. Intussen: sterkte. We hebben nog een logeerkamer over hier in Barcelona… first in, first served.
Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer