Het was een ongelukkige uitspraak van Bart De Wever, zo zei hij nadien. In één van de laatste debatten voor de verkiezingen noemde hij de voorzitter van Vlaams Belang, Tom Van Grieken een “Paljas”. Terwijl Van Grieken al bij behoorlijk zijn cool bewaarde, heeft deze uitspraak misschien wel een paar twijfelende kiezers in de armen van zijn partij gedreven. Paljas betekent in West-Vlaanderen “vrolijk ventje” of “levensgenieter” maar in het Antwerpse is het meer zoiets als “smeerlap”.
Een kleine week later zijn de plooien wel plat gestreken. “Tijdens verkiezingen worden wel eens ongelukkige uitspraken gedaan. Maar nu gaan we het bord afvegen,” aldus de voorzitter van de uiterst rechtse partij. Hij wil te graag mee regeren, en voor het eerst wordt hij overal gehoord, door alle media, door De Wever, en hij mocht zelfs op de koffie bij onze koning.
Opvallend, toen hij bij De Wever op bezoek ging had hij een flesje Paljas-bier mee genomen als cadeautje. Maar De Wever zelf had net dezelfde mop in gedachten want had voor hem hetzelfde cadeau voorzien: zes flesjes “Paljas.”
Paljas is een Belgisch bier dat op de markt kwam in 2013, en wordt gebrouwen door de Brugse brouwerij Henricus. Het bestaat in verschillende variëteiten: Paljas blond, Paljas bruin, Paljas ipa, Paljas saison en Paljas rosé.
Paljas is verkrijgbaar in meer dan 1000 horeca zaken alsook bij de betere drankcenters en wordt verdeeld via het netwerk van “PRIK & TIK” en “DISTRICO”, maar in West-Vlaanderen kun je het ook vinden in de meeste Delhaizes, Carrefours en Colruyts.
Als je het er nog kunt vinden. Want de vraag naar het speciale bier zou serieus toegenomen zijn. Iedereen wil het blijkbaar ontdekken en er zouden nogal wat nieuwe bestellingen binnenkomen. In Het Nieuwsblad van gisteren zegt Jürgen Vandewalle, de sales export-manager van brouwerij Henricus dat Bart De Wever zijn beste sponsor is.
Kijk, producten van eigen bodem steunen, ook al is het onbedoeld, dat zullen De Wever en Van Grieken wel niet erg vinden. Ook al drinkt De Wever naar verluidt zelf sinds hij zo fantastisch is afgevallen, geen druppel alcohol meer. Ikzelf zou dat Paljas-biertje nu wel eens willen ontdekken…
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer