Het was een ongelukkige uitspraak van Bart De Wever, zo zei hij nadien. In één van de laatste debatten voor de verkiezingen noemde hij de voorzitter van Vlaams Belang, Tom Van Grieken een “Paljas”. Terwijl Van Grieken al bij behoorlijk zijn cool bewaarde, heeft deze uitspraak misschien wel een paar twijfelende kiezers in de armen van zijn partij gedreven. Paljas betekent in West-Vlaanderen “vrolijk ventje” of “levensgenieter” maar in het Antwerpse is het meer zoiets als “smeerlap”.
Een kleine week later zijn de plooien wel plat gestreken. “Tijdens verkiezingen worden wel eens ongelukkige uitspraken gedaan. Maar nu gaan we het bord afvegen,” aldus de voorzitter van de uiterst rechtse partij. Hij wil te graag mee regeren, en voor het eerst wordt hij overal gehoord, door alle media, door De Wever, en hij mocht zelfs op de koffie bij onze koning.
Opvallend, toen hij bij De Wever op bezoek ging had hij een flesje Paljas-bier mee genomen als cadeautje. Maar De Wever zelf had net dezelfde mop in gedachten want had voor hem hetzelfde cadeau voorzien: zes flesjes “Paljas.”
Paljas is een Belgisch bier dat op de markt kwam in 2013, en wordt gebrouwen door de Brugse brouwerij Henricus. Het bestaat in verschillende variëteiten: Paljas blond, Paljas bruin, Paljas ipa, Paljas saison en Paljas rosé.
Paljas is verkrijgbaar in meer dan 1000 horeca zaken alsook bij de betere drankcenters en wordt verdeeld via het netwerk van “PRIK & TIK” en “DISTRICO”, maar in West-Vlaanderen kun je het ook vinden in de meeste Delhaizes, Carrefours en Colruyts.
Als je het er nog kunt vinden. Want de vraag naar het speciale bier zou serieus toegenomen zijn. Iedereen wil het blijkbaar ontdekken en er zouden nogal wat nieuwe bestellingen binnenkomen. In Het Nieuwsblad van gisteren zegt Jürgen Vandewalle, de sales export-manager van brouwerij Henricus dat Bart De Wever zijn beste sponsor is.
Kijk, producten van eigen bodem steunen, ook al is het onbedoeld, dat zullen De Wever en Van Grieken wel niet erg vinden. Ook al drinkt De Wever naar verluidt zelf sinds hij zo fantastisch is afgevallen, geen druppel alcohol meer. Ikzelf zou dat Paljas-biertje nu wel eens willen ontdekken…
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer